Moja aktiva u izradi

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Moja aktiva u izradi

PostPostao/la Mate » 01 pro 2011, 23:21

Prije "nešto" vremena sam nabavio dosta materijala za aktivni sistem. Projekt je počeo ambicioznim ciljem sa 4-staze, do danas se apetit malo smanjio ali materijal je skoro čitav tu. :D
Najviše zbog nedostatka vremena i lijenosti priča se sada svela na samo 2 staze.
Ali nije da se nije radilo ništa. Računalo se i testiralo. Eto tek zadnjih par mjeseci sam krenuo ka nekoj finalizaciji.

Prema osnovnoj zamisli očito je da treba napraviti čitavu gomilu komponenti da bi se dobio kompletan sistem.
Za prvobitnu zamisao od 4 staze trebalo bi bilo složiti 8 kanala pojačala i stereo skretnicu sa četiri pojasa ili staze.
Čak i za sadašnju dvostaznu varijantu to su četiri kanala ili dva stereo pojačala i skretnica.

Radi toga nisam htio nikavu egzotiku nego provjerene jednostavne komponente. Djelovi su uglavnom čipoteka i ebay.
Dakle pojačala na bazi LM1875 3875 i 3886. Skretnica na bazi OPA operacijskih pojačala i to je to.
Kako se knjiga svela na "dva slova" neki dan sam pokazao kutiju sa 1875 pojačalom, danas ću pokazati rezultat za najveće pojačalo sa 3886.
Naglašavam, ništa spektakularno ni posebno. Naglasak je više na kutiji.

Zamišljene su 4 kutije iste širine, dva stereo pojačala, skretnica i kutija za napajanje i paljenje cijelog sloga. Kako je sada krenulo kutije će sve biti od čeličnog lima i jedino će prednje ploče biti napravljene naknadno od aluminija te trebaju dati dozu stetike cijelom "postrojenju".

Evo dakle upravo završenog najvećeg pojačala (bez prednje ploče, dna i poklopca):
slika slika slika slika slika

slika slika slika slika

Kutija je napravljena od elemenata kao ovaj na slici ispod (višak od elektro ormara u firmi).
slika

Za ovo je trebalo minimalno rezanja i savijanja. Narezi za vijke su narezivani direktno u lim. Sve se može lako rastaviti. Kutija je jako čvrsta i solidna. Sve komponente i sklopovi su čvrsto učvršćeni kako vidite na okvir. Zadnja ploča je odmah i pošpricana bojom nakon što je sve bilo izbušeno i narezano. Gornja i donja stranica su pripremljene međutim nisu još montirane.
Pojačalo je u potpuno radnom stanju i ovako otvoreno.
Terminali za zvučnike su minimalistički jer sam trenutno samo ovih imao dovoljno za kompletirati. Osim što djeluju siromašno zapravo su jako dobri i kvalitetni. Naravno ne prihvaćaju gole žice nego samo kabele terminirane bananama.
Zvuk pojačala je očekivano dobar za 3886. Mase su izvedene kako treba. Nema šumova ili bruma, potpuna tišina.
Potenciometri za glasnoću su izostavljeni i neću ih ni stavljati. Kontrola glasnoće će biti na skretnici.

Eto, radi se nešto. Nije da su triode ali svira. :D
Zadnja izmjena: Mate; 02 pro 2011, 13:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mate

Re: Moja aktiva u izradi

PostPostao/la Roko » 01 pro 2011, 23:35

Mate je napisao/la:
Terminali za zvučnike su minimalistički jer sam trenutno samo ove imao dovoljno za kompletirati. Osim što djeluju siromašno zapravo su jako dobri i kvalitetni. Naravno ne prihvaćaju gole žice nego samo kabele terminirane bananama.

Dobro to izgleda, uredno i kompaktno :thumbup:

To što terminali ne prihvaćaju gole žice mi je jedina zamjerka... :D ...što ću, kad volim gole...žice... :lol:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 10 pro 2011, 22:10

Malo pomoći molim.
Pojačala su gotova. Skretnice su bile napravljene još mnogo ranije. Kad sam ih napravio tako i sad 'vataju radio Luxemburg!
Ne baš radio ali više je šumova. Jedno je od 50 Hz blago i vrlo tiho. Ostatak šumova je neko smeće kao krčkanje blago varijabilno. Sve skupa je to tiho ali nedovoljno. Čuje se i na dva metra od zvučnika. Neovisno je o korisnom signalu.
U oba kanala je isto. Kanali su napravljeni na odvojenim pločicama. Napajanje je zajedničko.

Pokušao sam sa dva posve različita napajanja: Switchersko +/-12V i sa regulatorima 7815/7915. Praktično nema razlike.
Prvi OP i na jednoj i na drugoj pločici (U0) iskorišten je samo pola tj samo jedan OP. Ulazi i izlaz slobodnog OP-a nisu spojeni nigdje.
Kondezatori za blokadu napajanja nisu stavljeni. Postavljen je samo jedan par naknadno na svaku pločicu pored točaka gdje dolaze žice od napajanja ali bez rezultata.
SGND i PWGND na pločici nisu baš razdvojene.
OP-ovi su TL072 (TI)

Shema je ova:
Privitak/ci
FILTER.JPG
FILTER.JPG (29.9 KiB) Pogledano 10668 put/a.
Mate

PostPostao/la Eko Eko » 11 pro 2011, 10:59

Možda bi uzrok smetnjama mogla biti orijentacija blokova od 3,3 n u smislu da se vanjski omotač ( ako su folijski ) ponaša kao antena pa ga je dobro orijentirati k masi. Ilimzn je pisao o tome i naveo kako je obilježen kontakt koji pripada baš tom vanjskom.
Usput sve pohvale za trud i želim da ti projekt uspije i da te veseli dugi niz godina.
Eko Eko

PostPostao/la Mate » 11 pro 2011, 14:10

Imam to iskustvo s velikim folijama na mjestu veznog konda na ulazu u pojačalo. Tu nije bilo mase ni na jednom kraju kao uostalom ni u ovom slučaju osim C4.
Ne mislim da su folije uzrok ovdje jer su fizički jako male i efekt bi se pojačavao približavanjem prsta npr. što nije slučaj. U međuvremenu sam promijenio kondove jer ide druga rezna frekva nego što je ovdje na shemi. Sad su trenutno 15nF. Značajno su veći od ovih ali je razina šuma ostala ista.
Djelomično poboljšanje samo dobio izmjenom jednog interkonekta. Bio je neoklopljeni pa je kupio 50Hz. Sad je to ok ali ostalo još nije.

Evo sad vidim da ima problema s masama. Pokušati ću to malo pametnije pa da vidimo.
Mate

PostPostao/la sstrsat » 11 pro 2011, 14:36

Mate je napisao/la: Značajno su veći od ovih ali je razina šuma ostala ista.

Evo sad vidim da ima problema s masama. Pokušati ću to malo pametnije pa da vidimo.

Mate, je ovdi govorimo o razini suma ili bruma? Ako je ric o razini suma, onda su uzrok sami TL072. Oni ni inace nisu radjeni ka malosumni nego za "generalnu upotribu" a kako ih proizvodi (ili je proizvodil) ogroman broj proizvodjaca, ima medju njima drasticnih razlika po pitanju suma.
Ako se radi bas o sumu onda ce zamina TL072 sa nekim boljim opampima risit problem ali ako je ric o brumu onda je to druga storija, ponajcesce vezana sa neadekvatnim masama
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la zbotic » 11 pro 2011, 14:50

Jesu li uzemljena kućišta potenciometara?
zbotic

PostPostao/la Mate » 11 pro 2011, 14:51

sstrsat, imaš pravo. Već sam na tragu. Pitanje je bruma i masa. Već sam smanjio brum toliko da sad jasno čujem i razlikujem šum OPova. Ali je toliko mali da ga mogu slobodno zanemariti. U krajnjoj liniji bolji čipovi se mogu uvijek kasnije zaminit.

Po svemu sudeći mi valja uzest novu pločicu i puno pažljivije posložiti sve, naročito mase. Radim na one probušene univerzalne pločice.
Čujemo se još.
Mate

PostPostao/la Mate » 11 pro 2011, 14:52

zbotic je napisao/la:Jesu li uzemljena kućišta potenciometara?

ono su trimeri na pločici. Nije do njih.
Mate

PostPostao/la Dean » 11 pro 2011, 18:07

Pa šta nisu TL072 bili svojedobno reklamirani kao "malošumni fetovi"? Ili se to odnosilo naspram 741?
Dean

Sljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.