Konačno sam pronašao malo vremena za polutweakanje GALA GM70 monoblokova gosp. Vukušića u posjedu jednog kolege iz Varaždina.
Problem je bio (ako se to uopće može nazvati problemom) što se s tim Galama pogone malo preosjetljivi zvučnici (preko 100 dB), i što povremeno nešto "kuha".
Osim toga, primjetno je bilo i oštećenje podnožja za cijevi koja su jednostavno pregorjela na nekoliko mjesta.
Iz nekog razloga, u pojačalo su ugrađivana DIY podnožja napravljena od vitroplasta i mesinganih štiftova.
Osobno mislim da to nije bila loša ideja, jer se zbog upitne kvalitete novih fabriakta podnožja isto tako mogu očekivati problemi.
No, pertinaks nije baš neke kvalitete, a i pretanak je za tu zadaću.
I što se dogodilo - dogodilo se.
Jedno podnožje je riknulo, a drugo je blizu toga.
Ovo je još uvijek koliko-toliko čitavo, ali je nagoreno sa strane kontakata.

Ideja mi se sviđa, ali unatoč jakim, tokarenim kontaktima, prijanjanje na pinove cijevi izgleda nije baš najbolje riješeno.
Stoga smo odlučili ipak nabaviti nova, keramička podnožja.
Nakon što su stigla, uhvatila me panika, jer se , naravno, radilo o kineskoj kvaliteti kojoj osobno ne vjerujem.
Keramika se čini OK, ali sami kontakti ne ulijevaju povjerenje. Mekani su, a opruge nemaju snage.
Da ne duljim, nako konzultacija s jednim od svojih gurua (koji je taj ??)

Jasno da ništa nije jednostavno.
Odmah se vidjelo da će biti dosta "Edisonovskog rada" (čitaj: pilaj, brusi, mjeri, opet brusi....)
Originalno podnožje je dosta veće od keramičkog, pa rupe na šasiji jednostavno ne pašu, a bušiti nove bila bi šaka u uko ipak skladnom i lijepo napravljenoj šasiji.
Zato sam odlučio napraviti subšasije za cijevi

Dakle, slijedi Edisonovski rad.
Kako nisam htio da to bude šalabajzeraj, odlučio sam ih napraviti od čvrstog, 3 mm debelog aluminijskog lima.
Da sada ne davim s nabrajam radnji i opsom zatezanja svakog šarafa, tu je par slika koje, vjerujem, sve govore :
Možda samo jedan detalj:
Za izolaciju keramičkog podnožja i lima, koristio sam DIY silikonske podloške.
Napravljene su od silikonske mase koja može izdržati nekih 800 stupnjeva vrlo jednostavnom metodom.
Na taj način je možda (lijepo je vjerovati da je tako) malo smanjena mogućnost prenošenja vibracija na cijev, a time i mikrofonija, koja ovoj cijevi nije nepoznanica.
Poluobrađeni komadi

Gotovi - prelakirani

Silikonske podloške

Montaža podložaka

Gotovi elementi spremni za montažu