Da malo dopunim temu i izvjestim puk o napretku projekta.
Kao prvo nisam uspio zamijeniti "silu nečistu" za dvije po 20. (ne još

)
Drugo, "cheap trik" definitivno nije za dnevnu sobu moje veličine i Coloniu. To su prefini zvučnici za nju. Tako su isti onako grubi, preseljeni u garažu i tamo su samo za za moje gušte.
Sili nečistoj sam privremeno priredio nešto drugo.
Zahvaljujući Audio_kutku, koji mi je izliferovao rashodovane LG kućno kino drivere, napravio sam ovo:

- lr1.JPG (54.91 KiB) Pogledano 8312 put/a.

- lr2.JPG (81.17 KiB) Pogledano 8312 put/a.
Mali Line array sa LG korejskim driverima koji su koma. 6 ohma , 40W, 150-do nešto Hz. Svakako ne idu preko 8Khz.
LG je imao originalni zvučnik u naravno plastici, sa 4 drivera i jednim visokotoncem. (Visokotonci koje mi je A_k poslao u kompletu su bili ne izgoreni nego rastaljeni). Tako sam sve to rekombinirao i u kutijicu od drva i laminata napravio OB kutiju sa 6 LG mid drivera i ubacio svoj Visaton mali visokotonac u sredinu niza. Postolje je od kamena. Kutija je slikonom i jednim vijkom pričvršćena za kamen pa je to sve jako stabilno na kaminu i "sili nečistoj" se jako sviđaju.
E sad, mjerenja su pokazala da to sve zajedno ne ide linearno ispod 175Hz. (Originalna kutija je bila u stvari BR.pa je vjerojatno dosezala niže vrijednosti konkretno 150Hz, ispod je preuzimao sub od 8")
To mi se ne sviđa, tj to nije ispravno, ali sam svejedno preštelao aktivnu skretnicu na 175Hz. Ta frekvencija nije dobra za 2.1 kombinaciju. Ne bi trebalo ići više od 150Hz. Sad to još malo krešti ali ima potencijala. Još se tu treba igrati i peglati, a vjerojatno ću i kutiju morati preraditi na BR da dobijem taj nedostajući donji kraj.
Za sub sam nekidan na brzaka složio jedan ripol od 15" Nisam ga još slikao, jer je to napravljeno sjekirom (zato sam i otvorio onu drugu temu "Ripol" na koju nije nitko odgovorio). Driver je jedan za kojeg ne smijem od srama reći marku, ali samo da se zna da mu je Qts oko 2 i ima relativno dobru osjetljivosti. Dakle može se koristiti u OB tj Ripol ustroju. Nije Eminence ali nije o ni ovo Amerika nego Croatia, pa smo opet svi veseli i sretni.
Mana tog ripola je da mu treba Krško za pogon. Morao sam iz podruma izvaditi NAD 7080 receiver sa 80W na 8 i 160 W na 4 Ohma. A moj driver je baš 4Ohma.
Druga mana ripola je što ga treba odmaknuti od svih zidova. Neki su ih čak koristili kao stolić u dnevnoj sobi. Ta cigla nije ni mala, a još sam mislio napraviti i drugog. Nema šanse da se to rasporedi u dnevnom boravku. Sila nečista bi u tom slučaju zamjenila mene.
Treća mana ripola je da je došla susjeda zamoliti da se malo stiša glazba jer da je ona baš pošla spavati (Susjedina kuća je spojena s našom a niske frekve koje je ovaj đavo prenio su bile ubitačne)
Sve u svemu taj ripol je mrak. Kvalitet basa je izvrstna, opseg je također bolji nego većina subova drugih ustroja , ne samo prema dole nego i prema gore. Tako se može isti goniti sve do 200Hz bez problema (Za vrhunski odziv treba ipak izvršiti korekcije pasivnim elementima ili još bolje na aktivi, ali u jednom i drugom slučaju plati ukupna osjetljivost pa su ovi zvučnici tipično 70 i koji decibel. U svakom slučaju primjerak je garažiran a napraviti ću mu brata pa će biti za ljetne sessije na gornjem dvorištu.
I konačno prekjučer sam iskoristio Audio_kutkov LG sub od 8" . Litražu sam preračunao na osnovu LG specifikacija, naoštrio sjekiru i damm . Kutija sa BR cijevi bi gotova za par sati. Trebat će brusilica i dosta kitanja, ali može se dovršiti i da sila nečista bude zadovoljna. Veličina je za trećinu manja nego ripola.
Nema još slike jer me bila ufatila noć , ali bit će.
Uglavnom, mali sub je posve dovoljan za sobu, 50W iz 3886 je više nego dosta. Jedino bi mogao ovo stereo pojačalo preraditi u onu "Macola" verziju dva 3886 u mostu pa da bas bude pod punom kontrolom.
Eto, tolike za sada.