DIY DAC PCM1702

Ovdje možete objavljivati vaše radove

DIY DAC PCM1702

PostPostao/la grunf » 06 ruj 2011, 19:16

svi znate za moj DAC s TDA1541 s drugog foruma i da sam izvukao iz ladice PMD100 i PCM1702

e pa evo rezultata

slika

kako mi se odužila narudžba u farnella odlučio sam iz postojećeg DAC-a izvući TDA1541 i umjesto njega ubaciti PMD100+PCM1702, nažalost namjera je bila složiti potpuno novi DAC s PCM1702 ali eto pričekati će to neka bolja vremena

slika

shema nije ništa novo,sve je izvučeno iz datasheetova za CS8414,PMD100 i PCM1702, izlaz je ostao isti kao i kod TDA1541, SRPP s 6N1P-EV
napajanje za PCM je izvedeno s modificiranim jungom +/-5V, za PMD također jung +5V ,i za CS dva LM317,na kraju ništa revolucionarno ali odlično odrađuje zadatak

Početna zamisao je bila da PMD100 napaja shunt s TL431,ali su mi se s njim pojavile samooscilacije tako da prvo paljenje nije baš prošlo sretno,imao sam glazbu i šum, s tim da koji put ne bi bilo samooscilacija kod paljenja,ali samo kad bi lampe bile ugrijane,volio bih da sam tad točno odredio izvor šuma,a sad šta je tu je.Pretpostavio sam da je problem u premalom strujnom kapacitetu TL431 jer za normalan rad PMD100 treba minimalono 4,75V ,a u radu može povući i preko 110mA ,a meni bi napon znao pasti i do 4,5V s TL431 i tad bi počinjali problemi.Volio bi kad bi me netko pametniji savjetovao o ovom problemu jer je možda bila u pitanju i nekakva povezanost filter,dac, lampe ,sve mi je tad padalo na pamet.

Umjesto TL431 sam ubacio junga na 5V i problem riješen,samooscilacije se više nisu pojavljivale,napon na PMD konstantan 4,95V i zvuk puno bolji nego s shunt reg.

E a sad zvuk,prvo slušanje bilo je razočaravajuće prema TDA1541 jer sam mislio da će se dogoditi nekakav veliki pomak na bolje,ali su bili blizu jedan drugoga tako da sam se i zapitao u isplativost čitavog projekta,ali je tad došlo do zamjene napajanja za PMD s jungom zbog gore navedenog problema i nakon dva tjedna more Sanyo os-con elektrolita se napokon usviralo i sve je sjelo na svoje tako da sad TDA1541 ide malo u ladicu.
Žao mi je što sam loš u pisanju recenzija uređaja,ali PCM1702 svira puno bolje nego nos TDA1541, zvuk je puno prirodniji i detaljniji,u svakom slučaju puno bolje i ja prezadovoljan,svemu ovome mi je prisustvovao jedan moj prijatelj po lemilici koji sad radi NOS TDA1543 i uvjek je govorio da NOS TDA1541 svira odlično ,a sad je očaran s PCM1702.
Mislim da puni potencijal PCM1702 izvlači filter PMD100 i lampe u izlazu,istu ovu konfiguraciju sam davno složio u rotelovom playeru(iz kojeg i je pmd100) ,ali zbog nemogučnosti korištenja kvalitetnih djelova i ograničena napajanja zbog dimenzija playera sve je to izvađeno vani.

slika

slika

slika
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

Re: DIY DAC PCM1702

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 ruj 2011, 19:31

E napokon da vidim taj DAC u komadu i sve slike. Koliko sam vidio stalno si stavljao neke male upgradeove pa nisam uspio pohvatati čitavu cijelinu. Svaka čast na DACu, vidim da će i cijevaška sekcija biti zadovoljna ali bili bi više zadovoljni da si napravio DAC samo sa cijevima. hehe :roll: Malo me bode u oči ova hrpa pločica ali nije loše ni da je sve to ovako u dijelovima jer ima prostora za eksperimentiranje. :D
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » 06 ruj 2011, 19:48

Khadgar2007 je napisao/la:E napokon da vidim taj DAC u komadu i sve slike. Koliko sam vidio stalno si stavljao neke male upgradeove pa nisam uspio pohvatati čitavu cijelinu. Svaka čast na DACu, vidim da će i cijevaška sekcija biti zadovoljna ali bili bi više zadovoljni da si napravio DAC samo sa cijevima. hehe :roll: Malo me bode u oči ova hrpa pločica ali nije loše ni da je sve to ovako u dijelovima jer ima prostora za eksperimentiranje. :D

kažeš 'u komadu' ,ja ću biti tek zadovoljan kad bude u kutiji :lol:

a ovu hrpu pločica ću sabiti u par,napajanja će biti na samo jednoj ,a poseba će ipak ostati za PMD100 ,PCM1702 i lampe, inače ovako je dosta bolje za eksperimentiranje i razvoj,jednu skineš drugu staviš :roll:

namjera mi je kupiti još bar par PCM1702 pa dva ili više u paralelu po kanalu
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » 06 ruj 2011, 19:56

Ma koja kutija, ugledaj se u Žarulaše, improvizacija,reciklaža i te stvari. ;)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » 10 ruj 2011, 18:26

danas naišao na još jedan problem

kad umjesto 6N1P-EV stavim ECC88 ili 6N23P-EV na izlazu imam brum mreže,eto novog razloga za pregledati sve još jednom

ima tko kakvu ideju?
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » 10 ruj 2011, 18:28

imaš li AC ili DC grijanje?
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » 10 ruj 2011, 18:32

Khadgar2007 je napisao/la:imaš li AC ili DC grijanje?

DC s jednostavnim stabilizatorom sa jednim mosfetom i TL431 kao promjenjivom zenericom

ovaj problem nisam imao kad je bio TDA1541 :roll:
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » 10 ruj 2011, 18:36

Prvo ča mi padne na pamet da pogeldaš masu da nema neke petlje.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » 10 ruj 2011, 18:40

nešto mi tu smrdi(ne pregara još ništa :mrgreen: ) s TDA1541 je sve radilo OK,koju god lampu stavio ,a ništa nije mijenjano osim samog DAC-a

jedino što mi je sumljivo je masa koja ide od PCM na lampe,ali je i ona konceptualno ostala ista kao kod TDA ,znači jedini spoj lampi i samog PCM je preko analognog izlazaPCM i mase za svaki kanal posebno, s tim da se te dvije mase spajaju u jednoj točci na pločici s PCM i isto tako na pločici s lampama
grunf

PostPostao/la sstrsat » 10 ruj 2011, 18:59

Grunfe, simptomi su malo cudni i virovatno ce za risit ih tribat malo vise od nagadjanja.
Ajmo prvo: Kazes da ti se brum javil kad si umisto 6H1 stavljal ECC88 ili 6H23. Jesi proval vratit natrag 6H1 i da li je brum nestal?
Drugo, kazes da dok je bil TDA1541 ni bilo nikakvih problema sa brumom
Trece, U uvodnom postu si navel da si imal probleme (samooscilacije??) sa napajanjem iz TL431 i da si to risil stavljanjem Junga. A da li stvarno jesi?

E sad, reci je ti kakov osciloskop dostupan. Ako je onda zalipi kompletnu shemu svega pa se mogu odabrat neke tocke za snimit oscilograme. A ako nimas skopa provaj storit ova jednostavna mjerenja: Najobicniji multimetar stavi na najmanje AC podrucje i sa njime bodi sve tocke napajanja koje imas u cilom DACu. Zanemari prvi skok na AC voltmetru odma na prikljucenju i ocitaj stanje nakon par sekundi. Na svim tockama na koje dolaze filtrirani naponi bi ti AC voltmetar tribal pokazivat nulu. Ako negdi napipas da je ocitanje vece od nule onda je dobra sansa da ce se tu negdi locirat problem.
Samo, AC (mili) voltmetar ipak ni zamjena za skop i ne mora znacit da ce se na taj nacin locirat problem ali u puno slucajeva ovakve jednostavne dijagnosticke metode znaju jako skratit vrime kod trazenja problema.
Krepat ma ne molat
sstrsat

Sljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.