Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Pao Pepeo » 23 lis 2015, 00:43

my_name je napisao/la:Ovi Muraudio 360 mi nisu jasni... sta nije bit stvaranja zvucnika tj zvuka a da se sto manje rasipa po prostoriji,refleksije i ostale p*** darije...

uuuu o ovome bi se moglo danima... :D ali ovako na brzaka,zamisli da ti netko dođe doma svirat po bubnjevima recimo tada si ovo tvoje pitanje nebis ni postavljo :D jer direktnog zvuka bis imao jako malo... ima dosta u tome
Meni je drago da su konstruktori ovih zvucnika s videa odlucili ih ofarbat sve u crno,jer kad su bili bijeli izgledali su ko ogromni mikseri :D
neki ce se sijetit da smo o njima vec pricali
Pao Pepeo

PostPostao/la zbotic » 23 lis 2015, 09:01

Na niskim frekvencijama zvuk se širi kuglasto od zvučnika, a kako ide prema visokima sve je to eliptčnije dok je na visokim frekvencijama praktički pravocrtno. Zato je idealan izvor zvuka (zvučnik) samo onaj koji se širi omnidirekcijski, a to je ovo što pokušavaju napraviti. E sada tu je toliko problema u izvedbi da je upitno je li bolje ići na klasičan princip ili omnidirekcijski. MBL ima sjajne omnidirekcijske zvučnike, ali cijene u stotinama tisuća i osjetljivosti ispod 80dB, a to je onda još veći problem.... :)
zbotic

PostPostao/la my_name » 23 lis 2015, 10:24

Sve to stoji i ima logike ako gledas u tom smjeru....ljudi rade svasta, izmisljaju i budalaštine a neke pute se zeznu i naprave nesto dobro! Enormni napori se ulažu u zvučnike,cijele nauke se rade oko toga, kupuju se driveri,vrste materijala, skretnice, kablovi, ma sva čuda ovog svijeta i onda stavis CD u player koji si platio par soma kuna jer je TOP, pojačaš sa pojačalom od par soma eura, struja teče kroz kablove od par soma kuna i imas jos parsto eura ostalih gadarija... pogledas CD, izguglas malo di je to snimano, pogledas opremu i vidis da je signalni kabel na mikrofonu obicni tasker od 20kn/m da je mikrofon neki Shure i da tonac ima mixer 32 kanala od yamahe iz 87 godine.
Znaci mi bi sa svojom opremom trebali dobiti perfektan zvuk a zvuk je stvaran ne hi fi nego lo-fi opremom!
Ok, ima studija koji imaju jebenu opremu,ima svega, ali ja sam misljenja da netreba traziti dlaku u jajetu.

Zasto ovo pisem? Imao sam doma CD player od Meridiana, onaj 506 il kako vec...slusao neko vrijeme, i onda sa frendom radimo usporedbu sa nekim bzvz pioneerom od parsto kuna sa njuskala... bolje svira pioneer, brze prebacuje pjesme, čita sve živo a i daljinski je ljepsi.
Sve to smo slusali sa panelima koje sam sam slagao a napajani su onim jadnim crveno crnim žicama od 2x0.50 iz čipoteke :D, probao stavit taskerove kablove i nije bilo razlike...
Jedino di se cuje razlika i to osjetna je u izvoru zvuka mp3 se razlikuje jako ako je 128 ili 320, očita je razlika izmedju FLACa i MP3a tako da sam ljepo uzeo svu arhivu iz kompa i 90% muzike CTRL+A i onda SHIFT+DEL. Sada skidam sve u FLACu i WAVu.

Imao neki DAC od frenda, nesto skupo i veliko, usporedio sa obicnim MD playerom od sonya...ja nisam nasao razliku osim sto je MD 100 puta jeftiniji.

Sve to oko muzike i slusanja je ok,fora...ali vecina tih stvari su "porez na budale"
my_name

PostPostao/la zmajz » 23 lis 2015, 10:45

Kakve veze ima gdje i na kakvoj opremi je snimljena muzika na CDu ili čemu već? Tvoja oprema doma služi zato da što vjernije reproducira snimljeni materijal a ne da ispravlja studijske kerefeke.
Što se tiče omnidirekcionih zvučnika, malo se bolje upoznaj sa pojmom točkastog izvora zvuka. Violina emitira/svira u svim smjerovima, sasvim je svejedno dali stojiš lijevo, desno, sprijeda ili odozada prema muzičaru. To želiš postići i u uvjetima kućne rerodukcije snimljenog materijala.
zmajz

PostPostao/la tomi77 » 23 lis 2015, 11:37

Pozdrav Ekipa, izvinjavam se na upad i ne zamjerite :)
Imam Audio static zvučnike i upropašteni su, ali nadam se da ću ih vrattiti u život.
Pločice sam obnovio, trafoe ću dati na prematanje, ali bih trebao nekoga da mi promjeni membranu. Sam nemam mogućnosti ni znanja za tako osjetljiv posao..
Možete li preporučiti (najbolje netko s diyaudio.com-a) osobu koja bi u HR to mogla obaviti?

Pa bi napisao povijest bolesti..
Hvala i još jednom isprike na upadu.
tomi77

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 13:10

tomi77 je napisao/la:Pozdrav Ekipa, izvinjavam se na upad i ne zamjerite :)
Imam Audio static zvučnike i upropašteni su, ali nadam se da ću ih vrattiti u život.
Pločice sam obnovio, trafoe ću dati na prematanje, ali bih trebao nekoga da mi promjeni membranu. Sam nemam mogućnosti ni znanja za tako osjetljiv posao..
Možete li preporučiti (najbolje netko s diyaudio.com-a) osobu koja bi u HR to mogla obaviti?

Pa bi napisao povijest bolesti..
Hvala i još jednom isprike na upadu.

pozdrav tomi77!

Koliko ja znam u HR nitko ne servisira ESL-e. Postoje određeni DIY pokušaji da se napravi ESL, i sve je još uvijek na tomu. Trebalo bi možda kontaktirati Zoltana iz http://soltanusacoustics.com/ da li bi on bio voljan to napraviti i po kojoj cijeni. Što se tiče znanja i materijala, siguran sam da to on može, ali pitanje je da li se on bavi servisom, no treba pitati. Ako ništa drugo možda će znati dati savjet gdje to najkvalitetnije napraviti.

Jedna od opcija je dakako to samostalno napraviti, no to je priča za sebe. Treba napraviti razvlakač membrane za potrebnu dimenziju, nabaviti mylar (pretpostavljam 6 mikrona) i nabaviti Lycron sprej za oslojavanje konduktivne strane membrane... no treba i malo iskustva... tj. mala je šansa iz prve to napraviti kako treba, mada kada se uhvati malo prakse to više nije nikakav problem.
elvis

PostPostao/la zbotic » 23 lis 2015, 13:17

Trebalo bi pitati i u Media audio. Oni prodaju Martin Logane i znam da su nekoliko puta mijenjani paneli.

Inače im je servis uređaja traljav, ali ako nema bolje onda je daj što daš.
zbotic

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 13:38

my_name je napisao/la:Sve to stoji i ima logike ako gledas u tom smjeru....ljudi rade svasta, izmisljaju i budalaštine a neke pute se zeznu i naprave nesto dobro! Enormni napori se ulažu u zvučnike,cijele nauke se rade oko toga, kupuju se driveri,vrste materijala, skretnice, kablovi, ma sva čuda ovog svijeta i onda stavis CD u player koji si platio par soma kuna jer je TOP, pojačaš sa pojačalom od par soma eura, struja teče kroz kablove od par soma kuna i imas jos parsto eura ostalih gadarija... pogledas CD, izguglas malo di je to snimano, pogledas opremu i vidis da je signalni kabel na mikrofonu obicni tasker od 20kn/m da je mikrofon neki Shure i da tonac ima mixer 32 kanala od yamahe iz 87 godine.
Znaci mi bi sa svojom opremom trebali dobiti perfektan zvuk a zvuk je stvaran ne hi fi nego lo-fi opremom!
Ok, ima studija koji imaju jebenu opremu,ima svega, ali ja sam misljenja da netreba traziti dlaku u jajetu.

Zasto ovo pisem? Imao sam doma CD player od Meridiana, onaj 506 il kako vec...slusao neko vrijeme, i onda sa frendom radimo usporedbu sa nekim bzvz pioneerom od parsto kuna sa njuskala... bolje svira pioneer, brze prebacuje pjesme, čita sve živo a i daljinski je ljepsi.
Sve to smo slusali sa panelima koje sam sam slagao a napajani su onim jadnim crveno crnim žicama od 2x0.50 iz čipoteke :D, probao stavit taskerove kablove i nije bilo razlike...
Jedino di se cuje razlika i to osjetna je u izvoru zvuka mp3 se razlikuje jako ako je 128 ili 320, očita je razlika izmedju FLACa i MP3a tako da sam ljepo uzeo svu arhivu iz kompa i 90% muzike CTRL+A i onda SHIFT+DEL. Sada skidam sve u FLACu i WAVu.

Imao neki DAC od frenda, nesto skupo i veliko, usporedio sa obicnim MD playerom od sonya...ja nisam nasao razliku osim sto je MD 100 puta jeftiniji.

Sve to oko muzike i slusanja je ok,fora...ali vecina tih stvari su "porez na budale"

U svemu ovome ima istine, no ideš sa pretpostavkom da ćeš prepoznati loše snimke i njih ćeš ostaviti sa strane. Pojavom Hi-Res priče sve je više studija sa izvrsnom opremom, tako da te ta priča ne bi trebala brinuti, biti će sve više materijala sa izvrsnom kvalitetom. Istina je da je puno stvari u našem hifiju mistificirano, nekto to kuži , neko ne, a netko ne želi da to shvati... no sam sebi dimenzioniraš okvire u kojima si i u kojima možeš biti i miran si. Ulaziti u ovu priču ima li smisla i tko koga vara nema smisla jer odgovora nema. Ako nekoga nešto veseli, pustiš ga da kupi ili napravi tu igračku i sve super :).

Što se tiče omidirekcioniranih zvučnika, pa tako i ovih famoznih muraudio esl-a,---- a sve ima svoje prednosti i mane. Muraudio sigurno prati problem smještaja u prostoru i nikako nije namijenjen malim sobama, refleksija bi bilo hrpe i zvuk bi previše bio ovisan o tomu koliko je podesna prostorija u kojima su smješteni. To bi bila kakofonija direktnih i zakašnjelih reflektiranih zvukova, čudnih faza i šta ti ja znam šta sve ne. Obzirom na cijenu muraudio esla-a, vjerujem da sadašnji i budući vlasnici nemaju problema sa smještajem ovih "mikesra", tj. da ne oskudjavaju sa kvadratima..., na kraju krajeva pogledati veličinu prezentacijke sobe, ogromna je. Mišljenja sam da konstruktoru ovih omni esl-a nije toliko igrao na refleksije od stražnjeg i bočnih zidova koliko mu je bilo važno da riješi problem ESL sweet spota koji je zbilja malen. Na ovakav način praktično se može uživati u glazbi na puno različitih mjesta u prostoriji, sweet spot te jednostavno prati, jednako kao i kod MBL zvučnika. Meni osobno to ne treba, želim da mi je utjecaj prostorije na zvuk ESL-a što manji (jer imam mikro sobe), a to sam dobio ravnim ESL panelima. Cijena toga je uzak sweet spot, no to je kompromis na koji ja pristajem. Ono što zmajz spominje u smislu načina prostiranja zvuka violine možda i nije najbolja relacija tj. primjer kako bi zvučnik trebao funkcionirati u sobi slušatelja, jer recimo ja ne želim čuti vilinu kako zvuči u mojoj radionici, već je želim čuti onako kako je zvučala u prostoru gdje je snimljena... čisto da tu ne polupamo lončiće....

Pozz
elvis
elvis

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 16:56

Bajdvej... ja ne mogu skužiti tko izvodi ovu verziju Hallelujah sa videa muraudio esl-a pa ako netko zna tko je to bio bi zahvalan na tom infu ! :). Koliko sam vidio na videu izvor je malo računalo, vjerojatno neka hi-res spika.
elvis

PostPostao/la my_name » 23 lis 2015, 17:46

@Elvis Shazam kaže ovako: Cohen: Hallelujah (Petter Bergander & Mattias Welin & Ola Bothzen & Sofia Pettersson)

@Zmajz Upravo sam napisao cijelu kobasicu od posta i obrisao sve...nezelim se prepucavati,nema smisla...imas pravo na svoje misljenje. pozz

@Tomy77 Javi se na PM...Ako se ne snadjes mozemo ja i kolega pokusat nesto napravit oko tvog problema s membranama :P
my_name

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.