Roko je napisao/la:mulin je napisao/la:slušam ovo zoranovo pojacalo evo par dana i događa se ista stvar kao sa tulom.NEMA BASAniti približno koliko bi trebalo bit.šta mi je cinit sa ovim knaufom a da ga ne cupam van.bas je jedino funkcionira u jednoj prostoriji koja nije od knaufa.ostale 3 prostorije od knaufa su popile bas.mica sam zvucnike na sve nacine ali bas ostaje isti, bez razlike.pomagajte
Eh...ima tu dosta stvari koje idu u prilog relativnom nedostatku bassa, namjerno kažem relativnom, jer ako ga pamtiš kao pomalo "bumijajući" u manjoj sobi golih zidova, onda vjerojatno imaš pomalo iskrivljenu "referencu". To se u većoj sobi, naravno, izgubi, odnosno vjerojatno je bass tek sad pravi i pravilno definiran iako se tebi čini da nije. Knauf je, u to nema sumnje, bass-trap ("pokupit" će ponešto stojnih valova i frekvi do 100-150Hz), što je u većini slučajeva poželjno, ali kod tebe je to malo preizraženo jer imaš dosta tih (cijelih) zidova od knaufa. Tu se, bar što se zidova tiče, neda puno napravit, ali možeš probat, kako ti je Bepo napomenuo, malo primaknuti zvučnike zidu (ili nekom kantunu), to dodaje koji decibel u bass području.
Nadalje, ni taj Thule CD player baš nije poznat po nekom izraženom bass području, on je više onako za fino srednjotonsko i visokotonsko područje, tako da ako želiš malo bolji bass, bojim se da ćeš morat i izvor zvuka mijenjat.
Kappa 8.1 bi trebala imati solidno bass područje, ne pretjerano izraženo, ali solidno i fino definirano, naravno, obzirom da joj impedancija u tom niskofrekventnom području zna past i na cca 2 Ohma, traži i prilično snažno pojačalo koje se može nosit sa takvim opterećenjima, ali o tom smo već i ponešto pričali na prethodnim stranicama ove teme. Ono što možeš provjeriti, to je da si dobro spojio zvučničke žice (da nisu u kontrafazi) i mogao bi možda još jednom provjeriti unimerom (multimerom), koliki je otpor cijelog zvučnika kad je odspojen (stavi unimer na mjerenje otpora u područje od 0-100 Ohma i prisloni pipalice na zvučničke terminale). To napravi za lijevi i desni zvučnik, otpor bi trebao biti negdje između 6 i 8 Ohma, i nebi se trebao puno razlikovati lijevi i desni jedan od drugoga.
Nadalje, može biti da si i podizanjem zvučnika na šiljke malo pomakao (povisio) tu 12" bass jedinicu ( a i cijeli line), pa si je doveo u malo nepovoljnije akustičko područje, jer ako je napr. proračunata tako da koristi prve refleksije od poda, kad je malo povisiš mijenjaš i taj kut prvih refleksija pa će ti na primjer, bass biti bolji dok stojiš na nogama nego dok sjediš...
Zatim, mogao bi probat jedan zvučnik, recimo onaj koji je bliže nekom kantunu, dovesti namjerno u kontrafazu (zamijeniti plus i minis pol na terminalima), pa poslušati...
Eto za prvu ruku toliko...
roko,zvucnici su bili i u maloj knauf sobi pa nije bilo basa.namjerno sam naglasija da je sviralo odlicno u sobi od bloketa za razliku od ostalih soba od knaufa raznih dimenzija.bas nije bumija nego bi te doslovno otpuva.cist,cvrst,kontroliran,mocan.prvotno je sviralo bez šiljaka a kad sam stavija šiljke bilo je je još bolje.ako ti svira kontrabas onda je kontrabas a nije celo.probat cu sa ovih par trikova šta si predložija