GALA GM70 POLUTWEAK

GALA GM70 POLUTWEAK

PostPostao/la tubeman » 23 lis 2011, 15:10

Možda ne spada direktno u ovu temu, ali tu je negdje ;)

Konačno sam pronašao malo vremena za polutweakanje GALA GM70 monoblokova gosp. Vukušića u posjedu jednog kolege iz Varaždina.

Problem je bio (ako se to uopće može nazvati problemom) što se s tim Galama pogone malo preosjetljivi zvučnici (preko 100 dB), i što povremeno nešto "kuha".
Osim toga, primjetno je bilo i oštećenje podnožja za cijevi koja su jednostavno pregorjela na nekoliko mjesta.
Iz nekog razloga, u pojačalo su ugrađivana DIY podnožja napravljena od vitroplasta i mesinganih štiftova.
Osobno mislim da to nije bila loša ideja, jer se zbog upitne kvalitete novih fabriakta podnožja isto tako mogu očekivati problemi.
No, pertinaks nije baš neke kvalitete, a i pretanak je za tu zadaću.
I što se dogodilo - dogodilo se.
Jedno podnožje je riknulo, a drugo je blizu toga.

Ovo je još uvijek koliko-toliko čitavo, ali je nagoreno sa strane kontakata.
slika
Ideja mi se sviđa, ali unatoč jakim, tokarenim kontaktima, prijanjanje na pinove cijevi izgleda nije baš najbolje riješeno.

Stoga smo odlučili ipak nabaviti nova, keramička podnožja.
Nakon što su stigla, uhvatila me panika, jer se , naravno, radilo o kineskoj kvaliteti kojoj osobno ne vjerujem.
Keramika se čini OK, ali sami kontakti ne ulijevaju povjerenje. Mekani su, a opruge nemaju snage.
Da ne duljim, nako konzultacija s jednim od svojih gurua (koji je taj ??) ;) , odlučio sam ih ipak ugraditi.

Jasno da ništa nije jednostavno.
Odmah se vidjelo da će biti dosta "Edisonovskog rada" (čitaj: pilaj, brusi, mjeri, opet brusi....)
Originalno podnožje je dosta veće od keramičkog, pa rupe na šasiji jednostavno ne pašu, a bušiti nove bila bi šaka u uko ipak skladnom i lijepo napravljenoj šasiji.
Zato sam odlučio napraviti subšasije za cijevi ;).

Dakle, slijedi Edisonovski rad.
Kako nisam htio da to bude šalabajzeraj, odlučio sam ih napraviti od čvrstog, 3 mm debelog aluminijskog lima.

Da sada ne davim s nabrajam radnji i opsom zatezanja svakog šarafa, tu je par slika koje, vjerujem, sve govore :

Možda samo jedan detalj:
Za izolaciju keramičkog podnožja i lima, koristio sam DIY silikonske podloške.
Napravljene su od silikonske mase koja može izdržati nekih 800 stupnjeva vrlo jednostavnom metodom.
Na taj način je možda (lijepo je vjerovati da je tako) malo smanjena mogućnost prenošenja vibracija na cijev, a time i mikrofonija, koja ovoj cijevi nije nepoznanica.

Poluobrađeni komadi
slika

Gotovi - prelakirani
slika

Silikonske podloške
slika

Montaža podložaka
slika

slika

Gotovi elementi spremni za montažu
slika
tubeman

Re: GALA GM70 POLUTWEAK

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 lis 2011, 15:41

Opa..veoma lijepo. Jesi li razmišljao da se baciš u serijsku proizvodnju? :)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » 23 lis 2011, 16:35

Paaaa, znaš što - neće ti čika postolar imati što zamjeriti niti malo, znaš? 8-)
Bude to ok. I dalje ćeš imati dobro ulijepljenje potplate i pete.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 23 lis 2011, 17:26

Ne znam da li je bilo mjesta unutar kucista, no ja bih ovu subsasiju i keramicko podnozje razmaknuo za debljinu matice ili dvije. A i nesto rupa na subsasiji bi pomoglo hladjenju. No, naravno, ne znam kakva je situacija s kucistem pojacala.

Jedna ideja za DIY spajanje GM70, cijev bi i tako trebala trajati 10.000 sati pa se ne mijenja cesto. Grlo cijevi stisnuti obujmicom (ima mjesta), a zice dalje lemiti direktno na pinove. Time se izbjegava skupo i relativno nekvalitetno podnozje. Nedostatak je da se cijev jako tesko mijenja, ne ide bez odvijaca i jake lemilice... :idea:

S cim si opiturao aluminij u crno? Kako boja hvata?

Inace, majstorluk, nema sta! :thumbup:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 lis 2011, 17:39

Aluminij se pitura bez problema sa bilo čime(sprej,temeljna boja za metal,...) čim se pobrusi. Ako se pokuša farbati onako "mastan" i neobrušen uzalud vam trud svirači...možda sa nekim primerom ili tako nečim bi išlo ali jeftinije je malo ga pobrusiti i to je to.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 23 lis 2011, 17:45

Nema problema za hlađenje jer je i prije podnožje bilo montirano tako da je zraka prolazilo sasvim dosta.
Ipak je Vukušić previše iskusan da bi pao na takvoj stvari.
Ovo je samo zamjena za postojeće podnožje.
Vidjeti ćemo kako će se to ponašati. Stuja grijanja nije prevelika, pa će sve vjerojatno izdržati ako se ne bude svaki čas cijev mijenjala ;)

Aluminij sam prvo pošpricao s primerom za AL. Ima ih više vrsta, a ja samo koristio onaj za koji je majstor rekao da neće imati problema s visokim temperaturama.
Završni je mat crni sprej za visoke temperature (800 stupnjeva) - naišta posebno, ima ga za 20-30 kuna i služi za farbanje auspuha i motora.
Za njega niti primer nije uvjet.
Kada se sve to skupa zagrije na kakvih 100 stupnjeva, toliko se uhvati i očvrsne da je milina.
Što se tiče majstorluka, ne treba previše hvaliti. Više se radi o fotogeničnosti nego o majstorluku. Sasvim standardan rad. Pokušavam (kao i Ti) slijediti neki standard u radu i ne spuštati letvicu previše. Čitaj: stvari napraviti što je bolje moguće.
Samo tako si siguran da te uradak neće zeznuti baš u trenutku kada najmanje treba (makar i na to uvijek treba računati ;) ).
tubeman

PostPostao/la sstrsat » 23 lis 2011, 17:48

Edison je napisao/la:Jedna ideja za DIY spajanje GM70, cijev bi i tako trebala trajati 10.000 sati pa se ne mijenja cesto. Grlo cijevi stisnuti obujmicom (ima mjesta), a zice dalje lemiti direktno na pinove. Time se izbjegava skupo i relativno nekvalitetno podnozje. Nedostatak je da se cijev jako tesko mijenja, ne ide bez odvijaca i jake lemilice... :idea:

Bolje je za takve stvari raskopat rednu stezaljku i iz nje izvadit one cjevcice sa dvi vide pa to iskoristit za spojit dovodne zice na pinove lampadine i dobro ih stegnut vidama. Kako su pinovi na GM70 promjera 3mm i 5mm (ako se dobro sican), taman bi tu tribale lec cjevcice iz stezaljki za zice od 10 kvadrata i 16 kvadrata.

Kako se zice od 6 i 10 kvadrata koriste za poprilicne snage i amperaze (podosta vece od onih koje teku kroz GM70) a ti spojevi u rednim stezaljkama se ne pregrijavaju onda nima razloga da bi se i ovdi pregrijavali.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tubeman » 23 lis 2011, 17:50

Khadgar2007 je napisao/la:Aluminij se pitura bez problema sa bilo čime(sprej,temeljna boja za metal,...) čim se pobrusi. Ako se pokuša farbati onako "mastan" i neobrušen uzalud vam trud svirači...možda sa nekim primerom ili tako nečim bi išlo ali jeftinije je malo ga pobrusiti i to je to.

Ne bih se baš složio da je tako jednostavno.
Ovisi kakav lak se koristi, i koliko će se grijati.
Može se dogoditi da se za mjesec dva na malo većoj temperaturi sve počne ljuštiti i otpadati.
Akrilni lakovi će možda bolje to podnijeti.
Ipak je bolje nanijeti malo primera, pa si siguran (jasno, poslije "šmirglanja").
tubeman

PostPostao/la tubeman » 23 lis 2011, 17:56

sstrsat je napisao/la:Bolje je za takve stvari raskopat rednu stezaljku i iz nje izvadit one cjevcice sa dvi vide pa to iskoristit za spojit dovodne zice na pinove lampadine i dobro ih stegnut vidama. Kako su pinovi na GM70 promjera 3mm i 5mm (ako se dobro sican), taman bi tu tribale lec cjevcice iz stezaljki za zice od 10 kvadrata i 16 kvadrata.

Kako se zice od 6 i 10 kvadrata koriste za poprilicne snage i amperaze (podosta vece od onih koje teku kroz GM70) a ti spojevi u rednim stezaljkama se ne pregrijavaju onda nima razloga da bi se i ovdi pregrijavali.

Nije problem u strujama nego u toplini koja se preko tih pinova prenosi na podnožje.
Slažem se da je to dobra tehnologija, ali ne bi joj smjelo biti mjesta u ovakvom uređaju, koliko god da je električki i termičko superiorna.
Možda se može iskoristiti za proizvodnju high-tech podnožja.
Malo se ušminka, stavi pozlata, napravi baza od teflona, i onako sa šarafima na svakom pinu može jako okrutno izgledati.
Cijena naravo ne manja od $100 ;)
tubeman

PostPostao/la sstrsat » 23 lis 2011, 18:00

tubeman je napisao/la:Slažem se da je to dobra tehnologija, ali ne bi joj smjelo biti mjesta u ovakvom uređaju, koliko god da je električki i termičko superiorna.
Možda se može iskoristiti za proizvodnju high-tech podnožja.
Malo se ušminka, stavi pozlata, napravi baza od teflona, i onako sa šarafima na svakom pinu može jako okrutno izgledati.
Cijena naravo ne manja od $100 ;)

Upravo tako, cista high tech i najcisca high end podniozja. :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.