koji OB driver za 300-3khz LR2

koji OB driver za 300-3khz LR2

PostPostao/la next » 29 ožu 2013, 21:47

pozdrav svima :)
stalno razbijam glavu koji mid driver za OB?
biamp za woofer i mid+tweeter, tripath bi ganjao to sve.
funkcionalno od 300-3khz, pa ako može i nešto više frekv.
budžet - 50tak eura komad
na pojačalu za mid+ tweeter prvog ili drugog reda hipass, na širokom baffleu čak i 400hz mogu ako se uračuna dipole peak.
gore bih volio prvog reda,ali vjerojatnije je LR2 na 3khz ili nešto više ako je moguće
dolje će ići 12" beyme papirnate,gore fountek neox1.
sve me to vodi na nekakav FR driver.
za oko mi je najviše zapeo gradient axis ax08 8"
https://www.intertechnik.com/Shop/Louds ... 6800,96790
malo mi je frka sa Freq resp.,iako TSP djeluju ok.
ako proučimo mjerenja na zaph audio i audio heuristics, dolazimo do:
Dayton Audio RS150-8
SB17NRXC35-8
Fountek FW168
ali osjetiljivost je preniska i upitno rade iznad 2, 3 khz i to su zapravo midbassi već,
i od jeftinijih FR drivera:
Beyma 8AG/N
Monacor SP-165X/8

mogu jako jeftino nabaviti polovne bg neo8 magnetostate (ne pdr nego stariju verziju sa više niskih tonova) pa i to dolazi u obzir - funkcioniraju do 500hz LR2?

zvučnike sad radim i tko zna kad opet, pa nije problem pljunuti malo više love,ali budimo razumni.
p.s. što veća osjetljivost je poželjna, pa da se i ja pridružim ekipi sa grijalicama tranzistorskim :)
naručivalo bi se sa europe-audio.com i intertechnika. ako još nešto postoji,vičite.
hvala lijepa!
next

Re: koji OB driver za 300-3khz LR2

PostPostao/la Roko » 30 ožu 2013, 00:05

next je napisao/la:
mogu jako jeftino nabaviti polovne bg neo8 magnetostate (ne pdr nego stariju verziju sa više niskih tonova) pa i to dolazi u obzir - funkcioniraju do 500hz LR2?

To su izvrsni drajveri, ako možeš to povoljno nabaviti svakako to učini. Ja imam VMPS RM2 koji koristi slične tzv. neopanel drajvere (dva po zvučniku) za područje od 280Hz pa sve do cca 7kHz i to radi izvrsno.

Evo jedan simpatičan projektić: http://www.thuneau.com/Helios.htm

...i još jedan: http://logos210.tripod.com/mueller/id75.html

Inače, sve ovo što si nabrojio gore su odlični drajveri, ali ja nakon iskustva sa RM2 nekako uvijek "navijam" za magnetostate i planare u tom području.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 31 ožu 2013, 10:27

Raduje me da nastaje još jedan OB. Osobno sam potrošio oko 2 godine igrajući se sa tim. Na žalost nema čarobne formule, izrdada je jednostavna, no ugađanje zvuka mukotrpno. zato evo samo par blitz preporuka...

- za bas na OB-u uvijek je podesniji 15" driver no 12" kako si planirao (jednostavno 12" nije dosta, neuvjerljivo)
- odabir mid drivera je najkritičniji, no u testu sam došao do zaključka da je zbog disperzije zvuka i što boljeg dipol efekta najbolje ići sa što većom membranom, tako da riješenje potražiš u svjetu 10" drivera (pa i u 12").
- osjetljivost mida ti je nebitna, jer ćeš inoako morati attnuirati isti u odnosu na bass bez obzira imao ti aktivu od par W ili pasivu. Znači ne opterećuj se tim to ne mora biti FR tj. WD driver visoke osjetljivosti. Previsoka osjetljivost bi ti na kraju krajeva u biti samo pravila probleme i sigurnu uporabu Rs i Rp otpora (L-pad).
- odabir visokotonca, nile loša ideja... ali trebao bi imati dva navedena po jednom ob-u, jedan za reprodukciju ispred, a drugi nazad.... ukoliko odustaneš od ovoga, ništa od OB čarolije u tom spektru.
- ako u prostoru nemaš slobodnu poziciju za OB-e od min 1,3m od stražnjeg zida, nemoj niti započinjati projekt.

Znači ovo su neka moja bazična iskustva, ništa što se možda ne može oponirati, ali gomila sati i pilanja panela, materijala, i slušanja glazbe sa lemilicom u ruci je prethodila ovim generalnim zaključcima...

pozz
elvis
elvis

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 ožu 2013, 11:33

ako u prostoru nemaš slobodnu poziciju za OB-e od min 1,3m od stražnjeg zida, nemoj niti započinjati projekt

I ja sam mislio neki OB sebi raditi ali kako nemam tu čarobnu brojku znači ide nešto drugo... hvala na informaciji. :)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Roko » 31 ožu 2013, 11:53

Ako se budeš odlučio za BG magnetostatske planare, prouči malo i ovu stranicu:

http://www.htguide.com/forum/showthread ... hlight=Neo

;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la next » 31 ožu 2013, 13:54

kompromisi kompromisi kompromisi.
neće biti 1,3m ali će biti 0,8m barem. baffle što širi.. beyma 12" ima nešto niži qts ali ostali tsp su stvarno ok i omjer cijena/dobiveno je odličan.. nedostatke u basu kompenzirati ćemo pojačalom i eqom.
nije me strah skretnica ni najmanje i ugađanja(koliko volim projekt raditi i dizajnirati, još više volim prčkati na kraju)
može li jeftiniji soft dome tweeter na stražnju stranu?
koja je poanta toga? btw dobar off axis response nije prijeko potreban.
ne ciljam na 30hz, kad bih 40tak s skretnicama/eq dostigao super:)

ovo mi je prvi ob projekt i samo bih htio dobiti zvuk koji nije kutijast kao većina(svi?) bookshelfa,pa i samostojećih zvučnika(čak i sa BSC).. one rezonancije oko 150/200hz ili tu negdje.
mislim ukoliko ne budem zadovoljan s ob, mogu iskoristiti drivere - barem ribbon i taj mid(bass) za jedan pošteni bookshelf.

konkretan prijedlog za kritični mid driver?
hvala puno ljudi!
btw. sretan Uskrs!
next

PostPostao/la zmajz » 31 ožu 2013, 18:37

Dosta razmišljam o OBovima, jer mi je to jedan od slijedećih projekata, ali obzirom na situaciju mogu planirati unutar onoga što imam doma (Isophon drajveri za basove, westra za širokopojasnu sredinu i neki noname stari visokotonci, sve moram premjeriti itd...), no ipak radim mentalne vježbe tipa što bi kad bi..
Mislim si za prvi projekt ipak primarno voditi brigu o cijeni, a opet da su provjereni drajveri, i ako je izvedivo ići na isti tip drajvera - u mojim razmišljanjima bi to bilo sve papirnato.
Pa sam došao do zaključka koji bi zadovoljio ta dva kriterija i izbor bi bio slijedeći:
Visaton BG20 za sredinu i Visaton TW 6 NG za visoke (dva komada - naprijed/nazad). Ta dva drajvera se odlično slažu, provjereno u par slušanaj, a i osjetljivost je približno ista.
Za bas bih upotrebio dva komada Pyle PP12, pojavili se u dobromzvuku po povoljnim cijenama (isto bi koštalo naručivanje izvana, ako ne i više). Sa dva komada osjetljivost ovih baseva je cca 93db, pa bi i predpostavka o ujednačenoj osjetljivosti bila zadovoljena. I cijena isto. I svi su papirnati. Ostalo je na igranju skretnicama itd.
Unatoč svim povoljnostima, još nemogu ići u takvu realizaciju pa evo tebi i drugima uvid u moja razmišljanja.
zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » 31 ožu 2013, 19:24

Ovo mi je stvarno zanimljivo. Ja sam razmišljao o BG20 i nekom basu kao OB,nisam mislio upotrijbiti visokotonce ali opet to sve pada u vodu zbog onoga ča je Elvis rekao. Jel ti imaš možda bolje riješen prostor di bi ih stavio?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » 31 ožu 2013, 20:20

zmajz je napisao/la:Visaton BG20 za sredinu i Visaton TW 6 NG za visoke (dva komada - naprijed/nazad). Ta dva drajvera se odlično slažu, provjereno u par slušanaj, a i osjetljivost je približno ista.

u čemu je poanta ta 2 visokotonca? nekakvo poništavanje ili pojačavanje nečeg?

zmajz je napisao/la: I svi su papirnati. Ostalo je na igranju skretnicama itd.

ima neki razlog zašto su svi papirnati? jesu papirne membrane posebne po nečemu?
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la zmajz » 31 ožu 2013, 22:15

Dva su visokotonca jer je OB dipol, a jedan visokotonac nije (ima zatvorenu pozadinu). Vedan se montira s prednje strane panela, drugi sa stražnje i spajaju se u protufazi.
Papirnati su jednostavno zato što ja to volim, imam dobro zvučno iskustvo s tim drajverima. Nema drugog razloga. Imam dobra iskustva i s drugim tipovima membrana, a ovo je i jeftinije.
Imam prostora da bih eksperimentirao s OB. BG20 bih i tako modificirao (skinuotrubicu) i zato treba visokotonac. Ta je kombinacija dokazana i pokazana kao vrlo dobra i dopadljiva.
zmajz

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.