Sansui G901DB - NOS

Sansui G901DB - NOS

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 21:13

Posto vidim da volite ovakve teme, gdje se ovi kavlitetni starci osvjezavaju i dovode u stanje priblizno kao kada su sjali punim sjajem u mladosti, odlucio sam postati jos jednu specificnu restauraciju na mom Sansui receiveru G901DB. To je uredjaj potpuno istovjetan kako i poznatiji G9000, samo je razlika u finishu prednje maske, koja je u boji titana (nesto ko danasnje Yamahe) umjesto silver kao kod G9000, plus toga kod G901DB drvenarija je rosewood umjesto boje oraha kao kod G9000. Elektronicki, i koncepcijski to su dva potpuno istovjetna uredjaja.

Evo uredjaja kojeg sam nabavio preko plavog oglasnika od prvog i jedinog vlasnika do tada. Naime gospodin je bio neki ekonomist u Poljoopskrbe, i u to vrijeme priustio si sebi ovu zaista kapitalnu zvjerku, kasnije se posvetio slikarstvu, sto se da i uociti po ostatcima boja na samom receiveru... Uredjaj je bio u netaknutom stanju kada sam ga dobio, dakle iako je radio svakodnevno sve te puste godine u ateljeu navedenog gospodina, nikad nije popravljan, i sve zaruljice su svijetlile!!

slika

slika

slika

malo pogleda iznutrica, gdje dominira ogromni troid, i Sansui cuveni ovalni glavni napajacki elektroliti

slika
Kale021

Re: Sansui G901DB - NOS

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 21:30

E sad, vjerojatno se pitate, sto u nasliovu teme ima znacenje ono "NOS", kad je uredjaj radio svakodnevno, i natukao sate i sate rada... eee pa u tome je i zanimljivost ove restauracije, naime uspio sam nabaviti od bivse Sansui centralne servisne mreze gotovo 80% plocica za taj receiver, i ugraditi ih u ovaj receiver.
Evo ih kako sam ih dobio, originalno zapakirane i netaknute od kraja 70tih :!:

slika

I evo ih slozene...

slika

Dakle sve ove plocice su NOS, nikad nisu bile spojene, i na kraju se zavrsile u ovom prekrasnom uredjaju. Normalno da je trebalo dosta truda i strpljenja da se sve to pospoji i podesi, a pogotovo ova najveca ploca od tunera. Ne trebam napominjati da su svi elektroliti zamijenjeni prije nego su plocice montirane.

Sad vam je jasno odakle ono NOS u naslovu :D
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 21:45

Zaista luda sreca je bila nabasati na to na ebayu, no moram kazati da ta operacija i nije bas bila jeftina... evo imam sacuvane jos prikaze nekih od tih aukcija:

MIC AMP BOARD

VOLUME POT
Zadnja izmjena: Kale021; 13 svi 2011, 22:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 22:04

No kazem, nije bas sve proteklo glatko... posebno me je tunerska plocica izludila, naime do tada nisam niti znao da su postojale dvije verzije tunerskih plocica za G901 (G9000) receivere, i to sa oznakama F2719 i F-2920. Razlika je u tome da F2719 ima stereo dekoder HA1196 a F-2920 ima stereo decoder uPC1173C, razlikuju se u jos nekoliko detalja... i da stvar bude gora ja sam imao receiver sa F-2920, a NOS plocica je bila F2719 :shock: Ne trebam napominjati da u Service Manualu je samo inacica sa F2920...

Najzahtjevnije min je bilo skidati ove stopice koje se montiraju na stampanu plocicu, a koje sluze za vezivanje internog ozicenja na vodove stampane plocice

slika

trebate ih zagrijati da biste odstranili lem sa pumpicom, ali opet ne mnogo grijati jer se pocne topiti izolacija od kabela, no na moje zadovoljstvo, to je proslo OK:

slika

slika

na gornjoj slici se moze viditi finalni uradak na tunerskom dijelu, no bilo je i ovoga:

slika

slika

slika

Naime zbog drugacijeg internog ozicenja, morao sam cak i raditi nadopune, da bih ispravno spojio F2719, tu mi je mnogo pomogao jedan kolega sa Audiokarme foruma koji je imao G9000 sa F2719. Kao sto se vidi na gornjim slikama, nabavio sam originalne kontakt stopice i zakrimpao ih na novi kabel.
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 22:21

Evo i izvadjene stare plocice za zastitu i sa plus - minus stabiliziranim napajanjem

slika

te sa NOS na svom mjestu (i sa novim elektrolitima te sa novim OMRON relejima)

slika

slika
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 13 svi 2011, 22:21

Evo, da nastavim sa par novih detalja...

Prvo, opet rastavljanje Connected-Separated prekidaca koji zna proizrociti dosta nevolja nakon ovoliko godina. Naime pocne se gubiti ili jedan ili drugi ili oba kanala, pa cak i neugodno krciti, evo ovakav je bio:

slika

I nakon poliranja:

slika

Pa sredjivanje rasvjete... uspio sam nabaviti origiggi lampice Stanley i evo ih...

slika

Da ne bi pomislili da sam mozda skrenuo pa montirao zelenu rasvjetu na ovom G901, odmah cu vas demantirati, evo objasniti cu vam o cemu se radi.
Naime ove lampice su 8V 300mA, i da bi im se produzio vijek trajanja, napajanje im je spusteno na 7,1V time se dobio drasticno duzi vijek trajanja, ali uz jednu nezeljenju pojavu, naime tada lampice svijetle zuckastim sjajem a ne bijelim, sada tu nastupa ova lagano zelenkasta boja, koja je svojevrsni zuti filter... evo kako to izgleda u stvarnosti...
Prvo rasvjeta od G8000 sa normalnim 8V 300mA zaruljicama

G8000_light.jpg

Pa onda rasvjeta na ovom G901DB za lagano zelenkastim lampicama

G901DB_light.jpg
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 15 svi 2011, 18:58

Ajmo dalje...
Malo o izlaznim tranzistorima...
Naime kako sam kazao uredjaj je dosao kod mene u originalnom stanju, pa tako i sa originalnim Sanken 2SA909/2SC1586 komplementarnim parom...
slika

No moram kazati da Sanken TO3 tranzistori uz Motoroline su najcesce falsificirani tranzistori danas. TO3 Sankeni se ne proizvode vec ima 15 godina pa je danas ih vrlo tesko naci a da su original... evo mog iskustva...

slika

Vidite razliku izmedju laznjaka i originalnog... uz to cak niti tip fonta oznake ne odgovara originalu...

Evo kako su zavrsili:

slika
Kale021

PostPostao/la sstrsat » 15 svi 2011, 19:14

Tako je kale, udri barabu falsanu :lol: Pa nek piva borbene pod cekicem
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Kale021 » 15 svi 2011, 20:12

sstrsat je napisao/la:Tako je kale, udri barabu falsanu :lol: Pa nek piva borbene pod cekicem

:lol: :lol: :lol: Ma nije bila nikakva anti-piratska akcija u pitanju, vec je tip trazija da mu ih vratima nazad ako hocu refund preko paypala, a kako je vracanje nazad kostalo skoro trecinu placenih novaca, ja sam mu na taj nacin htio dokazati da ne zelim ga smuljati (da uzmem i jare i pare) vec da su stvarno u pitanju fake tranzistori.
Kale021

PostPostao/la Kale021 » 15 svi 2011, 20:30

OK... ajmo na slijedeci korak... Soft Start relej. To je naime relej koji je dosta opterecen, a sluzi da ogranici ogromnu struju koju povuce troid kod ukljucivanja... stari nije bas bio lijep, opet radi cuvenog Sansui ljepila, ali niti kontaktno dugme nije bilo dobro, vidi se istrosenost:

slika

i evo novog i starog (novi je original OMRON)

slika
Kale021

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.