Veličina slušaonice

Veličina slušaonice

PostPostao/la Mate » 07 stu 2011, 15:33

Nastavak rasprave iz "novi članovi"

Evo Zuzi, da ne zatrpavamo "prijemni odjel"

Zašto je veća slušaonica bolja?

Problem su refleksije i tzv modovi na nižim frekvencijama.

Ako u velikoj sobi (npr ovoj od 85 m2) postavimo hi-fi skalameriju tako da je JAKO odmaknuta od zidova i ako se postavimo u nekakv trokut 3x3x3 ili tako nekako, opet smo u poziciji slušanja kao i u nekom prosječnom dnevnom boravku, ali su okolne stijene znatno dalje.

I tu sada nastupa "zakon":
Zvučni tlak opada na pola sa povećanjem udaljenosti 2puta. Prevedeno u brojke i slova to je -6db.

Rezultat je slijedeći: direktni zvuk od zvučnika na tri metra je recimo 0 db. Najbliži zid, recimo od zvučnika je isto 3 metra. Od njega nastaje prva refleksija. Dok dođe nazad do zvučnika već je dvostruko manji zvučni lak. Dok ista refleksija dođe do nas, to može biti i -8 ili -10db.

Ovako tihe refleksije uho puno manje opaža. Čuje se uglavnom direktni zvuk iz zvučnika.
Velika soba se na taj način način približava gluhoj sobi ili otvorenom prostoru.

Modovi su u velikoj sobi mnogobrojniji i gušći nego u manjoj sobi pa nema izrazitih rupa i nadvišenja u pojedinim točkama prostora na niskim frekvencijama.

Eto, tolike. Najednostavnije, da ne idemo u druge detalje.
Sad će se otvoriti rasprava o velikim reverberacijama i slično.
Mate

Re: Veličina slušaonice

PostPostao/la zuzi » 07 stu 2011, 16:17

Da ne idemo puno u detalje, stvari stoje ovako. Najbolji doživljaj događa mi se u prostoriji 3,5 x3,5 visina oko 1,90 prosječno natrpana kojekakvim "projektima". Pozicioniranje gotovo da nije bitno a ampovi su minimalne snage.
Isti taj sistem prebacim u oko 8x6,visina normalnih valjda 2,30 (neki stari građevinarski JUS U.2- bla bla) i tu više nema energije. Svira ali ispod onoga u prvoj prostoriji. Pozicioniraj ovako ili onako nije dobro.
Naime Sandokan u svom postu veli da se onako velika prostorija teško "puni" a mislim da je opaska potpuno u redu. Valjda čak i sa Macovima i Altecima. Čini mi se da i pokušaji da se takva soba "puni" sa čudvištima od po 1000W zapravo jalov posao.
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la LesFaul » 07 stu 2011, 16:20

Sto se mene tice, najbolji dozivljaj i ugodu za usi sam dozivio u "audiofilskom" automobilu, citaj slusaonici na kotacima. Dosad takvo nesto nije mi pruzila niti jedna soba s neznam kakvim sustavom.... Tako da ovdje bar na ovim primjerima drzi vodu ona, sto manje to bolje. No to je samo do onog trenutka dok ne budu gotovi :ugeek: GM100 monstrumi, Arena ce bit malo. :mrgreen:
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la zuzi » 07 stu 2011, 16:31

Evo meni bi bilo zgodno čuti od članova ove naše "zajednice" koji sistem im je ostao u najboljem sjećanju, koje komponente u kakvoj sobi.
Think pozitiv stay negativ
zuzi

PostPostao/la Mate » 07 stu 2011, 17:01

Nisam rekao da se i u manjim sobama ne može nešto dobro postignuti. Ja najviše slušam u pretpanoj prostoriji 1,5x2m i visine 2 m, također pretrpanoj. Ali imam zvučnike u maloj kompresiji, 4" bas i mali visokotonac i pojačalo T-amp ili SE EL84 i slušanje na pola metra do 1m.
No pravi raskoš, s raznolikim zvučnicima dobijem na otvorenom. Ne i ovim malim.

Ne radi se o punjenju velike prostorije zvukom. Fala bogu da treba onda i snage i volumena u zvučnicima. Osim udaljenosti, onda igra i disperzija zvuka u 3d prostor pri čemu intenzitet pada. To onda radiš disco ili "bioskop" Ali u velikoj prostoriji na dva do tri metra od zvučnika to mora pjevati ispravno. Čuješ samo direktni zvuk.
Upravo su te srednje sobe najveći problem jer su sve mane najviše izražene.

I ovo je sve načelno. Zašto vi imate suprotna iskustva teško je ovako analizirati. Sigurno postoji objašnjenje. Ali načela ostaju.

EDIT: I još nešto, isti sistem u maloj prostoriji, radi gaina prostorije zvuči kao da je neznam što. Glasan je. Taj gain se između ostalog javlja i radi refleksija koje su bliske i jake. U većoj prostoriji nema te glasnoće pa je odmah osjećaj drukčiji. Sistem je glasan onoliko koliko jest i preko toga ne ide. Prema tome ipak su neka mjerenja važna. Npr stvarna osjetljivost na osi na 1w na 1 m. Pa to puta wata koliko ima dođe se do maksimalne glasnoće na osi. Tu vas dakle ta glasnoća zavarava.
Mate

PostPostao/la xyrion » 07 stu 2011, 17:51

@zuzi: Male sobe pa još u kombinaciji s kvadratnim tlocrtom i niskim stropom su po svemu što sam čitao o akustici najgore moguće slušaonice. Ako je ta veća soba usporedivo dampirana/difuzna maloj, teško da je u njoj problem. Vjerojatno zbog potrebne veće glasnoće do izražaja dolaze nedostaci pojačala i/ili drivera?

Najbolji doživljaj sam i ja doduše doživio u malim sobama, ali to je zbog višegodišnjeg truda vlasnika da pažljivim pozicioniranjem i intervencijama u prostoru uz puno slušanja iz njih izvuku optimum. Velike slušaonice u kojima sam bio su uglavnom bile nekakve prezentacije, prodaje ili sastanci, a ne ispolirani kućni sistemi, pa zapravo tek čekam čuti dobar hifi u velikom prostoru.

Auti ponekad mogu zvučat vrlo dobro jer nemaju problema s basom koji je najveći problem (malih)soba. Umjesto da se zarobljen betonskim zidovima odbija po njoj radeći tzv. comb filtering dok se ne "potroši", lako prelazi iz auta u vanjski prostor. Nije loše ni to što je cijeli sustav na baterijama, odvojen od mreže, ali svejedno me čudi da je auto nekome etalon. Imaš možda koju sliju Les?
xyrion

PostPostao/la LesFaul » 07 stu 2011, 20:10

xyrion je napisao/la:... ali svejedno me čudi da je auto nekome etalon. Imaš možda koju sliju Les?

Osobno nisam ni vidio vise od par desetaka setupa, ovo se odnosilo na sustave i one sobe koje sam osobno poslusao. A nije ih ukupno bilo vise od deset tako da moje iskustvo nije meritorno... Slija auta nazalost nemam, ali nije bilo nista posebno niti za vidjet jer je bila rijec o sluzbenoj Citroen Xsari koju je vozio kolega iz tadasnje firme. Naglasak u toj instalaciji je bio na minimalizmu. Doduse auto je pobralo poprilicno prvih nagrada na EMMA natjecanjima 2006-2007 u regiji (Hrvatska, Slovenija i BIH). :mrgreen:
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la s@ki » 08 stu 2011, 09:18

o čijoj Xsari je riječ ?
i sam sam svjedok vrhunskih setupova u autu, a svojevremeno mi je to i bio jedan od izvora prihoda. Genelano gledano svi aute automatski odbacuju kao izrazito neakustičan prostor. to drži vodu ukoliko nikakve modifikacije po istom nisu rađene. Naravno, svijet akustike u autu i kući je nebo i zemlja, no daleko do toga da se auto generalno treba odbaciti.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Eko Eko » 08 stu 2011, 11:31

Male sobe, bliže zvučnicima - intimniji doživljaj s više detalja. Velike, korektno dampirane sobe - moćniji, puniji, višedimenzionalniji zvuk.
U oba slučaja pomaže zažmiriti i opustiti se uz koje pivce :)
Eko Eko

PostPostao/la Deenon-xd » 15 stu 2011, 01:22

Za mene postoje tri vrste slušaonica i zvuka:
1. Slušalice za uho
2. Soba sa zvučnicima
3. Slušaonica na otvorenom
Svaka od ovih slušaonica daje svoje pa tko što voli to i dobije, a sve to ide s onim što se ima. U mom slučaju imam sve no da bih čuo sve tajne glazbenog materijala treća varijanta je najbolja. Sve ovo što je napisano u postovima je ok. No kad svi nismo isti i nemamo sve mogućnosti mislim da je najbolje da smo u jednom isti -AUDIOFILI SMO - pa tako što reče eko eko poslušat ću glazbu kod prijatelja audiofila i na slušalicama i u sobi bez obzira koliko je velika ili mala i vani na otvorenom ali ne sa suhim grlom nego s nečim hladnim i osvježavajućim.
Deenon-xd

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.