Rade je napisao/la: da nešto tako ......a jel znaš gde je tu problem . Jeste da ti zvučnici imaju veliku osetljivost i da sa jednim watićem imaju mnogo decibela ....pa neće da rade dobro sa jednim vatom , nego hoće malo više a malo više je baš previše

....otac ih ebo , imaju onaj cms baš mali
Beyma 15K200 ima Cms - 320um/N. Radi zmajski i na 1W i na 5W. Beyma 12BR70 (hifi bas) ima Cms - 345um/N. Trenutno slušam SB17NRXC35-8 koji ima dosta veći Cms od oba pomenuta basa. Veći Cms je moguć jer je lakši kretni sistem, manja inercija pa se lakše zaustavlja. Kopa po 30 i nešto Hz u maloj zapremini bez problema. Bas koji izađe iz tog zvučnika je odličan u domenu home zvučnika ali ne može ni da priđe basu koji odsvira Beyma 15K200 - na 1W, 2W ili koliko god vati treba.
Dakle zavisi od izbora basa koji se koristi.
15P1000Fe ima Cms od 82.4um/N ali s druge strane, ja ne koristim taj bas pa me nešto i ne zanima

Link sa onim zvučnikom sam dao kao
koncept kako bi mogao (i trebalo) da izgleda savremeni vrhunski zvučnički sistem.
Rade je napisao/la:problem je u tome što ti sada gledaš samo decibele a onaj tip hoće da ih sluša , pa ako crvkuću pogrešno onda ništa od posla .
eve ovaj visokotonac je lik projektovao za račun Macrom-a
https://www.rgsound.it/ext-t28_macrom-id-692.html
Moram da gledam po decibelima i merenim parametrima. Tako gledam i taj njegov visokotonac jer ga nisam slušao pa iako on kaže da mu lepo svira, ne znači da će meni da se svidi. Taj visoki ima 89dB pa će teško da parira tom midbasu od 95dB. Bacam se na SBacoustics zbog specifikacija koje odgovaraju prohtevima tog midbasa. To je jedan od predloga pa kome se svidi svidi, kome ne - najlakše je da ga ne kupi. Ako SB29RDC svira ovako bezobrazno kako svira, teško da će Satori SB29 serija da poklekne zvukom. Ja bih radije slušao SB jer meni oni baš lepo pevaju. Hoću reći, zalazi se u nivo ličnih preferencija gde je samo jedan glas bitan - moj

a nešto i ne volim dome visokotonce, mnogo više mi prija zvuk ring radijatora.
Rade je napisao/la:...što se tiče bobina , ja imam kalem sa 20 kg žice i motam prema potrebi

.....to što pišeš za jezgra može biti tašno ali i ne mora jer su ovde vršili merenja i prosečna bobina sa feritom popušta na nekih par stotina vati

.......mislim nismo više u 1967. godini....
Ne znam šta koriste za materijal jezgra ali ja do sada nisam čuo čist ton iz kalema sa jezgrom. Istini za volju, nisam ni pitao niti proveravao kad su kalemovi koje sam koristio pravljeni niti ko je proizvođač. U tom smislu pričam samo ono što sam čuo da valja, a da ima određenu vrstu jezgra (C-coil), a to je Jantzen. Za dalje nisam upućen ali ako me razuveri neko/nešto, rado ću napisati to.