Zvu je napisao/la:Za taj 6,5" - ako bi ukrštanje bilo na oko 2KHz (a jurio bih to) nema šanse da bi posle baffle step-a ostalo 98dB. Jedina varijanta jeste sa širokom prednjom pločom ali nemam dobra iskustva jer odziv bude jako problematičan zbog difrakcije. Sad bar ima dosta simulatora da se otprilike vidi šta bi se dešavalo. Generalno volim da srednjetonac bude jednako udaljen od bočnih ivica kutije da dobijem simetričan odziv van ose - sa jako širokom kutijom to maltene dođe sci-fi. Idealno bi bilo napraviti kutiju od oko 20cm širine i neki visokotonac koji može lepo da radi od 1,8-2KHz (pomenuh SBacoustics). To dovodi do baffle step-a već na oko 600Hz pa bi se ukrštanjem sa visokim na oko 2KHz dobila jedna lepa jednogrba kamila od 700-1200 Hz - tu onda dođe jedan noč sa malim Q da se izravna. Dole odvojenu bas kutiju za taj trosistemac pa gađati ukrštanje u odnosu na odzive basa i srednjetonca. U isto vreme modularna kutija omogućava da se pomeranjem ugodi delay.
Hoću reći - ako je taj srednjak 98dB, posle intervencija teško da će da ostane više od 93-94dB i to u najboljem slučaju. Što je odlično, da me se ne shvati pogrešno - ali ima tu dosta visokotonaca koji imaju nizak Fs i dovoljno osetljivosti da izađu sa njim na kraj.
Taj bas od 8" - ništa ja tu neb' dir'o. Voleo bih da je Qms malo viši ali bože moj, sve je kompromis.
merio sam midbas i ide negde oko 95-96 db . Problem svih tih zvučnika koji imaju široke opsege je što neće da se lome tek tako pa onda filteri ispadaju komlikovani . Po meni bi trebalo malo skratiti opseg ako se ide na opciju mid bas - visokotonac . Za sada nemam ideju koji visokotonac , ali nije uopšte loše probati sa nekom kratkom hornom . Principijelno jedan dobar srednjetonac je ono šta je nedostajalo sistemima sa basom od 15 inča i hornom za visoke .
Unison Research / italijanska firma / sa svojim modelom max 1 je odradila dobar posao , umesto od 15 inča stavili su 12 inča , manju kutiju i prodaju ono sve što naprave .....nemci je kupuju ko ludi .
Problem svih tih kutija je što eskiviraju srednjetonac i to je velika greška .....po meni , jedan dobar visokotonac , jedan dobar srednjetonac i dobar bas i več se može napraviti nešto sasvim dobro .
Basu od 8" su već promenjeni parametri , ide malo niže , ima malo veći qts i malo veći vas

...šta će da bude od toga videćemo .