Bio je dovoljno ozbiljan za internu uporabu i rušenje vlastitih predrasuda.

Evo kako je to išlo... Slušao sam svoj tadašnji setup (uhu ugodni entry level), u svom prostoru i nisam bio pod stresom; naprotiv, bio sam u fotelji.

Jedina nepoznanica je bila prijateljev DAC (NON OS TDA1545). On je ponio gore linkani USB to SPDIF konverter od 100 kn, a moj digitalni transport je bila ta Juli@. Njena digitalna sekcija je ne u klasi Lynx1 nego Lynx2 etalonske profi kartice za koju je sad čuo čak i svaki audiofil s audiofil.neta.

Taj teški hi-end sam prodao prije cca 5 g za 500kn. Kažu da joj je i analogna sekcija vrlo kvalitetna i da može poslužiti kao hifi izvor, ali to je bezočna laž. Za 2 kanalni home studio to je vrhunska kartica za ništa para, ali za ovaj naš hobi -ne hvala. Uglavnom, njen PCB se sastoji od dva dijela -digitalne sekcije koja ide u PCI slot i analogne koja ide u nju (i ovisno kako se okrene ima single ended ili balansirane I/O -vrlo kreativno rješenje). Kako mi se analogna sekcija zvukovno zgadila i odustao sam od nje, ištekao sam je od ovog digitalnog dijela da ne glumi antenu i vratio u kutiju. Tu uber digitalnu sekciju sam još oklopio i postavio u najudaljeniji PCI slot od procesora. To nisu bili oni dijeljeni slotovi na kraju, nego regularni PCI. Kako mi je to struka, PC strana priče je bila maksimalno dovedena u red. Dodijeljen joj je jedinstveni IRQ, korišten je njen (vrhunski) nativni asio driver i imao sam bit perfect out (sveti gral ovih progresivnih "PC hi end audiofila" kojeg svako djete može složit u 2 minute). Makina je bila neka bešumna polupasiva s kvalitetnim napajanjem i oklopljenim kabelima, a za vrijeme slušanja ništa nije čačkalo po diskovima ili kralo procesorsko vrijeme (koliko se to može u ne realtime OS-u). Sve pic-pic. U njoj znači ta Juli@ i USB konvertor, oboje guraju vanka spdif prema dacu. Julia preko svog RCA kabela, a pločica preko 5-6 cm UTP-a s RCA na kraju.
Prijatelj uštekava nešto od toga u dac a ja slušam i kad poželim, mijenja transport. Ne znam što je što, ali razlika u zvuku je brutalna. Jedno ima holografski trodimenzionalnu pozornicu a drugo plošnu. Čak je i ta ploha manja u svojim dimenzijama od istih u ovoj prvoj. Instrumenti su nagurani u taj okvir i umjesto u dubinu, penju se jedni preko drugih i ne može ih se pokazati prstom. Ovaj holografski izvor ima mrvu više šuma na puštanju digitalne nule, ali to je tako nebitno. Timbralno su oba transporta usporediva, ali kakva korist od boje tona kad u jednom slučaju slušam instrument koji ima tijelo i svoje dimenzije, a u drugome neku nestalnu fotografiju istog. Postojala je i primjetna razlika u dinamici. Nakon par preštekavanja se već oboje smijemo jer razlike su sve samo ne suptilne (a na početku sam se pitao hoćemo li uopće moći čuti ikakvu razliku na mojim tetrapak zvučnicima). Prijatelj mi otkriva da je 100kn PCB ovo "bolje", a Juli@ poražena strana. Ok, vrijeme je za blind test. Ne sjećam se više kako smo ga tehnički izveli (jesam li izlazio iz sobe ili smo stavili nešto da ne vidim preštekavanja), ali u svakom slučaju, nisam znao je li transport promijenjen i koji je. Ja sam slušao, a kad bi poželio, prijatelj bi obavio (ili ne) zamjenu. Moj zadatak je bio pogoditi o čemu je riječ. Ne sjećam se ni koliko smo točno ciklusa izveli, ali nije bio nikakav problem pogoditit o čemu se radi i nisam ni jednom pogriješio. Nakon toga smo zamijenili uloge i već nakon par ciklusa (također svi pogođeni) smo vidjeli da nema smisla nastavljat jer je stvar jasna. Slušali smo dosadne audiofilske testere i drage nam stvari raznih žanrova, lossless.
Nakon toga, ja odustajem od planiranog razvoja sistema oko idealnog transporta; mislio sam nabaviti neki kvalitetan DAC s clock izlazom, pa njemu slaveat Juliu i živjet dugo i sretno u teoretskom raju, ali prodao sam je, kupio USB evoluciju prijateljevog DAC-a koji je na mene ostavio odličan dojam i evo živim ne pretjerano dugo, ali za sad vrlo sretno.

Tweekam i čačkam po tom DACu i ne zanima me bolje, novije i višebitnije.