Philips AG 9015 OTL

Philips AG 9015 OTL

PostPostao/la Dacho » 12 svi 2011, 18:56

Već neko vrijeme imam doma na slušanju navedeno Philips pojačalo u OTL konstrukciji bazirano na EL 86 lampionima. Ovo bi posebno moglo zanimati Sstrsata jer ovo pojačalce ima 800 ohma izlaz (ima i 8ohmski naravno) i koliko mi je poznato njegovi zvučnici koji su svirali na TF Umag su upravo za ovo pojačalo napravljeni. Na stranim forumima se piše da je njihova sinergija savršena. Pojačalo je jako dobro očuvano jedino bi zahtijevalo dobar refresh jer je zvuk sada malo prezatvoren.
Dakle ovo je pravi baby OTL sa svojih 12w po kanalu.
slika
Dacho

Re: Philips AG 9015 OTL

PostPostao/la sstrsat » 12 svi 2011, 19:19

Pa da to kazemo ovako - ako ta Philipsova vintage lipotica ne bude skroz refresana i ne pojavi se na iducem TFu, najebal si :lol: :lol: :lol: Svu moju pomoc ces naravno imat

Malo cu pogadjat o cemu se tu radi (dok ne potrazin shemu :lol: ). To je virovatno klasicna Philipsova koncepcija za pogon 800-omskog zvucnika sa EL86 cijevima. Snaga je ipak mislin upola manja jer ako su koristene dvi EL86 po kanalu onda se sa njima moze ostvarit do nekih 6W ali ako su stavil dvi i dvi paralelno onda je tu stvarno tih 12W. Nije uostalom ni jako bitno, ja san na TFu gonil 800 omskog Philipsa sa svega 4W snage a glasnoce ni falilo.

Ako imas shemu ajde ju zalipi ovdi pa da malo popricamo o toj bebici. A ni koja slika za odmor ociju ne bi bila viska

Koje zvucnike ganjas sa njime, neke 800-omske ili 9-omske preko trafa?
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Edison » 12 svi 2011, 20:00

Ima na netu Service manual ako se malo potrazi, PDF fajl na 10 stranica, jezik je nizozemski. Shema je dosta "starinski" nacrtana i ne bi se nista vidjelo da se stavi na ekran, treba dosta povecavati. U jednoj shemi su oba kanala i ispravljac i prekidaci... Na izlazu tog pojacala su neki manji autotransformatori za zvucnike niske impedancije...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sstrsat » 12 svi 2011, 21:14

Skinul san mu dobro vidljivu shemu sa radiomuseum.org

To po samoj shemi nije OTL (mada je topologija zaista izvedena iz Philipsovog OTLa sa dvi EL96 za pogon 800-omskih zvucnika. Sad, da li je bilo vise verzija pa je u nekoj predvidjen i za OTL rad, zaista ne znam (Edisone, ajd molin te stavi link na taj manual koji si navel ako ga imas).
Uglavnom, po ovoj shemi i podacima koje su dali to i ima preko 12W snage koju postize zahvaljujuci vecem naponu napajanja i izlaznom trafu. kako je i Dacho navel da ima tu snagu onda sam sklon virovat da je ova shema koju sam skinul prava (a taj Philipsov 800-omski OTL inace i po datasheetu od EL86 postize do 6W).
Sam spoj izlaznog trafa je vrlo neuobicajen i nije ga ni najmanje lako analizirat, pogotovo ni lako bez potpunih podataka o trafu ali su Philipsovi inzenjeri siguro imali razloga zac su ga tako izveli. U svakom slucaju, detaljna mjerenja na tom ampu bi bila izuzetno zanimljiva i mozda bi rodila i neke ideje.

Da stvar bude zanimljivija, to je kompletan amp od phono ulaza do izlaza za zvucnik (ca bi se danas reklo, integrirani amp :lol: ). Cijevi koje se koriste za sve te stupnjeve su klasika iz tog doba, EF86 i ECC83. I mada bi zamjena tih cijevi nekim drugima donila poboljsanja u puno aspekata, misljenja sam da ovi amp triba samo refreshat i vratit ga u puni zivot bez ikakvih izmjena koncepcije i topologije.
A refresh tih stvari nije problematican i uglavnom se svodi na zamjenu cijevi i elektrolita. Mada ima jos nekih stvari koje je jako pozeljno prekontrolirat, prvenstveno vezne kondenzatore izmedju anoda i resetki jer neki od njih (s obzirom na godine nije ni cudo) znaju malo curit a to je dovoljno da se prilicno promine radne tocke

Dacho, ovo kako si navel da je zvuk pomalo "zatvoren" je najvirovatnije rezultat kombinacije ovih navedenih faktora a to je sve rjesivo. I bila bi velika steta da se ta lipotica ne vrati u puni zivot
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Dacho » 12 svi 2011, 22:21

Trenutno radim na tome da se lampe zamijene jer sa samom probom s dvije ecc 83 je vec znacajan pomak u zvuku. Izlazne lampe su nove posto je jedna odmah u startu riknula I napravila kurslus u napajanju.
Pojacalo je super u vizuelnom stanju a nadam se da ce biti I zvukovno. Prethodne verzije ovog pojacala (8w i 12w) su imali samo 800 ohmski izlaz a tek kasnije je povecana snaga na 12w (8ohm), 15w (800ohm) I dodan je izlaz za standardne zvucnike.
Zvuk tog pojacala je masivan I pun, odise strasnom snagom ali za sada mutan s pre debelim basom. Kada stignem pokusat cu grem spojiti, premda je to komplikejtid zbog neobicnog jacka, dakle nije 5pinski DIN koji je na ulazu za magnetofon.

Sstrsat tvoji zvucnici su dio kompleta koji su isli uz to pojacalo, ali svuda se spominje 4 kutije, dakle 2 satelita I 2 subca uz njih, tvoji driveri su valjda iz satelita.
Dacho

PostPostao/la Edison » 12 svi 2011, 22:29

sstrsat je napisao/la:Edisone, ajd molin te stavi link na taj manual koji si navel ako ga imas.

Evo linka:

http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/2456/Philips_AG9015.html

u donjoj trecini stranice je gdje treba kliknuti da se digne. Tekstualno je, nema nikavog "botuna".
Dobijes RAR fajl. Kad ga otvoris unutra je PDF od 10 stranica. Na predzadnjoj stranici je shema.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sstrsat » 12 svi 2011, 22:54

OK Dacho, naravno da triba zaminit lampe jer su siguro na izdisaju ali ajde me poslusaj pa jos sa starim lampama provjeri sve vezne kondenzatore, recimo mjerenjem napona prije i posli njih. Ako neki curi, to ce se takvim mjerenjem pokazat, pogotovo ca mozes vrsit i usporedbe medju kanalima.

Pogotovo ca je amp kako kazes u odlicnom vizualnom stanju pa stvarno zasluzuje pravi refresh. Zvuk naravno ne mozes zasad sudit, to ces tek kad se sve dovede u red ali sam prilicno siguran da neces bit razocaran.

A jesu li moji zvucnici iz satelita uz koje je isal i "sub", zaista ne znam. mada u to vrime se mislin nitko nije zamaral sa subom
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Dacho » 12 svi 2011, 23:21

U toj kombinaciji su se bas zamarali sa subovima, ma stvar je u tome sto su napravili u odvojenim kutijama fullrange za srednje I visoke I za bas.
Dacho

PostPostao/la sstrsat » 13 svi 2011, 09:50

Dacho je napisao/la:U toj kombinaciji su se bas zamarali sa subovima, ma stvar je u tome sto su napravili u odvojenim kutijama fullrange za srednje I visoke I za bas.

Ovo nisan znal. Imas mozda neku informaciju koji je to bil "sub" (virovatno da je i on iz Philipsove produkcije)?
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Dacho » 13 svi 2011, 19:41

sstrsat je napisao/la:
Dacho je napisao/la:U toj kombinaciji su se bas zamarali sa subovima, ma stvar je u tome sto su napravili u odvojenim kutijama fullrange za srednje I visoke I za bas.

Ovo nisan znal. Imas mozda neku informaciju koji je to bil "sub" (virovatno da je i on iz Philipsove produkcije)?

Mislim da je tvoj driver 9710 bio baš za taj kao sub, negdje sam našao opis ali za slike se trebalo ulogirati. Vidjeh i kratak snimak na yubitubi gdje je tip u kutiju gdje je bio originalno tvoj driver uvalio nešto drugo. Dakle konstrukcija te kutije je nešto slično što je zuzi radio s onim ovalima, kištra uska i visoka, na vrhu driver ali dolje nije otvorena ravno nego mota zvučni tlak kao tuba u hornama prema naprijed. To je kao sub a uz to je išla i jedna mala kutijica koja je glumila satelit. Ubi me ali ne mogu to više naći ne netu.... :?
Dacho

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.