Pao Pepeo je napisao/la:Fala Rade

horna za visoke sam se nagledo..ali dođe.Sad u jednu ruku sam iso da nemoze bit tolko komplicirano za napravit jednu "hornicu" a u drugu znam da nije ni malo jednostavno...primjerice ja sam iso na eksponencialni rast iako sam znao procitao da se traktix krivulja cesce korist i pokazala se bolje u praksi.Da ti ih nacrtam jednu do druge vidio bis kolka je razlika mala među njima

traktix je mrvicu uza na pocetku ali kasnije naglije raste nego eksponencialna.Ja sam isao na ovu drugu jer mi je bila laksa za izracunat..

ajd vidit cemo.. odnosno cuti
Rade je napisao/la:Moderne horne su kratke , naravno da idu uz moderne drivere ......kratak ravan deo i odmah kratko otvaranje ....konusni oblik .......neki dobar točir za vino bi možda mogao biti dobra horna za visoke
Mislim da moderne horne bas i ne postoje...posto pravila koja u njima vladaju su poznata od davna ali istina uvijek netko nesto otkrije i se sjeti tako da ih stvarno imamo svakakvih i sto se fekvencije za koje su one predviđene povecavaju duljina im je sve manja i manja
A ovo za tocir ili ljevak mozda i nije tolko luda ideja
Duljina horne formulom kojom je ja racunam ovisi o donjoj ili rezonantnoj frekvenciji koju uvrstis u formulu.Ova horna koju si ti pokazao mislim da je tunirana na nekih 2000 Hz ,tako da se dobije tih 12cm njene duljine.Ja moju sam racunao na puno nizoj tako da sam na kraju stao na 16cm duljine i usta su mi 220mm promjer.
Sad mozda bi bilo bolje da sam je napravio za reznu fekvenciju na kojoj je planiram koristit od isto 2Khz tad bi mi bila taođer 12-13 cm,ali ne vjerujem da ce bit problema
Ova koju si ti naveo isto ima jednu prednost koju sam ja ranije spominjao a to da je sirina veca od visine (ipak ju je radio majstor…) meni je to teze napravit
Ja jos uvijek neznam dali cu ovaj (ili neki drugi) tweeter koristit za stalno,ovo je za probu pa je tako sve na brzinu izacunato napravljeno za min para

svejedno sam hornice u ovih protekloh par dana ofarbao pa ako budu trebale za stalno nek budu u prikladnom odjelu
Isto vec kad sam i njih farbao iz vana napravio sam jednu stvar koja me mucila vec godinu dana…a to je boja na ovim velikim hornama koja je na pojedinim mjestima bila mat jer nisam dobro nanio farbu.Jadnostavno na nakim mjestima je falilo boje i ni da sam htio nisam mogao polirat jer nebi imao sto
Kad su horne bile u garazi koja je dosta veca od mog dnevnom napravio sam nesto sto me je odmah posjetilo na vrijeme kad sam ih gradio a to je da ih poslusam malo.Ponajvise sam ih poslusao jer imam mjesta da ih pravilno postavim ,lijepo odmaknem od zidova i vec sa normalnim tranzistorskim pojacalom kojeg sam imao pri ruci cuju je dobro a i visoki kao da su zivnuli.
Postoje moderne horne i te kako , stim što je problem u tome da proizvođač drivera teško uparuje sa njim svoju hornu , Motiv je vrlo jednostavan , ako to urade i urade kako treba tu kombinaciju osim dijera niko neće kupiti .....jer kako bi proizvođači kutija prodavali muda za bubrege .
Osim tog , cela produkcija TAD-a se zasniva na projektima koje je radio jedan amer 30 godina ranije a koštaju kao da su od zlata ....dakle stari driveri i stara tehnologija ......mislim nije da su loši , ali se za daleko manje para može naći itekako dobre stvari .
Ako se pogleda Elvisova poruka sa 5. strane onda se vidi to o čemu ja pričam ....kratke horne sa malim kratkim ravnim delom i onda brzo i kratko otvaranje . Naravno da to ja nisam izmislio , nego sam video od drugih koji se u to razumeju . Stvar je u izobličenjima koja su i do 10x manja .
Inače cela Italija zaebava jednog tipa koji govori o hornama II III i IV generacije , a meni nije jasno jel on nema pojma ili ostali .
To što ti radiš , ta savijanja i ostalo , po meni može da prođe danas kao moderan dizajn i stoga ti preporučujem da se povežeš sa arhitektima koji uređuju moderne prostore ......ako se budeš orijentisao na ajfiste i ajendiste oni će ti naći 1000000 mana a ovi koji ti ja preporučujem samo jednu , cena
Ako ta tvoja horna za visoke može da se spusti ispod 2000 , recimo do 1500 hz , to bi bila odlična stvar jer bi mogao da se uradi MTM sa PRO zvučnicima odličnih karakteristika .
Što se tiče računa i proračuna i simuliranja , za sada nema tih stvari / mada onaj italijan kaže da on ima jer ga je sam uradio / nego eksperimentisanje sa papirima i kartonima

.......recimo ja sam jedan driver koji ima navoj za uvrtanje skroz rasturio do membrane i stavio mu mali kartonski levak , 3-4 cm .......od visokotonca koji je jedva prelazio 10000 hz i imao nikakav odziv , dobio sam , doduše sa smanjenim nivoom , skroz ravan odziv do 20000 hz .

.
PS onaj italijan preporučuje za horne current drive ampove .......meni je sada to malo teže objasniti zašto , ali u svakom slučaju ima logike ........u principu bi se svaki normalan pojačivač mogao uvesti u režim current drive , ali ja o tome nemam pojma , tj ne znam kako , samo znam da se može

.
PPS da se vratim ponovo na 5. stranu i Elvisovu poruku ......tvoja horna od 22 cm samo je nešto manja od one za srednjetonac .....to znači da bi ti trebao povećati tvoju hornu i u nju smestiti jedan 10 cm ili 13 cm srednjetonac , onda onaj točir za visokotonac .....pa neki sub od 15 inča sa D klass pojačalom od 5000 w

i da vidiš žurke , što bi rekao Džoni Štulić ...........što onaj reče , pa jel vibrira pod sa takvim subom , ma jok , ali vibrira sve što stoji na njemu