Mate Mate, znaš da sam te se sto puta spomenuo. Nedostaje mi moj online "konstruktivni usmijeravač".. kako sam dobro upakirao "pozitivni kritičar"

. A gledaj, istini za volju postoje periodi kada se nešto radi i kada se zabušava, to ti ja zovem DIY bioritam, tako da mi je jasno da si stavio pauzu i na forum. Ja sam ušao u fazu kada diy-am iz znatiželje a ne iz potrebe da imam nešto da mi svira, to sam davno riješio doma, sa onim što imam mogao bi mirno živjeti, no eto znatiželja mi ne da mira pa sam stalno nekako prisutan sa projektima koje više mogu okarakterizirati kao slaganje lego kockica, a ne izmišljanje nečeg novog. No dok se radi dobro je....
Projekt od Elliotta koji si linkao sam više puta analizirao u svim ovim godinama iza, no nikada i realizirao. Priča pozicioniranja područja rada lijevo u odnosu na rezonantnu frekvenciju mi se jako sviđa, dapače fantastična je, no sumnjam da je to meni ovdje primjenjivo. Naime ja se sa bass sekcijom trebam dobaciti do kojih 250Hz, tako da bi "šrinkanje" volumena bass drivera u cilju pomicanja rezonantne frekvencije prema desno bilo van realnih okvira, pa samim tim ovaj princip ne mogu primijeniti, bar ne za sada dok se sa bassevima moram dohvatiti početka bass-midla. Onog momenta kada bi mi zatrebao samo SUB do npr. 100Hz, ovo mi postaje aktualna priča.
Svjestan sam svih prednosti i mana te komplikacija reprodukcije bass područja, od izvedbe bass i subbas zvučnika do interakcije sa prostorom u kojem se sve to treba smjestiti i reproducirati. Svjestan sam također da se kvalitetno riješenje ne može naći bez upotrebe DSP-a ili aktive u nekom obliku, pogotovo kada se smanjuju dimanzije kabineta, pa sam se zato i naoružao sa takvom opremom, no usprkos svim tim daćama koje donosi moćan DSP uređaj, nije lako realizirati nešto uhu ugodno, uvjek je to negdje na granici prihvatljivosti. Najbolji bass koji sam čuo je na rokovim RM2 zvučnicima, no cijena toga je kutija od 100 i koju više litara i tako dva puta, pa sve preko 12" pasivne mebrane... tj. teško je boriti se protiv zakona fizike, a dsp-om i malim volumenom baš sto radimo.
U svakom slučaku dodajem na listu razmatranja i ovaj koncept koji sugeriraš, sve treba probati, no velim moram se pružiti bar do 250Hz... to je problem.
I za kraj posta jedna pohvala i veliko hvala Ninu, naime dobio sam na poklon izvrsne šiljke odrađene na tokarskom stroju, majstor strugač naravno Nino. Sjeli su na ESL panele samo tako, izvrsna je njihova podesivost tj. kako jednostavno odvijačem odozgo mogu napraviti potpuno izravnjavanje panela bez obzira na podlogu na koju ih stavim. Nino big thx još jednom !!