Iskra wide range projekt

Re: Iskra wide range projekt

PostPostao/la zerowaf » 04 pro 2012, 14:03

Hvala Elvis!
Tocno tako kako si i sam rekao. Projekt je zapocet i moram ga zavrsiti takvog kakav je zamisljen. Kasnije cu potraziti APT80 visokotonce sa trubom, pa ce mi sigurno dobro doci savjet u vezi filtera. Ali do tada mi je vazno da nesto skutijam i da mi ima sto svirati. Ne samo da mi svira cak i u ovom obliku, nego sam i jako zadovoljan zvukom vec sad.
Buduci da sam raskopao stari sistem, novi gradim ispocetka i trebat ce mi sve - od izvora do zvucnika. :)
Kad zavrsim zvulje dat cu ISKRENO misljenje o zvuku kakav god bio.
Hvala svima na prijedlozima i interesu za temu. :)
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 17:37

Also dakle,kako bi rekli gastarbajteri! Nije bilo updatea u temi neko vrijeme jer se radilo sporo i sporadično, pa bi bilo mučenje slati fotke za svaku sitnicu koja je urađena koji dan. A dinamici završavanja kutija nisu pomogle niti niske temperature u garaži/radionici.

Kutije su napokon zalijepljene u hrpu i stavljen je damping na tri od šest stranica,Zen mi je objasnio da se to zove blago dampiranje (ili tako nekako...). Upotrebljena je kamena vuna u debljini od 5cm koja je rezana tako da malo premašuje dimenzije stranice i tako se sama drži na mjestu. Ako netko zna gdje se uzgajaju kamene ovce od kojih se pravi kamena vune neka kaže - to bih volio vidjeti! :lol:

slika

slika

slika

slika

slika

Vide se i ukručenja kabineta: dva između prednje i zadnje ploče i jedno nešto veće širine između bočnih stranica.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 17:58

Zatim su pravljeni varioventi:

slika

slika

slika

Kako gospodin Murphey nikada ne spava došlo je do nezgode sa jednom kutijom za variovent i pukao je poklopac prilikom "kirnanja" centara za rupe. Zato trenutno imam samo jedan, ali drugi poklopac je naručen i čeka se samo da još nekoliko žena uradi anticelulitni tretman. :) Kutije su od kreme koja se koristi u takvim tretmanima po kozmetičkim salonima. Skračena je na 5 cm dubine i zelijepljeno je novo dno sa rupama, a poklopac je izbušen na isti način. Ma vidi se na slikama.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 17:58

Evo jedan gotov i spreman za svirku:

slika

Visokotonci su i dalje Saba Greencone postavljeni da daščicu iznad kutije i zaštićeni sa 2,8uF:

slika

Midbasovi su prošli kirurški tretman i dobili dršku od metle u sredinu. ;)

slika

I na kraju to ovako izgleda u sobi dok se još ne testiraju razne varijante i dok ne dobiju nekakav pristojniji finish:

slika

Dobio sam ponudu na PP za još jedan par ovakvih Iskri, ali meni je dovoljan i jedan par. Ako se netko želi poigrati sa ovim driverima neka se javi da ga spojim sa ponuđačem. Cijena koja je meni ponuđena je 300kn.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 18:27

Utisci bez varioventa, dakle samo sa otvorom pri dnu kutije:

Driveri nisu radili oko 3 tjedna jer sam umjesto njih slušao Sabine greencone. Prvo uključenje i prvih nekoliko minuta (mid)bas predubok! Za one koji su ih čuli - podsjetio me na AN kutije kad se ne stave propisno u prostor. Ispostavilo se da su kutije itekako osjetljive na udaljenost od zadnjeg zida, ali nisam primjetio istu osjetljivost na bočne zidove. Sada su postavljeni tako da je prednja ploča oko 95 cm od zadnjeg zida i malop nakošena prema slušatelju. Bas je sada prilično dobar! Nije da trese kuću, ali u mojoj sobi i za moje uši nije problematičan niti po definiciji niti po količini. Visokotonce sam malo nakosio prema gore i dojam je da je stage zahvalan na tome. Inaće,Iskre stavljanjem u kutiju nisu izgubile one kvalitete koje su imale i na otovorenoj ploči, a to su neposrednost i prirodnost. I dalje nestaju iz sobe kad krene muzika.
Za početak sam prilično zadovoljan.

Kada sredim i drugu kutiju za variovent ću se igrati sa količinom dampinga i položajem kutija u sobi. Ne mogu pretpostaviti hoće li i kako VV utjecati na (mid)bas ili na srednjetonsko područje. I dalje stoji moje mišljenje da je sa ovim driverima teško analizirati zvuk raščlanjujući ga na bas-mid-high tonove jer je sve povezano u jednu finu cjelinu.

Cijeli projekt ima moj:
slika

Za male novce ćete dobiti rješenje s kojim možete živjeti.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Mate » 19 pro 2012, 18:46

zerowaf je napisao/la:..... Ako netko zna gdje se uzgajaju kamene ovce od kojih se pravi kamena vune neka kaže - to bih volio vidjeti! :lol: .....

Ovo na slikama ti nije kamena vuna nego staklena vuna ili fiberglas ili ne znam kako se yoš zove. Ali to je isto dobro, možda i bolje nego kamena jer manje se raspada nego spomenuta.
Dakle trebaš tražiti fiberglas ofce. :lol: :lol:
Mate

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 18:51

Mate je napisao/la:
zerowaf je napisao/la:..... Ako netko zna gdje se uzgajaju kamene ovce od kojih se pravi kamena vune neka kaže - to bih volio vidjeti! :lol: .....

Ovo na slikama ti nije kamena vuna nego staklena vuna ili fiberglas ili ne znam kako se yoš zove. Ali to je isto dobro, možda i bolje nego kamena jer manje se raspada nego spomenuta.
Dakle trebaš tražiti fiberglas ofce. :lol: :lol:

E hvala, Mate! Ma to je moj prijatelj ukr....khm... kupio za mene na nekoj baušteli. :lol:
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 pro 2012, 18:59

Baš staklenu vunu, zar ona kao nije "zabranjena" i zamijenjena kamenom?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la zerowaf » 19 pro 2012, 19:03

Khadgar, tako sam i ja čuo i zato nisam sumnjao je li ova koju sam imao kamena. Meni je sad svejedno je li zabranjena ili nije. Ne vadim ju iz kutija pa makar mi ju gospodin L. oporezovao. :lol:
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Mate » 19 pro 2012, 19:06

Khadgar2007 je napisao/la:Baš staklenu vunu, zar ona kao nije "zabranjena" i zamijenjena kamenom?

Ma nije to ta staklena vuna. Ovo je ta moderna građevinska i postupak dobijanja je sličan kao i kamene samo je u ovoj dodano kremena i stakla koje nije opasno.
Samo kad tražiš kod trgovaca kamenu vunu oni ponude ovu. A kamena je najčešće u pločama i zelenkaste je boje i gušća.

Nema straha zero, ova ti je još bolja od čiste kamene jer se manje raspada i čestice ne lete okolo. Obje su inače odobrene.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.