Dual 1236A

Dual 1236A

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 lip 2011, 22:23

Evo i mene u ovoj temi. Već je opće poznato dosta ljudi da pokušavam srediti ovaj gramofon iz naslova. Na audiofil.net sam rekao da sam počeo sa izgradnjom kućišta za dotični gramofon i uz pomoć Deana to je napravljeno i u Umagu se mogao vidjeti rezultat,ali priča tu ne staje. Već neko vrijeme prije Umaga sam vidio da je nešto vrisnulo na gramofonu,pa čim sam došao sa Triode festivala sam se uhvatio posla uz prethodne savjete Zuzija i Edisona koji su utvrdili da je problem u podešavanju gazne sile igle i ležajevima koji se tamo nalaze. Također sam se malo više informirao na http://www.vinylengine.com o dječjim bolestima koji svi Duali imaju a to je takozvani steuerpimpel koji upravlja cijelim automatskim sistemom i koji se voli raspasti u prašinu i onda kompletna automatika stane ili se počne bijesno ponašati. Uz pomoć jednog forumaša(Miloc) sa audiofil.neta iz Siska sam uspio nabaviti sitne kuglice i najbolje ča sam mogao sam uspio rekonstruirati ležaj. Trebalo je malo truda da se taj ležaj napravi koliko je moguće precizno ali mislim da sam napravio ok posao.

Ležaj je napravljen od šipke od sipasa koju sam koliko je god moguće precizno obradio,probušio rupe na njoj,napravio utor za kuglice i malu metalnu pločicu po kojoj kuglice kližu,skratio na dovoljnu dužinu tako da odgovara prijašnjem ležaju koji se raspao. Steuerpimpel je bio još lakši zadatak, to je samo komadić okrugle plastike koji je stavljen na metalni šiljak ali je trik u tome da mora biti stvarno precizne dimenzije(tj. debljine) jer o tome ovisi automoatika. To sam nparavio od teflonske izolacije jednog koaksijalca i fino upasao. Za sada sve to nije isprobano i još je u dijelovima ali nadam se da će se uskoro ići na sastavljanje.

Ležaj ručice koji je puknuo i na kojem stoji kotačić za regulaciju gazne sile
slika

slika

dijelovi za novi ležaj
slika

Podizač ručice koji je bio toliko zapečen od masti da je strava
slika

Ozloglašeni steuerpimpel-veliki bijeli komad teflonske izolacije
slika

Očišćeni gramofon;i od dijelova koji su na čišćenju,a i od masti,prašine i svačega ostalog ča je prekrivalo dno
slika

Nakon ovog svog rada,rastavljanja i ponovnog sastavljanja nadam se da će gramofon proraditi kako je radio i prije nego je došao u moje ruke. :roll:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

Re: Dual 1236A

PostPostao/la Edison » 19 lip 2011, 22:54

Pimplavo je to oko steuerpimpela... :lol:
Tko mu dade ime, zvuci kao nesto prosto... :lol:

Samo naprijed, Khadgar! Sredit ces ti taj gramofon... :thumbup:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 lip 2011, 22:59

Baš mi se ljepilo osušilo danas i kada sam mislio fino staviti sliku ležaja montiranog na držač ručke upalim fotoaparat i vidim da su baterije crkle. Sada moram čekati do sutra da stavim tu sliku.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » 19 lip 2011, 23:04

Khadgar2007 je napisao/la:Baš mi se ljepilo osušilo danas i kada sam mislio fino staviti sliku ležaja montiranog na držač ručke upalim fotoaparat i vidim da su baterije crkle. Sada moram čekati do sutra da stavim tu sliku.

Ili su ti se opet rasipale kuglice ležaja? :lol: :lol: :lol:
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 lip 2011, 23:23

... nemoj da ti ja tamo dođem i usput poberem i Zvončicu!!!! Evo čim mi se baterije pripune ide slika gore!

A ča se kuglica tiče to sam poslušao savjet forumaša koji mi ih je nabavio. fino sam kuglice malo uvaljao u LIS mast i onda stavio u ležaj. Bile su mirne ko bubice dok sam ih stavljao. bome sa kuglicama od 1mm promjera nije se igrati. :/
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 20 lip 2011, 00:29

Evo i slike montiranog ležaja
slika
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 lip 2011, 22:28

Nakon malih komplikacija oko mk1 verzije ležaja evo i mk2. Mali "zubić" koji treba držati oprugu sam prvo napravio od plastike ali nije valjalo pa sam ga sada napravio od komadića lima i zalijepio na ležaj. Evo i par slika

slika

Ovdje se vidi o kojem komadiću lima je riječ
slika

Već montirana ručka gramofona
slika

slika

Već na prvi pogled kotačić za podešavanje gazne sile sasvim solidno odrađuje svoj posao,znači ležaj koji sam napravio funkcionira ali bolje malo smiriti doživljaje jer tek kada se sve vrati na svoje mjesto viditi će se da li to radi.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 lip 2011, 22:41

E da da još dodam da imam sreće da ne kažem kakve sa kuglicama. Na balkonu sam turpijao taj mali komadić lima koji je zalijepljen na ležaj i u jednom trenutku mi je ležaj ispao iz škripca i pao na pod i otkotrljao se jedno metar dalje. Na svu sreću sve kuglice su ostale unutra,a i mali okrugli limić koji ih drži.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 26 ruj 2011, 19:42

Nakon koji mjesec kreativne stanke :roll: ovih dana sam se prihvatio posla oko plintha i puno je bolje nego ona verzija od topoline špere.

slika

slika

slika

Sada sam uzeo bukovu šperu koja je deblja,tvrđa i činila mi se bolji izbor za ovo. Ako se pitate di je nestala topolina špera nije nestala samo je fino pošmirglana i na nju je nalijepljen novi sloj špere. Ovo je baš dobro, ako ti nešto ne uspije samo malo poravnati i prelijepiti preko toga novi sloj. :mrgreen:

Kada sam počeo šmirglanje poslušao sam Deanov savjet i fino stavio rolu šmirgla na ovu gornju ploču od stola,zalijepio je i lagano šmirglanje dok sve površine nisu bile ravne i spremne za drugi sloj špere. Nju sam zalijepio tako da sam razrijedio drvofix namazao površine i onda te površine lagano "stegnuo" sa pik trakom(opet hvala Deane) i super je ispalo, na mjestima di je ipak malo zijevalo radio je kit za parkete od Chromosa pomiješan sa finom strugotinom od špere i tako nakon malo šmirglanja,kitanja,šmiirglanja smo došli do sljedećeg dijela.

Sljedeći dio se sastojao od vlaženja špere tako da se neravnine istaknu i onda još šmirglanja, ovih dana ću još možda proći sa granulacijom od kojih 400 jer nemam pametnijeg posla. :mrgreen: Uglavnom ovo vlaženje sam vidio na onom stolarskom forumu do kojega sam stavio link u drugoj temi.

Sada sljedi bajcanje i presvlačenje sa šelakom. Bajcanje će pričekati dok ne prevedem upute sa bajca kojeg sam kupio kod Juričeka, naravno na njemačkom su i ostalim nepoznatim jezicima o kojima nemam pojma. :?

Mogao bi staviti još i par slika lijepljenja špere ali slike su mi na mobitelu a nemam ništa da mob povežem sa kompom...

P.S.
OVo ne raditi u zatvorenom prostoru,tj. u kući jer OVO NIJE šmirglanje na mokro znači dok se šmirgla okolo se stvara jedan oblak prašine koji se valjda prošiti na koji kubik oko predmeta. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 09 lis 2011, 19:34

A ča je ovo, zadnjih par dana nema niti jednog posta. Admine jel možda neki server pao pa ljudi ne mogu postati ništa? :mrgreen:

Uglavnom, jučer sam napravio stavio šelak na topljenje i danas je spreman. Također sam napravio otopio bajc boje starog mahagonija koji sam također kupio kod Juričeka u Zagrebu tako da sljedećih dana će biti posla,a slike dolaze kada sve to završim.
Khadgar2007

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.