Deenon-xd je napisao/la:Za mene postoje tri vrste slušaonica i zvuka:
1. Slušalice za uho
2. Soba sa zvučnicima
3. Slušaonica na otvorenom
Svaka od ovih slušaonica daje svoje pa tko što voli to i dobije, a sve to ide s onim što se ima. U mom slučaju imam sve no da bih čuo sve tajne glazbenog materijala treća varijanta je najbolja. Sve ovo što je napisano u postovima je ok. No kad svi nismo isti i nemamo sve mogućnosti mislim da je najbolje da smo u jednom isti -AUDIOFILI SMO - pa tako što reče eko eko poslušat ću glazbu kod prijatelja audiofila i na slušalicama i u sobi bez obzira koliko je velika ili mala i vani na otvorenom ali ne sa suhim grlom nego s nečim hladnim i osvježavajućim.
zuzi je napisao/la:Evo meni bi bilo zgodno čuti od članova ove naše "zajednice" koji sistem im je ostao u najboljem sjećanju, koje komponente u kakvoj sobi.
Imam par potpitanja u vezi ovoga.Mate je napisao/la:Nastavak rasprave iz "novi članovi"
Evo Zuzi, da ne zatrpavamo "prijemni odjel"
Zašto je veća slušaonica bolja?
Problem su refleksije i tzv modovi na nižim frekvencijama.
Ako u velikoj sobi (npr ovoj od 85 m2) postavimo hi-fi skalameriju tako da je JAKO odmaknuta od zidova i ako se postavimo u nekakv trokut 3x3x3 ili tako nekako, opet smo u poziciji slušanja kao i u nekom prosječnom dnevnom boravku, ali su okolne stijene znatno dalje.
I tu sada nastupa "zakon":
Zvučni tlak opada na pola sa povećanjem udaljenosti 2puta. Prevedeno u brojke i slova to je -6db.
Rezultat je slijedeći: direktni zvuk od zvučnika na tri metra je recimo 0 db. Najbliži zid, recimo od zvučnika je isto 3 metra. Od njega nastaje prva refleksija. Dok dođe nazad do zvučnika već je dvostruko manji zvučni lak. Dok ista refleksija dođe do nas, to može biti i -8 ili -10db.
Ovako tihe refleksije uho puno manje opaža. Čuje se uglavnom direktni zvuk iz zvučnika.
Velika soba se na taj način način približava gluhoj sobi ili otvorenom prostoru.
Modovi su u velikoj sobi mnogobrojniji i gušći nego u manjoj sobi pa nema izrazitih rupa i nadvišenja u pojedinim točkama prostora na niskim frekvencijama.
Eto, tolike. Najednostavnije, da ne idemo u druge detalje.
Sad će se otvoriti rasprava o velikim reverberacijama i slično.
Dean je napisao/la:Gašo, bez ljutnje, ali ovakva pitanja bi ostavio za jedan drugi forum.
Zakaj? Pa nisam pital ništ nelogično i nevezano uz inicijalni post ove teme.Dean je napisao/la:Gašo, bez ljutnje, ali ovakva pitanja bi ostavio za jedan drugi forum.
Gašo je napisao/la:Zakaj? Pa nisam pital ništ nelogično i nevezano uz inicijalni post ove teme.Dean je napisao/la:Gašo, bez ljutnje, ali ovakva pitanja bi ostavio za jedan drugi forum.
Gašo je napisao/la:Imam par potpitanja u vezi ovoga.Mate je napisao/la:Nastavak rasprave iz "novi članovi"
.........
Što ako se zvuk odbija od poda, stropa i sva četri zida, koji su još tome nejednako udaljeni? Koliko to utječe na pad intenzitet refleksija te njihov sastav.
Dali su te refleksije samo tiše ili postoji problem što imaju veče kašnjenje u odnosu na direktan zvuk pa čak i više smetaju?
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.