zmajz je napisao/la:Zašto bakar? aluminij je i lakši i ima veći omski otpor, a oboje je jako važno.
Istina je da je Al lakši, pa bi trebalo u tom smjeru razmišljati. Eventualno problem bi mogao biti sam proces lijepljenja tako tanke alu trake, zicer je da će puknuti i onda je problem to zakrpati. Ako sam shvatio dobro my_name bi radio samo magnetostatski bass, pa ako uzmeš da je žičetina koju inače lijepe bakrena i da nije baš ni malog fia, onda bi bakrena traka bila sasvim prihvatljiva, no bojim se da ispod 5mm nema ništa, pa je ta ideja ionako neostavriva. Trebati će lijepiti žicu kako god da okreneš
Na netu nema previše o diyanju na temu magnetostata, no ima jedan zgodan upit za google "
repairing magneplanar speakers" .. znači copy/paste ovog i od jednom će se stvoriti na zaslonu bezbroj linkova i fotografija seciranih magneplanara i to je u biti sve što nam treba. Jedino me malo brine to što vidim da je nanošenje žice na membranu nije puko cik cak savijanje žice, ima tu nekih zavrzlama

. Na jednoj od slika koje sam stavio ispod vidi se i segment visokotonca koji se radi sa tanjom žicom, a i umetnuo sam skretnicu da ne bi bilo zablude da magnetostat radi bez skretnice

Naravno za svaki custom magnetostat treba mjerenje i ugađanje skretnice. I ovdje bi aktiva dobrodošla..

- images.jpg (56.6 KiB) Pogledano 6704 put/a.
Ovdje se vidi taj dvostruki namotaj, a i vidi se da žica baš nije tanka

- 4500490851_f0b0b4e268.jpg (162.76 KiB) Pogledano 6704 put/a.
Ovdje se vidi kako je žica izdašno zaljepljena i u dnu još i pojačana ljepilom. Ljepilo najviše sliči drvofisku, no to sigurno nije, treba otkriti što je. Zmajz ... vjerujem da sada uviđaš kako kod ove priče taj pojam težine žice nije baš tako napet

... iskreno meni se to čini predimenzioniranim i preteškom, no očito to nije problem za rad.

- Maggies_004.jpg (139.9 KiB) Pogledano 6704 put/a.
Ovdje se vidi problem magnetostata tj. odljepljivanje žice i to je potrebno servisirati. Još jedan detalj na ovoj slici je bitan, to je točka fiksiranja membrane, obratiti pozornost na zo ispod olovke. Mislim da magneplanar 1.6 i 1.7 imaju po tri takva "čepa".

- mc.jpg (68.69 KiB) Pogledano 6704 put/a.
Jiš malo na temu tanke i lagane žice ...

- mylar_side.JPG (30.98 KiB) Pogledano 6704 put/a.
ovdje se lijepo vidi visokotonac lijevo.

- magnepan_mg-1.5_two-way_cross_filter_sch.pdf_1.png (49.45 KiB) Pogledano 6704 put/a.
da ne misliš da nema skretnice

...
Meni je ovo full zanimljiva tema... eh da nije tih magneta ... tj. kako ih nabaviti...
No da ne bi bilo zabune, magnetostat zbog mase membrane ipak kolorira, znači to je ljestvica ispod ESL, ali za bass modul bi bio dobar kompromis. Naravno u toj sinergiji ESL-a i Mgnetostata dobro bi došao behringer da to sve sašije.