PRAVI IZAZOV

PRAVI IZAZOV

PostPostao/la tubeman » 04 srp 2011, 21:12

Počinje sezona kiselih krastavaca pa ću se i ja malo vratiti u "restauratorske vode".
Evo par uređaja s kojima ću se (među ostalima) pozabaviti:

ISKRA HIFI

Pojačalo iz šezdesetih godina prošlog stoljeća
Push-pull s EL34 u izlazu, pretpojačavački sklopovi s tranzistorima (OC i AC serija ;) )

slika
slika

GELOSO G327A

pojačalo iz 1966. godine, san mnogih bandova.
Push-pull s 807 u izlazu koje je bez problema napuhalo 70 w u zvučnike s bezgraničnim kombinacijama impedancija (1.5-500Ohm)

slika
slika

MEHANIKA KRALJEVO 25 w
Uređaj iz pedesetih godina prošlog stoljeća.
Po cijevima i konceptu začuđujuće napredan.
Push-pull s 6L6 u izlazu.
Posebna zanimljivost je treća tipka kojom se uključivao jednostavan audionski prijemnik koji je hvatao samo lokalnu radio stanicu.
Koristio se vjerojatno u tvornicama, radnim akcijama i kao seoski razglas da bi se pregalačkoj proleterskoj bazi približili stavovi najjednakijih među jednakima ;)

slika
slika

Imam još takvih sprava, pa ako se nadređenima svidi ideja,mogao bi se otvoriti posebni topic.
.
tubeman

Re: PRAVI IZAZOV

PostPostao/la sstrsat » 04 srp 2011, 22:02

tubeman je napisao/la:
Imam još takvih sprava, pa ako se nadređenima svidi ideja,mogao bi se otvoriti posebni topic.
.

Ma tesko da ovdi ima ikoga koji ne voli te stare sprave pa samo navali sa njihovim slikama i opisom restauracija koje namiravas ucinit. Takva tema ce bit itekako zanimljiva a uvik je jako lipo vidit kako se stari uredjaji iz mrtvih vracaju medju zive. A zac ne i imat vintage kutak na iducem Triode Festivalu?
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Dean » 04 srp 2011, 22:31

Ako se ne varam, bio je on i na ovom TF-u, ali nije niš donesel tak staro (osim sebe)
Pod uvjetom da sam prepoznao pojačalo iz Kraljeva sa jednog foruma....

Imam i ja jednog takvog (ako mi ga čovijek čuva do četvrtka, ali je u odličnom stanju i kompletan je. On čak tvrdi da radi, ali jedna cjev u izlazu to osporava.
Jel to KT66 ili 6L6 ? Na cjevima niš ne piše, ali izgledaju kao KT66, ali jednake su debljine kao i podnožje sa stanjenim djelom na vrhu.
Ako ga uspijem udomiti u četvrtak, bacim sliku...
Dean

PostPostao/la sstrsat » 04 srp 2011, 22:39

Dean je napisao/la:
Imam i ja jednog takvog (ako mi ga čovijek čuva do četvrtka

Zgrabi ti to cim prije, ca je doma, doma je :lol:

A ustvari tih starih lipotica ima kod podosta nas. I kod mene se najde starih radija a bogami i jedno gitarsko pojacalo iz 50-ih godina, topoloski vrlo zanimljivo a i legendarni Telefunkenov M5 trakas.

Mozda stvarno ne bi bilo lose da na TFu prikazemo i taj muzejski kutak, bez obzira koji uredjaj je u funkciji a koji nije
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la harkonen » 05 srp 2011, 07:41

Ove godine si na TF išao sa kombijem, šta je slijedeće? A viljuškar ionako trebamo zbog........ znaš ti čega :-)
Ili da unajmimo četiri eunuha....
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 05 srp 2011, 08:56

harkonen je napisao/la:Ove godine si na TF išao sa kombijem, šta je slijedeće? A viljuškar ionako trebamo zbog........ znaš ti čega :-)

Mozda neka od velikih grupa u to vijeme ne bude na touru, pa nam posude one velike kamione za opremu... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sstrsat » 05 srp 2011, 09:00

harkonen je napisao/la:Ove godine si na TF išao sa kombijem, šta je slijedeće? A viljuškar ionako trebamo zbog........ znaš ti čega :-)

Dajc, naravno :lol: :lol: :lol: A kako i viljuskar stane u njega onda dvi muhe jednim udarcem :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la ilimzn » 05 srp 2011, 10:10

Tako dugo dok mene netko ne zamijeni za eunuha, bit ce dobro :)
No da komentiram slike: a ja sam mislio da je jedan par Sansui BA/CA-2000 koji sam nedavno dobio u losem stanju... sve sto imam reci, svaka cast na celicnoj volji, no sasvim mi je jasna motivacija. Neke stvari jednostavno MORAS dovesti nazad u zivot. Previse je znacajne audio povijesti zavrsilo zakopano u smecu, pocevsi od tisuca nikad rabljenih elektronskih cijevi...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la sstrsat » 05 srp 2011, 11:12

ilimzn je napisao/la:Neke stvari jednostavno MORAS dovesti nazad u zivot. Previse je znacajne audio povijesti zavrsilo zakopano u smecu

Tocno, tu lipu i nadasve zanimljivu povist triba sacuvat.
I ne bi bilo lose da se na forumu kreira jedna vintage galerija di bi bile slike tih lipotica prije i nakon vracanja u zivot. Nec ka virtualni muzej. A skoro san potpuno siguran da tih stvari ima puno vise nego ca mislimo pa kako je virovatno fizicki nemoguce da se sve prikazu uzivo na TFu, onda bi virtualni muzej bil jako lipa stvar
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tubeman » 05 srp 2011, 22:30

PRAVI IZAZOV SCENA 1 KLAPA1:
OBJEKT: ISKRA HI-FI POJAČALO

Nekako sam odlučio (u tjednu ??) započeti nešto konkretno raditi.
Odlučio sam da prvi uređaj bude gorenavedeno Iskrino pojačalo.
U startu se vidi da klasične nježne metode tipa puhanja, čišćenja i glancanja ovdje neće uspjeti :(
Bez puno razmišljanja uzeo sam cvikcange u ruke (Precedniče - jel' uživaš u herezi ?) i započeo.
Na žalost ovdje ništa nije spojeno konektorima.
Krenulo dobro. prvi šarafi popustili šaptom.
Još uvijek sve dobro izgleda...

slika
slika

Slijedi donji poklopac...
Vjerujem da većina nas zna za sindrom zadnjeg šarafa koji nakon prethodnih 23 ne popušta ni pod koju cijenu :evil:

slika

No i za to ima lijeka. Dremel.

Što dalje priča napreduje to gore izgleda:

slika

Nakon dobrih četrdesetak minuta stvar izgleda otprilike ovako:
slika

I što sada sa svime time?
Vjerujem da bi neki u ovom trenutku odustali, arhivirali lampe i transformatore za neki "jaki" budući projekt (koji se najvjerojatnije neće ostvariti) ;)
Međutim, odmah se vidi da stvar ima potencijala, no sada je vrijeme za smirivanje lopte.
Naime, treba dobro odlučiti što će biti cilj.
Hoće li to biti funkcionalno renoviranje, potpuna restauracija ili samo popravak.
Cvikcange su već odlučile da običan popravak ne dolazi u obzir.
Mislim da neće biti niti potpuna restauracija budući da uređaj nije niti posebno vrijedan niti rijedak.
To bi podrazumijevalo originalni lak, elektrolite, i originalnu žicu za ožičenje, sitotisak za prednju izadnju ploču itd.
Uz to, treba provjeriti u kakvom su stanju originalni DIN konektori i buksne za zvučnike i još dosta detalja.
Tek nakon toga ide konačna odluka.

slika

Do tada, neka se stvar malo paca.
A možda sve strpam u kutiju i arhiviram u hangar 52 :roll:
tubeman

Sljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.