Iako se ovdi radi o izvanrednoj analizi u kojoj se Zeljko po ki zna koji put potrudil da i onima manje upoznatima sa tom problematikom cim vise razjasni kako tu stoje stvari (barem na principjelnom nivou), moram ukazat na neke stvari za koje mislim da metodoloski mozda nisu najsritnije odabrane.
Naime, analiza se bazira na idealizaciji elemenata i u ovom koraku svisnom zanemarivanju nekih stvari ali je problem u tome ca je te stvari gotovo nemoguce zanemarit kod ovakve vrste pojacala. To su naravno interni kapaciteti Vfetova i parazitni induktiviteti vodova. I dok je vec sa samim internim kapacitetima Vfetova problem dovoljno bolan zbog njihove velicine i nelinearnosti, induktiviteti vodova (ovdi nazalost neizbizni zbog same fizicke velicine pojacala) ce bez obzira ca ih se moze svest na pokoji mikrohenri ovdi dovest do rezonantnih pojava (i prilicno divljih faznih skokova) vec na frekvencijama ne puno visima od 1MHz. Znaci sasvim unutar granice rada Vfetova.
Sve to mozda ne bi bilo toliko znacajno da u kasnijoj fazi nece doc do stavljanja cilog ampa pod globalnu npv ali kako je globalna npv u neku ruku neminovnost onda se tu moze ocekivat dosta problema.
Pogotovo ca je dosadasnja analiza dovela do sheme izlaznog dila koji radi ka "common source" i koji je ipak podosta "visokoomskiji" nego slidilo (ili Schadeizirano "kvazi slidilo"). Neka vlastita mjerenja i eksperimenti koje san na prolice provodil oko internih kapaciteta Vfetova (doduse u neke druge svrhe) i analize shema postojecih rjesenja sa Vfetovima daju mi jako puno razloga da smatram da ce neka takva "common source" shema poprilicno zakazat kad bude implementirana u cili amp sa ne bas slabom globalnom npv. Iako ce i takva "common source" shema imat relativno mali izlazni otpor (zbog same "triodne" karakteristike Vfeta), ta iskustva koja san stekal mi itekako kazu da svaki om smanjenja izlaznog otpora (prije implementacije same globalne nfb) moze bit presudan za uspjeh ili neuspjeh konstrukcije.
Ali da (zasad) ne gremo u neke sirine, ovdi cu stat i postavit pitanje: Zeljko, da li si sa ovim ca je pocelo obogacivanje te "common source" sheme ipak jos uvik u stadiju samo principjelne analize ili smatras da ce shema sama po sebi imat toliki potencijal da ju se uspisno implementira u cili amp pa zato nastavljas sa njom?
Ovo ca san gore navel je tebi sve jako dobro poznato pa me zato zapravo malo cudi da si posal na "common source" shemu.