Evo iskopao sam i malo teksta s drugog foruma. Od onda su se stvari promijenile -ali samo nabolje.

"Evo par slika i mog vječno nedovršenog projekta: endorphine Nisu baš reprezentativne, al jako malo sam se družio s fotoaparatom u to vrijeme pa dobro da i ovo imam.
Widerange driveri su Telefunkenovi black coneovi (manje kreštavi od zelene Saba braće) s najjačim DEW AlNiCo magnetima tog doba (1954-55). Ovjes je osvježen damarom, refleksije od basketa su ubijene filcom, a bluetack s vanjske strane i na spoju s magnetom dampira željezariju.

Tweeteri su Sabini kao kod el-visa, a wooferi su ARO 942, 15" ponos Tesline tvornice iz '70. Kasnije ih je i Lampizator nabavio za svoj ultimativni zvučnik, pa im je cijena otišla u nebo. Na njegovom webu možete vidjeti kako skromno izgleda kultni Altec 416 pokraj njih. Moj par je restauriran od Teslinog razvojnog inženjera i sad mogu izdržat veću snagu nego u originalu, a zgodno je i da su sad 8 oma pa ne moram koristit transformator. Montirani su na ploču preko gume dok su mid i tweeter na svojevrsnom ovjesu. Ideja je bila poigrat se tu s materijalima, ali na kraju je ploča toliko mirna da sam izgubio interes. Magnet mounting bi bio bolji, ali sumnjam da ću se toga uhvatit u bližoj budućnosti. Inače same dimenzije bafle su 1400*550, a krila su duboka 460. Dio s midom i tweeterom je sužen po preporukama s audiocirclea(vjerojatno najbolji forum za OB) i napredak je odmah bio uočljiv.
Složena je vrhunska pasivna skretnica po originalnom projektu, sa 7 kila papira u ulju i teflonima preko. Zavojnice su air coreovi domaćih ruku djelo i zaslužuju priču za sebe, al još sam dužan komentar autoru, pa nebi o njima.
Kako je ovo studentski projekt, za drvo nisam dao ni kune.

Bafle od panel ploče (mislim da se to tako zove? -daske od punog drva u sendviču između dva tanka sloja drva) gotovo idealnih dimenzija su me čekale naslonjene na kontejner ispred zgrade. To je bio trigger da se bacim na izradu i jedna od mnogih sretnih slučajnosti koje su me pratile kroz sve ovo.
...a počelo je u mukama. Prvo slušanje midova i tweetera na kartonskim test baflama je bilo takvo razočaranje da sam mislio da sam po***io neki glupi internet hoax (isto mi se desilo i s T-ampom). Teško je opisat koliko je to loše zvučalo. Užas! Sjećam se da sam otišao na kavu vanka samo da ih ne gledam. Zgadilo mi se sve to skupa... i hifi i internet i lampizator i taj krš od drivera.
Par dana (hm, možda i tjedana, ne sjećam se više), u kasnim noćnim satima scena sljedeća: ja na koljenima, na par centimetara od drivera (tih istih) gledam kroz membranu u živu svirku. 8 inča velik portal direktno u glazbeni događaj. Mozak totalno zavaran! Ne analizira. To je to.
Sad kad čitam ljude koji vole OB, često vidim emocije i reakcije slične svojima u njihovim tekstovima. Tako je i ovdje na audiofilima jednom netko napisao da kad je čuo neki OB da je to bilo kao da je boga vidio, da je to bilo to.

Ovo je bio moj takav trenutak.
Ono što je slijedilo je bilo izvući maksimum iz tih drivera i što češće i više se približiti tom trenutku.
Naravno da to nisu nikakvi bogom dani driveri -u nemodificiranoj formi imaju svojih itekako očitih mana i daleko su od savršenog, ali imaju jednu kvalitetu zvuka koja meni nevjerojatno odgovara. Reagiram na nju. Nemam ih potrebu nikome pokazivati, ne trebam odobravanje ni podršku. Jednostavno, JA reagiram na njih -emocionalno, mentalno i fizički u tolikoj mjeri da je sasvim u redu ako se cijelom svijetu ne sviđaju.

Super osjećaj.
I tako... sad još treba preslušat par hrpi papira u ulju koje me čekaju na stolu, odabrat najbolje i vidjet hoće li uopće što ostat gore (trenutno mid i woof sviraju full range -wooferu krivulja opada bez ekscesa i može se komodno slušat tako, a mid još zna malo zarežat prema gore...), poslušat hrpetinu kabela koji vise u ormaru (ništa brandano, samo različite konstrukcije), estetski sve to dovršit, midove i bafle još utvikat, poigrat se s biampingom i boljim pojačalima (čekaju u ladici) i još sto stvari... ali za sve to me se živo j*be jer već ovako se ježim od užitka kad si pogodim muziku, tako da i nije neka priša.

U dugoročnom planu ovi wooferi idu u kvazi-infinite baffle, a mid i tweeter na usku transparentnu baflu s waveguideom. Izbor konkretnih drivera će naravno ovisit o financijama, al imam već neke svoje favorite (ne pitajte).
Sve u svemu, ovo je projektić koji mi je (osim kompletne sobe

) promijenio percepciju prema ovom hobiju iz temelja. Nekim stvarima se sad smijem, neke žalim, neke mi se tek sad gade, a s druge strane puno više cijenim rad DIY zajednice, eksperimentatora, ekscentrika i svih koji idu kontra struje i ne daju se bezumnom konzumerizmu.
Nego, jesam li spomenuo da sam si u međuvremenu spalio jedan od midova i kao privremenu zamjenu koristim oval? Blasphemy! Slušam glazbu na vizualno nesimetričnim zvučnicima sastavljenim od otpada i drivera duplo starijih od sebe, a 100k+ kn zvučnici koje sam čuo po prezentacijama nisu u stanju natjerat me ni da tapkam nogom u ritmu, a kamo li da se nasmijem. Čudan neki hobi...

"