Sansui AU-919

Sansui AU-919

PostPostao/la sonny » 14 sij 2012, 21:14

Imam dotično pojačalo već nekoliko godina u zapećku...

Dotični ima jedan veliki problem...
Netko je na njemu napravio "tweak"...
Odnosno, znam tko, ali isti nije dostojan da se njegovo ime pojavi na netu...
Izvaditi kompletan driver board, zamijeniti ga s dvije male pločice sa operacionim pojačalima i šakom tranzistora, otpora i dioda, uz to naravno i izlazne tranzistore...
"Pocvikati" i reroutati ožičenje, te kao šlag na kraju obrisati oznake brusnim papirom na svim poluvodičima i staviti nekoliko naljepnica "Modified by .... " !!!!!

Naravno da sam kontaktirao ilimzna i Kale-ta i u principu je jedino riješenje precrtati shemu i pločicu i napraviti sve nanovo...
Da li se isplati ne znam, sigurno ne, ali mi je šteta gledati taj ojačevalnik neispravan ili ga (ne daj Bože) razbiti u dijelove...

Problem su naravno poluvodiči...
Pa zato ova tema...
U ono nekoliko PM-ova s ilimznom, riješenje je staviti moderne inačice dotičnih...

Eh sad, koje ?

Evo sheme :

Driver board shema.rar
(29.58 KiB) Preuzeto 760 put/a.

I evo kako izgleda original pločica :

slika

I parts list...

slika

Malo sam istraživao po ovim našim trgovinama i po farnellu i koliko sam vidio, sve je u principu problem...
Ajde, zenerice i "obične" diode se i nađu, ali D1,2,3,4,15,16, što s njima ? Ja se s istima nisam ni susreo, tako da ne znam ni prema datasheetu odabrati zamjene :?
Izlazni tranzistori su NMC1012 x 4 kom i NMA1012 x 4 kom...

Tu je i thread o zamjenama...

http://www.audiokarma.org/forums/archiv ... 20187.html

Slušam eventualne prijedloge i savjete...
Svi su dobrodošli...

Napominjem...
Nije cilj vratiti amp u originalno stanje, jer je to nemoguće s obzirom što je na njemu "napravljeno"...
Ali, ako ga se može dovesti u kakvo takvo stanje, zašto ne ?
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

Re: Sansui AU-919

PostPostao/la ilimzn » 15 sij 2012, 19:00

Nije sve tako crno, dapace, zapravo ce ti najveci problem biti restauracija ozicenja, ako uspijes klonirati originalni driver board. Nedavno sam i sam dosao u posjed jednog AU-919 u potpuno originalnom stanju, koji povremeno pali zastitu, sto ukazuje na vec poznate probleme s samoubilackim silver-mica 'black flag' kondovima i 'bobica' multiplim diodama, tako da ce i ono u jednom trenu na kompletan refresh.

Sto se tice zamjene poluvodica, taj problem nije ni izdaleka tako velik kako se na prvi pogled cini. U medjuvremenu se ipak nesto uznapredovalo na tom polju. Ako za sad izuzmemo ulazne JFET-ove i izlazne tranzistore, vecina preostalih se da zamijeniti s 3 NPN/PNP para tranzistora, od kojih su svi uglavnom dostupni iz domacih izvora.
Small signal tranzistori u driver stupnjevima se u 99.9% slucajeva mogu zamijeniti s 2SC2240/2SA970.
Tranzistori srednje snage u TO126 ili tzv. giant TO92 kucistu se u 99% slucajeva mogu zamijeniti s 2SA1371/2SC3468 ili 2SA1208/2SC2810.
Driveri u TO220 kucistu se opet u 99% slucajeva mogu zamijeniti s 2SA1011/2SC2344 ili 2SA1837/2SC4793 (ovi zadnji imaju posve izloirano kuciste pa se ne smiju koristiti tamo gdje sluze za termicku kompenzaciju.
Uz to u pojacalima ima i tranzsitora koji se mogu zamijeniti gotovo bilo cime ako se postuju naponi i struje i donekle pojacanje, primjer bi bili tranzistori u sklopovima zastite, strujnim izvorima vecih struja, regulatorima napona, bias kompenzaciji.
U slucaju AU-919 dodatni su problem ulazni dvostruki JFET i custom-label izlazni tranzistori. U stvarnosti je taj problem gotovo zanemariv - u ulazu ce se jako dobro uklopiti 2SK170 (selektirani par), cak uz nesto bolje performase, iako su moguci doslovno deseci drugih opcija. Izlaz je nesto kompleksniji problem samo radi koristenja TO-3 kucista. Srecom, standardni TO-3P je uz savijanje izvoda B i E kompatibilan s rasporedom pinova i rupa za pricvrscivanje, samo treba odraditi spajanje kolektora. Na modernim TO-3P tranzistorima je metal kolektora prekriven plastikom s gornje strane i u rupi za pricvrscivanje, kako se ne bi morale rabiti izolacijske podloske. U AU-919 su koristena podnozja za TO-3 tranzsitore, tako da treba provjeriti koji od 2 vijka za pricvrscenje je spojen na kontakt kolektora (obicno su oba ali ima verzija podnozja gdje je samo jedan). Na kolektorski pin nadomjesnog tranzistora treba zalemiti lemnu usicu i savinuti prema potrebi te dodati izolacijsku podlosku, da se ostvari kontakt kada se tranzistor pricvrsti na hladilo / podnozje (u podnozju su obicno navoji ili matice za vijke za pricvrstiti tranzistor, koje su ujedno i spoj na kolektor).
U slucaju AU-919 i mnogih frugih pojacala koji zahtijevaju starije TO-3 RET-ove s Ft oko 50-70MHz, gotovo se idealno uklapaju njihovi direktni nasljednici: Sanken 2SC3263 i 2SA1294. Naravno, treba staviti odgovarajuci liskun za TO-3P.

Sto se tice multi-dioda, koriste se u pravilu 1N4148 u seriju prema shemi. Alternativa koja cesto odradi jos bolji psoao ali nije univerzalno upotrebljiva, su LED-ice, s time da zeljeni pad napona ovisi o boji. IR daju oko 1-1.2V, tamno crvene (stari tip koji je gotovo nenabavljiv danas) daje oko 1.6-1.8V, dok vecina klasicnih crvenih, zelenih ili zutih LED ima propusni napon oko 2-2.2V. Plave i bijele se nalaze izmedju 3.2 i 3.6V i u pravilu nije bilo dioda koje bise njima mogle zamijeniti. U jednom jako starom threadu na audiofil.net-u je Gasho radio refresh AU-919 s nesto tweakova, ukljucivo i zamjenu nekih od VDxxxx multidioda LED-icama. U svakom slucaju, kod takvih je zamjena potrebno znati struju koja tece kroz diodu, pa se to lako moze 'odsimulirati' na stolu pomocu izvora i otpora, da se provjeri pad napona prije nego se ide ugradjivati u pojacalo.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la sonny » 15 sij 2012, 19:19

Dobro, hajde, original ožičenje je pocvikano, ali nije problem restaurirati isto...
Jer sam proveo par sati nad pojačalo snimajući gdje i kako...
Shemu sam već nacrtao za oba kanala, čak i iscrtao pločicu, ali sam je u jednom trenutku izbrisao slučajno :oops:
Tako da to moram ponovno...
Iako nije neki problem pošto u service manualu postoji raspored elemenata koji bi i zadržao ovdje...
Uz neke manje izmjene...
Dimenzije pločice znam jer na hladilu postoje rupe za montažu iste, pa se prema tome može odrediti dimezija....
U principu je zadržano sve osim driver boarda...

Pojačalo ide u protekt jer je su izgorili izlazni tranzistori na jednom kanalu...
Dakle, radi i zaštita pojačala...

Vidjet ćemo što dalje...
Nacrtat' ći pločicu, postavit ovdje, pa onda pomalo odabirati poluvodiče...

Imamo vremena...
sonny

PostPostao/la sonny » 04 vel 2012, 15:18

Da se ne kaže da se ništa ne radi...
Pločica je u grubo iscrtana...
Trebam je isprintati i vidjeti da li nisam fulao neku od dimenzija prilikom mjerenja rupa na hladilu :D
Pa onda s@ki stupa na scenu :)
Ako netko vidi nešto što ja ne vidim, neka viče... Ovo je u principu raspored 97% isti kao i na original boardu...

slika

EDIT : pošto je na ovoj slici teško bilo što vidjeti, evo thumb na veću sliku :D

slika
sonny

PostPostao/la sonny » 04 vel 2012, 15:24

Još nešto, nazivi poluvodiča su originalni, međutim pinouti nisum nego su prilagođeni modernijim izvedbama...
sonny

PostPostao/la sonny » 05 vel 2012, 10:57

Ilimzn, možeš li pronaći thread koji spominješ na audiofil.net da malo proučim štivo ?
Ja nisam registriran tamo, pa mi je ovako preko googlea to naći nemoguća misija...
sonny

PostPostao/la Roko » 05 vel 2012, 12:11

Refresha AU-919 se ne sjećam sa audiofi.neta, ali bilo je nešto za AU-717:

http://www.audiofil.hr/forum/forum_post ... 2D919&PN=1

http://www.audiofil.hr/forum/forum_post ... i+AU%2D919

..edit, evo tu ima nešto: http://www.audiofil.net/forum/forum_pos ... 508&PN=220 ...provučeno kroz temu Sansui kutak (na nekoliko stranica), problem sa audiofi.netom je taj da je većina korisnih postova zatrpana kroz svu silu offtopica i besmislica pa je potraga ravna traženju igle u plastu sijena.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la sonny » 05 vel 2012, 13:16

Prva 2 sam našao preko googlea... Za zadnji link puno hvala... treba sve prečekirati, ali već sad vidim nešto što mi je puno pomoglo...
sonny

PostPostao/la eradoncic » 23 vel 2012, 23:49

U slucaju AU-919 i mnogih frugih pojacala koji zahtijevaju starije TO-3 RET-ove s Ft oko 50-70MHz, gotovo se idealno uklapaju njihovi direktni nasljednici: Sanken 2SC3263 i 2SA1294. Naravno, treba staviti odgovarajuci liskun za TO-3P.

Ilimzn (i ostali, naravno) u posljednje vrijeme jako se spominju c6145/a2223 kao još i brži od 3263/1294, s nešto manjim kapacitetom, većom disipacijom (oko 160w), te ostalim manje-više istim parametrim za Sanken LAPT. Neki tvrde da su i "best audio transistor momney can buy" (na diy audio.com)
Ima li ko neposrednih iskustva s njima?
Pitam jer imam neku rezervu doma...itd, zlu ne trebalo
Zadnja izmjena: eradoncic; 24 vel 2012, 09:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
eradoncic

PostPostao/la sonny » 23 vel 2012, 23:57

Zaboravio sam na ovo...
Kako sam uspio iskopati dosta slika kako izgleda driver board u originalu, morati ću raditi reviziju pločice...
Jer mi na driverske tranzistore ne mogu stati hladila... Na koja su termički povezani i T23 i T24...
sonny

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.