Utisci bez varioventa, dakle samo sa otvorom pri dnu kutije:
Driveri nisu radili oko 3 tjedna jer sam umjesto njih slušao Sabine greencone. Prvo uključenje i prvih nekoliko minuta (mid)bas predubok! Za one koji su ih čuli - podsjetio me na AN kutije kad se ne stave propisno u prostor. Ispostavilo se da su kutije itekako osjetljive na udaljenost od zadnjeg zida, ali nisam primjetio istu osjetljivost na bočne zidove. Sada su postavljeni tako da je prednja ploča oko 95 cm od zadnjeg zida i malop nakošena prema slušatelju. Bas je sada prilično dobar! Nije da trese kuću, ali u mojoj sobi i za moje uši nije problematičan niti po definiciji niti po količini. Visokotonce sam malo nakosio prema gore i dojam je da je stage zahvalan na tome. Inaće,Iskre stavljanjem u kutiju nisu izgubile one kvalitete koje su imale i na otovorenoj ploči, a to su neposrednost i prirodnost. I dalje nestaju iz sobe kad krene muzika.
Za početak sam prilično zadovoljan.
Kada sredim i drugu kutiju za variovent ću se igrati sa količinom dampinga i položajem kutija u sobi. Ne mogu pretpostaviti hoće li i kako VV utjecati na (mid)bas ili na srednjetonsko područje. I dalje stoji moje mišljenje da je sa ovim driverima teško analizirati zvuk raščlanjujući ga na bas-mid-high tonove jer je sve povezano u jednu finu cjelinu.
Cijeli projekt ima moj:

Za male novce ćete dobiti rješenje s kojim možete živjeti.
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-