DAC+tube output

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: DAC+tube output

PostPostao/la joe dalton » 13 sij 2013, 13:37

micro je napisao/la:Ja da pravim napravio bih da se starta prvi relej odmah, drugi relej pali sa zadrskom od 45 sekundi i ostaje do iskljucenja kada oba iskljucuju, ovo mislim zbog sigurnosnih mjera ,nestanak struje ili slicno , ...

Mora biti ovako kako pise micro. Anodni napon na nc kontakt nikako nije dobra ideja. To bi znacilo da cim relej nije aktiviran imas anodni napon, odnosno uvijek kada je uredaj na standby?!
joe dalton

PostPostao/la micro » 13 sij 2013, 14:01

joe dalton je napisao/la:
micro je napisao/la:Ja da pravim napravio bih da se starta prvi relej odmah, drugi relej pali sa zadrskom od 45 sekundi i ostaje do iskljucenja kada oba iskljucuju, ovo mislim zbog sigurnosnih mjera ,nestanak struje ili slicno , ...

Mora biti ovako kako pise micro. Anodni napon na nc kontakt nikako nije dobra ideja. To bi znacilo da cim relej nije aktiviran imas anodni napon, odnosno uvijek kada je uredaj na standby?!

Kako ne znamo kako je zamislio ozicenje, mozda relej ima vise radnih kontakata pa taj prvi relej je uslov da drugi uopste moze da radi, odnosno kad prvi iskljuci i drugi mora jer dobija napajanje od prvog.

Dok pamook ne promisli sta hoce, pricekacemo malo.
micro

PostPostao/la micro » 13 sij 2013, 14:04

Inace momentalno kod izgleda ovako nije jos 100% gotov dok ne vidimo sta trebamo. Inace su koristeni cut paste vec gotovih primjera koje daje mikrocip sa kompajlerom, dakle malo idemo "nizvodno" :D

Kod: Označi sve
/*
 * File:   main.c
 * Author: janko
 *
 * Created on January 12, 2013, 12:38 PM
 */

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

#define SWITCH_DOWN         0
#define SWITCH_UP           1

#define RELE                      RA0
#define RELE_DELAY                RA1
#define SWITCH_OPTIC              RA2
#define SWITCH_START              RA3

#include <htc.h>                                                    //PIC hardware mapping
#define _XTAL_FREQ 4000000                                           //Used by the XC8 delay_ms(x) macro

//#pragma config BOREN = ON, CPD = OFF, FOSC = INTOSCIO, MCLRE = ON, WDTE = ON, CP = OFF, LVP = OFF, PWRTE = ON
 //__CONFIG(XT & WDTDIS & PWRTDIS & BORDIS & LVPEN & WRTEN & DEBUGEN & DUNPROT & UNPROTECT);

//prototypes
unsigned char check_switch_start(void);
unsigned char check_switch_optic(void);
void process_optic_out(void);
unsigned char optic,start=0 , new_optic=0;
void main(void) {

CMCON = 0x07; //This sets all PORTA pins to digital!!!!!!

TRISB = 0;               //all pins are outputs
TRISA = 0b00001100;
optic = eeprom_read(0x00);                    //load whatever is in EEPROM

while (1) {
    check_switch_optic();
    check_switch_start();
   if(optic != new_optic)
      {
      new_optic = optic;
       process_optic_out();
      }

}
}

unsigned char previous_state_optic = SWITCH_UP;           //global variable - if button is held down, we don't want to switching
unsigned char check_switch_optic(void) {
    if (SWITCH_OPTIC == SWITCH_DOWN) {                    //switch is normally open to 5V ...when pressed, RAX is connected to GND
        __delay_ms(5);                              //debounce by delaying and checking if switch is still pressed
        if(previous_state_optic == SWITCH_DOWN && SWITCH_OPTIC == SWITCH_DOWN)
            return 0;                               //don't toggle
        else if (SWITCH_OPTIC == SWITCH_DOWN) {           //check if still down
            previous_state_optic = SWITCH_DOWN;
            return optic++;                               

} else{
            previous_state_optic =SWITCH_UP;              //switch not properly held down
            return 0;                               
        }
    } else{
        previous_state_optic = SWITCH_UP;                 //switch not pressed
        return 0;                                   
    }
}

unsigned char previous_state_start = SWITCH_UP;           //global variable - if button is held down, we don't want to keep on switching
unsigned char check_switch_start(void) {
    if (SWITCH_START == SWITCH_DOWN) {                    //switch is normally open to 5V ...when pressed, RAX is connected to GND
        __delay_ms(10);                              //debounce by delaying and checking if switch is still pressed
        if(previous_state_start == SWITCH_DOWN && SWITCH_START == SWITCH_DOWN)
            return 0;                               //don't toggle
        else if (SWITCH_START == SWITCH_DOWN) {           
            previous_state_start = SWITCH_DOWN;
            start  ^= 1;
            if(start==0)
            { eeprom_write(0x00, optic); }
            return RELE ^= 1;

} else{
            previous_state_start =SWITCH_UP;              //switch not properly held down
            return 0;                               
        }
    } else{
        previous_state_start = SWITCH_UP;                 //switch not pressed
        return 0;                                   
    }
}

void process_optic_out(void)
{

if(optic>4){ optic=1;}

switch( optic)
   {
   case 1:
         PORTB=0b01000000;
         __delay_us(50);
            PORTB=0b00001000;
      break;
   case 2:
         PORTB=0b01000000;
         __delay_us(50);
            PORTB=0b00010100;
      break;
   case  3:
         PORTB=0b01000000;
         __delay_us(50);
            PORTB=0b00100010;
      break;
   case 4:
         PORTB=0b01000000;
         __delay_us(50);
            PORTB=0b00110001;
                break;

default:

break;

}
}
micro

PostPostao/la pamook » 13 sij 2013, 14:21

joe dalton je napisao/la:

razumijem gdje bi bio problem, ali jedan relej (onaj kojeg PIC pali odmah) daje 220V na primar glavnog trafoa, a drugi relej samo daje odgodu HV na cijevi, tako da ako je PIC u stdby modu, sve je iskljuceno osim napajanja PIC-a (zasebni mali trafo)...

"radni" modus prvog releja je "ukljucen" sve dok uredjaj radi, a drugog (onog za HV odgodu) je "iskljucen", odn. HV na NC ...

u svakom slucaju - hvala za upozorenje - priznajem da mi nije palo na pamet da bi HV mogao ostati ukljucen, vidi se da sam samoukix :lol: :lol:

@micro - upravo tako - prvi relej je "glavni" a ovaj za HV odgodu je samo "slave"... ako je uredjaj u stanju "iskljuceno", samo PIC je pod naponom (i ostala sitna skalamerija na istom napajanju), a ukljucenjem glavnog releja daje se kontakt na primar toroida i ukljucuju sekundari za grijanje, HV (preko odgode drugog releja) i napajanje za DAC :thumbup:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la pamook » 13 sij 2013, 21:27

evo jos malo se radilo... polako se sprema sklapanje, vec mi ide na zivac sto vise burgijam i pilim nego slusam :lol:

sama sam si kriva, sama sam gazala... jebga :D
Privitak/ci
IMG_1816.JPG
IMG_1816.JPG (93.94 KiB) Pogledano 7850 put/a.
IMG_1818.JPG
IMG_1818.JPG (82.8 KiB) Pogledano 7850 put/a.
IMG_1820.JPG
IMG_1820.JPG (88.3 KiB) Pogledano 7850 put/a.
pamook

PostPostao/la joe dalton » 13 sij 2013, 21:39

pamook je napisao/la:
razumijem gdje bi bio problem, ali jedan relej (onaj kojeg PIC pali odmah) daje 220V na primar glavnog trafoa, a drugi relej samo daje odgodu HV na cijevi, tako da ako je PIC u stdby modu, sve je iskljuceno osim napajanja PIC-a (zasebni mali trafo)...

"radni" modus prvog releja je "ukljucen" sve dok uredjaj radi, a drugog (onog za HV odgodu) je "iskljucen", odn. HV na NC ...

u svakom slucaju - hvala za upozorenje - priznajem da mi nije palo na pamet da bi HV mogao ostati ukljucen, vidi se da sam samoukix :lol: :lol:

@micro - upravo tako - prvi relej je "glavni" a ovaj za HV odgodu je samo "slave"... ako je uredjaj u stanju "iskljuceno", samo PIC je pod naponom (i ostala sitna skalamerija na istom napajanju), a ukljucenjem glavnog releja daje se kontakt na primar toroida i ukljucuju sekundari za grijanje, HV (preko odgode drugog releja) i napajanje za DAC :thumbup:

Ako je jedan trafo za sve onda ok. Ali svejedno je uobičajeno uklapati napon aktiviranjem releja. Napon svakako isklapaj na AC strani (prije ispravljanja). Najbolje da skiciras shemu pa postas ovdje ako nisi siguran.
joe dalton

PostPostao/la pamook » 15 sij 2013, 22:36

:evil: jedan od "onih" dana kada mozak odluci uzet GO i ne jebe 2% okolinu, niti pripadajuce ekstremitete :hammer:

prvo, paint job na zadnjoj stranici je ispao horror, vjerojatno zahvaljujuci kvalitetnoj boji (ne primer, taj je ok, vec sljedeci sloj)... onda odlucih da imam par restlova od bocnih stranica pa cu skemijat "masku"... i tako... stavi, obiljezi, probusi 3 rupe, zasarafi, prekontroliraj, obiljezi dalje, kirner, pilot, vece svrdlo... sve 5, dok ne skuzim da sam zadnje dvije rupe busio s unutarnje strane prema vanjskoj i da su rubovi pocuflani (za razliku od svih ostalih gdje su isti takvi s unutarnje strane - ergo, nece se vidjeti)... ok, popizd, novi komad, nova ideja - stepenaste rupe za laksi pristup konektorima (chinch nikakav problem, zastitne kapice optickih = problem )... nakon dvije rupe vidim da mi bjezi unutarnja jer je pilot svrdlo veceg napravilo vecu rupu pa ovaj manji (koji ide sekundarno skroz kroz letvu) plese... baci, uzmi drugo :lol:... naravno, obiljezi stranu s koje (ne)treba busiti da se opet ne zayebem... onda skuzim da je to DA strana (vanjska, vidljiva) i da TREBAM busiti s te strane...

i onda dosta, zakljucih da ona prva dascurina sigurno moze pod smirgl, ali sutra... za danas, dosta sam zayebao, a ni materijala vise nema bas :lol: :lol:

a ni snijega nema :D pa mogu sutra u nabavku svrdla 2.5mm i 3mm... jerbo imam 2.5 i 3.3mm ... i tako... veselju nikad kraja :violin: :waver:

@micro - da li bi onaj kod funkcionirao ako ga se ubaci u arduino? I mogli bi se preliminarno nac na cugu, nesto planiram otic do VU pa ako budes slobodan taj tren (nemam pojma ni ja kad, to ce vjerojatno bit stihijski jedno dopodne) :admin:
Privitak/ci
IMG_1826.JPG
IMG_1826.JPG (100.77 KiB) Pogledano 7774 put/a.
IMG_1827.JPG
IMG_1827.JPG (97.35 KiB) Pogledano 7774 put/a.
IMG_1828.JPG
IMG_1828.JPG (80.38 KiB) Pogledano 7774 put/a.
pamook

PostPostao/la tom_hifi » 15 sij 2013, 22:38

Muka po pamooku :lol:
tom_hifi

PostPostao/la pamook » 15 sij 2013, 23:02

Ma vise mi dop###ilo, hocu da SVIRA :lol: ... dodje mi da ga sastavim nazad na ivericu i amen, nego se zayebavam sa glupostima... sljedeci projekt - u kutiju od patika... otklopis, izvadis, novi projekt, rupe za lampe kroz karton i zaklopis... zakrpas duct tape-om ako zatreba...

mora da je biometeoroloska prognoza losa :chin: :chin:
pamook

PostPostao/la tom_hifi » 15 sij 2013, 23:05

:lol: :lol: Vidi, dobra ideja. Šteta kaj moj GM-70 u takvu kutiju ne stane :mrgreen:
tom_hifi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.