Caffe bar

Re: Caffe bar

PostPostao/la micro » 24 pro 2012, 09:41

Ostrica odnosno kut ostrenja nije jednak za sve materijale, za celik se razlikuje od alumunijuma ,tako su meni rekli, takodje i brzine rezanja, ja sam imao havarije ureznica kod urezivanja 3mm rupa nije islo nikako, vecina ureznica sam zalomio i ostale u rupi :lol: . Rekli su mi da probam kod urezivanja da podmazujem, dizel gorivo ,strojno ulje, receno mi je da je svinjska mast navodno najbolja , moracu da probam sad kad budem urezivao rupe u hladnjak. Moram samo da nadjem 2,4mm svrdla a ureznice imam i to vise komada :lol:
micro

PostPostao/la pamook » 24 pro 2012, 10:38

:lol: :lol: sad bi moj pokojni djed uzeo to svrdlo, izravnao ga, naostrio i rekao da je to dobro i steta bacit. Baka bi dobila fras :lol: :lol:

U mom iskustvu (vecinom rupe i navoj M4 u bakru debljine 5-10mm, plexi i polikarbonat), nista bez dobrog (dakle i vise cijene) svrdla, a za ureznicu da ne govorim :o ... slomio par onih jeftinjara i na kraju uzeo jedan set (ona od 3 komada) po nekakvih 150kn i od onda - milina... malo WD40 ili onog finog strojnog ulja i udri - jedan naprijed pola nazad (kruga)...

ako ides narezivat "iz ruke" odn. da ti je i materijal i ureznica u rukama, gotovo sigurno ce puknut ureznica :lol: ... been there, done that... didnt like it :lol:

od tada, uvijek ucvrstim materijal, i onda skoncentrirano s ureznicom... naravno, svrdlo za rupu se podrazumijeva da je dobro i ostro...

ovi E-top su pucali, a ovaj Forch je na zivotu i dan danas (slike su iz 2002. :lol: )... jedino sam svrdla istupio pa je vrijeme za povremenu popunu :admin:

/edit - Khad, hvala za recept, zabavit cu se jedno popodne :mrgreen:
Privitak/ci
tapper.jpg
tapper.jpg (17.43 KiB) Pogledano 3586 put/a.
tapper2.jpg
tapper2.jpg (12.66 KiB) Pogledano 3586 put/a.
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la davorin » 24 pro 2012, 13:16

micro je napisao/la:Ostrica odnosno kut ostrenja nije jednak za sve materijale, za celik se razlikuje od alumunijuma ,tako su meni rekli, takodje i brzine rezanja, ja sam imao havarije ureznica kod urezivanja 3mm rupa nije islo nikako, vecina ureznica sam zalomio i ostale u rupi :lol: . Rekli su mi da probam kod urezivanja da podmazujem, dizel gorivo ,strojno ulje, receno mi je da je svinjska mast navodno najbolja , moracu da probam sad kad budem urezivao rupe u hladnjak. Moram samo da nadjem 2,4mm svrdla a ureznice imam i to vise komada :lol:

Za podmazivanje i hlađenje alata pri bušenju i urezivanju/narezivanju u aluminiju (Al, AlMg3, AlMg5, AlFe, AlSi i sve vrste DUR-aluminija) je najbolje koristiti petrolej.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 pro 2012, 13:50

ja sam kupovao u Merkuru(dok je još bio u Sisku) njihove ureznice i imam m3,4,5,6,8 i zadovoljan sam sa njima, nikada mi nije niti jedna pukla i fino se radi sa njima. Jedino mi je žao ča nisam kupio i nareznice jer mi onda uopće nisu trebale ali sada ih znam koristiti povremeno. Uzeo sam u Lidlu prije godinu dana neki komplet nareznica i ureznica od m3-m10 po 80kn,ureznice zaboraviti jer nisu tro-dijelne, a nareznice samo za aluminij i mekše materijale, jučer sam pokidao jedan zub na nareznici m10 kada sam pokušavao narezati navoj na željeznoj šipci.

edit:
@Pamook, jesi li se baktao inače sa dizanim tijestom? Ja ga ostavim da se diže na radijatoru koji za tu svrhu odvrnem do kraja, prije par godina sam dizao tijesto u roru ali prevlika temperatura je to za germu da odradi svoj posao. I kada sam rekao da stavim više brašna i onda više svega ostaloga mislio sam da stavim samo više margarina i malo više mlijeka i jednu kocku germe a sve ostalo isto,uglavnom treba malo prakse a budući da ja radim dizano tijesto možda 3 puta godišnje praksa se izgubi. :lol: ,ali ne mogu se potužiti kako ispadne tih par puta u godini, veoma dobro(po meni). E da još nešto VAŽNO, napisao sam rukom da se stavi peći na oko 180°C do max 200 i naravno stavi se u topao ror a ne vruć ili hladan(nekako mi tako najbolje ispadne) i paziti na vrijeme pečenja. Prvi put kada sam je radio ja budala idem bosti sa čačkalicom ko biskvit i ako ništa ne ostane pečeno je...drugim riječima kremirao sam orehnjaču :lol: Naravno da ostane na čačkalici jer fila ne može da se ispeče i uvijek je mekana.
Trebao bi početi i sa buhtlima jer baš imam dosta pekmeza od šljiva koji je još prošlogodišnji.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 24 pro 2012, 15:05

Khadgar2007 je napisao/la:@Pamook, jesi li se baktao inače sa dizanim tijestom? Ja ga ostavim da se diže na radijatoru koji za tu svrhu odvrnem do kraja.

A u drugom threadu: toplane naplacuju prekomjerno, kuku lele... ;) :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 pro 2012, 15:12

A čuj negdje se moramo žrtvovati,a dobro dizano tijesto je ta žrtva. Sljedećih par dana ne palim grijalicu u A klasi pa ćemo sa time kompenzirati. :D
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la micro » 24 pro 2012, 15:42

@Khadgar2007 , radio sam dosta godina u jednoj EU tvornici koja je proizvodila sva vrsta peciva cak izvozila za Dansku,Njemacku itd. , kupovali su brasno iz Belgije i Francuske.

Ovo sto radis je pogresno, da bi dobio najbolji kvalitet peciva fermentacija tjesta mora da se odvija sto duze a ne sto krace vrijeme, jeftine vrste peciva se fermentiraju 2 sata +- i to sa nekom od vise vrsta pekarskih kvasaca i to na 19C +- C ,za jos jeftinije pecivo brasno je prvo obradjeno enzimima i koristi se jedan soj pekarskog kvasca koji ide ispod 1sat ali to je u biti smeceza siroke narodne mase, taj kruh nismo proizvodili :mrgreen: .

Vrlo skupa peciva(kruh koji kupuju guzice koji imaju novca imaju ukusa i misle na svoje zdravlje) se fermentira 12-14 sati na temperaturi od 12-14C i to bez kvasca, uzgaja se u specijalnim tankovima kultura divljeg kvasca, mjesa se stara kultura sa novom kolicinom vode i brasna i nista vise ,fermentira na 24C oko 14sati i onda naglo hladi mislim oko 10C i mora da se potrosi unutar 24sata , a 1/4 se opet mjesa sa vodom i brasnom za dobijanje novog kvasca.

Taj uzgojeni divlji kvasac je jako osjetljiv pa se mora raditi i u tvornici 2 velika tanka i rezerva u laboratoriji 2 manja tanka(razlicite sarze brasna), ako neki kvasac iz nekog misterioznog razloga ugine(psenica na njivi previse tretirana sa fungicidima i ostalom kemijom , moja pretpostavka ) i to se desavalo ,ostaju rezervni tankovi.

Inace se "sjeme" tog kvasca dobija od fungicidima ne tretiranog zdravog grozdja koje se mjesa sa brasnom od citavog zrna psenice i uz odredjenu dosta komplikovanu tehniku i malo srece dobijate kulturu divljeg kvasca.

Takodje da kazem da tijesto treba takozvani "starter" ,to je brasno i voda jako mala kolicina kvasca i to treba da fermentise 8 sati na 19C , onda se tog tjesta dodaje onom novom koji jos treba da fermentise 2 sata, tako bi trebalo da se radi ali to ovdje u HR mislim da nitko ne radi.

Kod mjesanja u mikserima koristi se odredjena kolicina leda a voda je 4C, citavo vrijeme rade strojevi za proizvodnju leda i hladnjace koje hlade vodu. Takodje se stalno monitorise temperatura brasna koje mora da je odstojalo i takodje skladisteno na 19C , skladista se kontrolirano griju ili hlade.

Inace se jos dodaju cudotvorni praskovi u jako malim kolicinama i tjesto kad nakisne mozes da igras nogomet s njim nece da padne. Inace ono pecivo sa divljom kultorom kvasca ide samo sa solju i brasnom(koristili smo neko francusko, pretpostavljam od skupljih) i voda nista kemije i mogu reci da je najukusniji kruh koji sam jeo. Mislim da je u skladistu i silosima bilo oko 20 a mozda i vise vrsta sto mjesavina samo psenicnog brasna, toliko o tome da smo mi jos u kamenom dobu sto se te tehnologije tice.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 pro 2012, 16:01

Viš vraga ovo nisam znao da tijesto treba toliko da stoji, iako opet tko će dizati tijesto pola dana. :roll: Taj "starter" naravno da koristim jer baka i stric su od kada znam za sebe radili dizano tijesto tako, ali opet ta mješavina germe+vode+brašna stajala je možda 1h pa se onda umiješa u ostatak brašna pa kada se izmijesi onda na glavno dizanje.
Znači viša temperatura toliko nije bitna kod dizanja,zanimljivo. Ajde jel tko ovdje radi dizana tijesta u DIY varijanti pa da podijelimo iskustva? :D
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 24 pro 2012, 16:09

Ti meštri iz te EU tvornice bi sigurno onda znali savladati i ovu deliciju:
slika

Za umijesiti LUMBLIJU nam je potrebno:
1 kg brašna,
10 dkg kvasa,
30 dkg šećera,
10 dkg prženih izrezanih badema,
5 dkg groždica,
korica od limuna i naranče,
1 vrećica cimeta ,
½ žličice mljevenih karanfilića,
1 ribani muškatni oraščić,
oko 1 dcl ulja (rastopljeni margarin),
1 čašica varenika ,
1/3 bočice ekstrakta za lumblije,
1 čašica ruma ,
malo rakije od ruža,
2 vanilin šećera,
malo soli rastopiti u vodi

Posebno se zamjesi kvasac s malo šećera, brašna, mlijeka i pusti da se digne. Nakon toga umjesimo sve ostale sastojke. Kad se sve umijesi staviti u pećnicu na 50° C oko jedan sat da se diže ( pokriveno krpom). Nakon što se diglo za 2/3 premijesiti. Napraviti 3 hljepčića i opet staviti da se dižu (oko ½ sata). Staviti ih peći u toplu pećnicu na 175° C i peći oko 45 minuta. Ispečene lumblije premazati varenikom i pošećeriti krupnim šećerom.

Ovaj recept se priprema u jednom malom mjestu na otoku Korčuli i obično se priprema za Svi Svete.

Inače znam da je zbog izuzetno teškog tijesta radi sastojaka, dizanje jako kritičan proces o kojem ovisi krajnji rezultat. Tehnološki podaci u ovom receptu stoga mislim da nisu točni. Često se dogodi da domaćici ne uspije i da onda mjesi sve iznova.
Mate

PostPostao/la micro » 24 pro 2012, 19:34

U razne vrste kruha/peciva se znalo stavljati recimo, grozdjice ima 2 vrste , datule, plavi pljesnivi sir, med, masline, ocisceni suncokret, karamelizirano voce, ruzmarin ,razni zacini, marinirani paradajz, przeni i dehidrirani luk, brasno od krompira, mlijeko u prahu, palmino ulje u cvrstom stanju ,maslinovo ulje, sojino brasno, preradjevine od soje koje meni vise lici po boji da je od kukuruza, orasi, nesto sto su zvali silk, neki dehidrati iz pivske industrije,ono americko tamnocrveno voce kao neke bobice, sjemenke od bundeve, normalno maslac moguce jos toga ko bi sve popamtio a proslo je i godina.

Ako tjesto sporije fermentira na nizoj temperaturi dobija bolju aromu "kruha" :mrgreen:
Normalno sve zavisi i od kvalitete sirovine u ovom slucaju brasna, ono prirodno ima sebi "materijal" koji kvasac trosi, ne sme se dozvoliti da potrosi 100% secera jer onda kvaliteta opada nesto se dogadja sa kvascem a ja nisam biolog da ti to objasnim.
micro

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.