Saba Greencone

Saba Greencone

PostPostao/la tom_hifi » 23 ožu 2012, 13:07

Jel imao itko prilike čuti dotične zvučnike ili nešto sličnog (alnico, klangfilm itd)? Neki kažu da su im ti driveri ružni, no kod mene je to baš obrnuto. Navodno da Sabin tweeter svira do 17kHz.

Eto, pitam tek informativno, nije da se spremam na nešto :D
tom_hifi

Re: Saba Greencone

PostPostao/la xyrion » 27 ožu 2012, 22:42

Ja imam nešto slično; Telefunkenovu osmicu koja koristi DEW-ov AlNiCo magnet kao najjača Saba istog promjera. Košara je isto usporediva, a sama membrana joj je nešto teža (tzv. "blackcone"). Uglavnom, to je taj sound...

Traže dosta tweakanja: dampiranje košare i prvih refleksija na njoj, micanje dustcapa i rješavanje "rupe"... Stanje magneta ovisi od primjerka do primjerka, a idealno bi bilo refreshat ih negdje (Ljubljana je vjerojatno najbliža). Nekim primjercima nebi škodilo i malo osvježit vješanje da mu vrati elastičnost. Nakon toga ih dobro usvirat da i papir dođe sebi i da se ovjes ponovo razradi.

Kako sviraju? Ugodno, nostalgično, zavodljivo i "specijalno" :)

Glavni problem je nać model koji će se pristojno ponašat u visokima; low pass skretnica IMO nije dobra opcija bez obzira na kvalitetu dijelova. Čuje se. Još gore je ako ih se pokuša zaštititi od prevelikih ekstenzija membrane na donjem dijelu, kondenzatorima. To bi trebalo rješavati na drugi način..

Ovali u pravilu sviraju bolje.
Veći driveri (na OB-u naravno) zvuče bolje, ali ako se pretjera počinju beamati šta nije cool.

Sabin tweeter je odličan pratitelj takvim driverima zbog svoje osjetljivosti, konstrukcije i zvuka. Postoje bolje "vintage" alternative, a postoje i bolje nove stvari (onda i cijena ide gore...). To ni blizu nije HiFi tweeter za šišmiše. Tko voli zvuk prijespomenutih widerangera bit će zadovoljan s njim, ali treba biti svjestan da su se stvari ipak pomakle u ovih 60 godina. :) Trpi rez prvog reda, ali osobno preferiram high-pass drugog reda. Čišći je s njim (tako to obično ide kod tweetera).

Klangfilm zaboravi ako nisi pun para. To je sve kultna oprema i cijene su odgovarajuće. Vjerujem da se može dobiti više za te pare od modernih high-end (duh) drivera. Više nije nužno bolje, to je osobna stvar... osim ako si HiFi nazi.

Takvi driveri su vrh ovog zvuka s patinom. Izrađeni su vrhunski čak i po današnjim standardima, ali to ne znači da ih ne treba dobro proučiti prije kupnje jer postoje i ne tako bajni modeli. Na kraju zahtijevaju i solidan komad sobetine za smjestit svu tu drvenariju. WAF = 0 Kako sviraju kad se sve to složi? Nemam pojma, ali youtube mi je bio dovoljan da steknem neko mišljenje.

U konzumnoj klasi ima puno više smeća i treba znati šta se kupuje jer se lako zajebat pa razočarat.

Na kraju ostaje pitanje woofera, ali to se riješi guranjem para u problem.

To ti je ukratko ta priča.. :)
xyrion

PostPostao/la tom_hifi » 27 ožu 2012, 23:15

To me, u principu, i zanimalo. Nije da patim za tim, lijepi su mi ti stari papiri, al nije mi trenutno ni na kraj pameti da idem u nešto sličnog :D Moje Monacor transmisije su mi i više nego dovoljne zasad.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » 09 svi 2012, 18:27

tom_hifi je napisao/la:Jel imao itko prilike čuti dotične zvučnike ili nešto sličnog (alnico, klangfilm itd)? Neki kažu da su im ti driveri ružni, no kod mene je to baš obrnuto. Navodno da Sabin tweeter svira do 17kHz.

Eto, pitam tek informativno, nije da se spremam na nešto :D

ja imam bas zvučnik oznake 200/8 15 , made in germany, ne vidim koji je proizvođač ali su mi neki rekli da bi to mogao biti klangfilm?!

zvučnik je inače stajao u kino dvorani !

iskoristiti ču ga za sub ;)
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » 09 svi 2012, 18:44

Daj uslikaj par slika pa stavi ovdje, molim te!

Hvala :)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » 11 svi 2012, 16:50

evo par slika, nadam se da sam bio brz :mrgreen:

Type Bonn 15/200
Years ... Warranty
Manufactured
MADE in 1087
WEST GERMANY

slika

slika

slika

slika
Zadnja izmjena: audio kutak; 11 svi 2012, 18:46; ukupno mijenjano 1 put/a.
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la tubeman » 11 svi 2012, 17:45

Treba malo stati na loptu ;)
Opet je netko nabacio novu bubu među hifiste i nastala panika ....
Prvo treba izanalizirati pojam "KLANGFILM".
Klangfilm je ime firme, ali i pojam za zvučni film (njemački pojam) a time posredno i za zvučnike koji su se koristili za razglase u kinima.
Frima "Klangfilm" je funkcionirala negdje od 1928 (1932 s tim imenom) početka 1930-tih do sredine 1960-tih godina¸
početkom 1940-tih godina ju je pod svoje preuzeo Telefunken i AEG, ali ime se i dalje koristilo.

Drugo s zvučnici.
Takvih zvučnika se moglo, i još se može nabaviti gotovo na tone, i ne mislim da je većina po bilo kojem kriteriju zanimljiva.
O svemu tome ima dosta referenci na internetu, ali za one koji ne paze dovoljno, razno razni distributeri su već pripremili prigodne cijene za cool pojam ;) ;)
eBay kramari su već pripremili hrpetine svega i svačega s početnim cijenama "već od" par sto dolara ili eura pa do( ledeno hladno i bez da trepnu, postavljenih) 1500 na više.

Klangfilm zvučnike je uvijek morala krasiti prilično velika osjetljivost, jer (pogotovo prije WWII), pojačala su bila slabašna a prostori gotovo jednako veliki kao i danas.
Oduvijek su ljudi bili šmekeri, pa i zvukoljupci, pa razno razne trichthorne zbog kvalitete zvuka nisu dolazile u obzir.
Upravo za te svrhe je bila izmišljena 300B I srodne cijevi koje su mogle izvući čak do 8W.
Sjetimo se da push-pull zada nije bio baš previše popularan, pa se za postizanje odgovarajuće glasnoće moralo više poraditi na zvučnicima.
Rezultat toga su veliki zvučnici s 105-120 dB osjetljivosti.
E, sada, ako se to mehanički dobro odradilo, pripasao odgovarajuči (elektro)magnet, greške nije bilo.
Dapače, mnogi po..zdili danas za time načisto, jer je jednostavno ponestalo drugih atrakcija.
Ovo što je audio kutak uprizorio su prilično moderni zvučnici.
Možda su se i koristili u kinima, ali koristilo se puno toga i nema tu egzotike.
Egzotiku treba tražiti u "robi" starijoj od 1950. godine, ali više radi egzotike nego radi nekih silnih performansi.

Inače, tih Sabinih greencone zvučnika imam cijelu hrpu, kao i više radio-aparata u koje su ugrađeni, pa otprilike znam što se od njih može očekivati.
Saba ih je puno ugrađivala u svoje "high end" radije od polovice pedesetih do polovice šezdesetih godina.
Obično je išla verzija dva basa od kojih je jedan imao neki od visokotonaca izvedenih koaksijalno ili namontiranih u centar zvučnika.
Tu je bio barem jedan srednjotonac, a kod jačih modela još i dva mid-high zvučnika - svaki s jedne strane.
Jasno da je zvuk (protjeran s petnaestak vata iz solidnog push-pull pojačala bio (i još je uvijek ) genijalan.
Da izazivaju poštovanje, te da su jako dobro napravljeni - stoji.
Da bi trebali izazvati neko ludilo - ne stoji.
Mislim da je svima jasno da "ludilo" potiču isključivo trgovci i kramari, a zna se i zašto ;)
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » 11 svi 2012, 17:52

Meni nebitno o kakvom se točno zvučniku radi. Bitno da je solidan i da je vintage fullrange ili midbass tweeter kombinacija. To bih radio više poradi toga što me sve više i više privlače takve stvari, a ne zato što su negdje i od nekog razvikane za neki ultra high end ili što već.

Eto, nadam se da sam i ja sad malo jasnije objasnio svoje namjere. Meni se s tim ama baš nikud ne žuri. To mi je velika želja i jednog dana ću je ostvariti. TL mi je također bila želja i bome to sad i imam. Moram još finiš kutija dovršiti, no napravit ću skroz nove kutije poradi još nekih preinaka koje na postojećima ne mogu napraviti.

Tubeman, ako ćeš ikada biti pri volji ustupiti, tj. odvojiti se od kojega seta takvih drivera i prodati, slobodno mi se javi.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 14 svi 2012, 09:59

Tweetere sam nabavio. Polako, ali sigurno se približavam cilju. :)
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 15 svi 2012, 21:44

Evo i slike .. još fale srednjotonci :)

slika slika slika

P.S. Hvala zuzi :hail:
tom_hifi

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.