To se prvenstveno odnosi na one starije.
Često se događa da su stakla puknuta, boja razlijana ili izbrisana.
Malo je teže to napraviti s ovim novijim, višebojnim, mada ne i nemoguće, ali za to postoje lakše i bolje metode.

Nakon raznih tehnika, odlučio sam isprobati nešto (meni) novo.
A bilo je već i vrijeme.
Naravno, radi se o laserskom graviranju.
Prvo je trebalo pronaći uzorak na Internetu

i malo fotošopirati

Ispalo je nešto otprilike ovako:

Samo graviranje neće biti zadovoljavajuće zbog nedostatka kontrasta.
Zbog toga udubine treba popuniti bojom.
Originalna boja je bila bijela, a uzorak s kojeg sam skidao sliku je bio "umjetnički" obrađen pa je ispala nekakva naranđasta.
U stvari, uopće nije važno o kojoj se boji radi.
Postupak je vjerojatno većini poznat, pa ću samo ukratko:
Sve skupa treba dobro premazati bojom kako bi se što bolje "uhvatila"
Ja sam koristio akrilnu boju koja se može nabaviti sve po svuda, a zgodna je jer se brzo suši i lovi ko' vrag.

Kada se sve dobro osuši, površina se postruže nekim oštrim strugalom (žileta, nož od skalpera ili sl.).
Pri tome treba paziti da se ne ostružu udubine s bojom pa je najbolja što dulja oštrica kojim se prelazi preko svega.
Rezultat:

Sve to se sada mora još dobro oprati i obrisati "malo jače" nekom krpom kako bi se do kraja maknule eventualno zaostale točkice boje i sredili rubovi.
Na kraju, staklo izgleda posve isto kao i original, jedino su natpisi sada možda malo oštriji od originala i nema šanse da boja opet otpadne

Oni malo pažljiviji primijetiti će dvije razlike od originala.
Jednu sam napravio namjerno, a drugu greškom

Namjerna je oznaka skale (204-1 umjesto 204-U3), a nenamjerna je raspon trećeg banda (740-3000 umjesto 740-2000 --- 3000 nije postojalo na tom radiju).
Ali šta je tu je, promijeniti ću na u slici, pa ako bude trebalo ponovo gravirati, biti će "oroginalno"