DIY DAC PCM1702

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: DIY DAC PCM1702

PostPostao/la sstrsat » 12 ruj 2011, 17:19

Grunfe, ja te nazalost sve manje razumim. Prije si rekal da problem nestaje vezivanjem hladnjaka stabilizatora grijanja na masu a sad u ovom postu stavljas shemu visokonaponskog regulatora??
Ali ako san te dobro shvatil, mjerenja sa AC voltmetrom si provel i dobil da na izlazu HV regulatora imas nekih 250mV ocitanja. Bez skopa se naravno ne moze rec je li to prisutnost samo ripplea ili ima jos nesto. Pretpostavljan da sa time direktno napajas cijevni dio?
Ako san to dobro pretpostavil, tu ni u kojem slucaju ne bi smilo bit gotovo nikakvog ocitanja na AC voltmetru. Potrosnja je mala i ripple nakon serijskog mosfet regulatora bi tribal bit zanemarljiv. Sa skopom bi se zacas nasal uzrok ali bez njega triba malo nagadjat. Pojava tolikog ocitanja na izlazu iz serijskog regulatora ukazuje na gubitak kapaciteta elka ispred (ili prekid / poluprekid dovoda do njega) ili na ostecenje / proboj serijskih mosfeta. Ne mora bit bas to ali kako san rekal bez osciloskopa se podosta toga mora nagadjat. Ima i drugih mogucih uzroka, mozda npr malo ostecenje neke od dioda u grecu...
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la grunf » 12 ruj 2011, 20:09

sstrsat je napisao/la:Grunfe, ja te nazalost sve manje razumim. Prije si rekal da problem nestaje vezivanjem hladnjaka stabilizatora grijanja na masu a sad u ovom postu stavljas shemu visokonaponskog regulatora??
Ali ako san te dobro shvatil, mjerenja sa AC voltmetrom si provel i dobil da na izlazu HV regulatora imas nekih 250mV ocitanja. Bez skopa se naravno ne moze rec je li to prisutnost samo ripplea ili ima jos nesto. Pretpostavljan da sa time direktno napajas cijevni dio?
Ako san to dobro pretpostavil, tu ni u kojem slucaju ne bi smilo bit gotovo nikakvog ocitanja na AC voltmetru. Potrosnja je mala i ripple nakon serijskog mosfet regulatora bi tribal bit zanemarljiv. Sa skopom bi se zacas nasal uzrok ali bez njega triba malo nagadjat. Pojava tolikog ocitanja na izlazu iz serijskog regulatora ukazuje na gubitak kapaciteta elka ispred (ili prekid / poluprekid dovoda do njega) ili na ostecenje / proboj serijskih mosfeta. Ne mora bit bas to ali kako san rekal bez osciloskopa se podosta toga mora nagadjat. Ima i drugih mogucih uzroka, mozda npr malo ostecenje neke od dioda u grecu...

i ja sebe dikod teže razumin,posebno kad zakompliciran stvari :lol:

ma stabilizator žarenja je OK,može dati i više struje nego šta treba i šta je najvažnije nema AC komponente na izlazu,ali sam se onda prebacio na visoki napon i tu mi je nešto sumnjivo jer ima ACkomponente,mjerio sam i frenkvenciju na izlazu ali instrumnet ne može ništa očitati,mosfet sam prominio,kao i kondezatore i ista stvar,kad recimo izbacim osigurač i mjerin AC na elektrolitima sve OK ,nema AC komponente,a čim uključim ostatak stabilizatora pojavi se AC i to bez opterećenja na izlazu

umisto D6,7 i 8 imam jednu zenericu od 200V i kako mi se čini po izgledu pločice dosta se grije pa ću problem potražiti oko Q1,isti sklop sam imao i prije složen i ista zenerica od 200V nije ostavila nikakv trag pregrijavanja na pločici
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la grunf » 13 ruj 2011, 20:24

uvatia po ure vrimena i prominia dvi zenericeD5 5,1V i D6 200V i tranzistor Q1 MJE350 i zasad sve OK,nema AC napona

nešto od ovih poluvodiča je otišlo u nekakav kuršlus,a kad ih testiram s instrumentom sve OK, s tim da je zenerica 200V spržila štampu na pločici pa eto novog posla za vikend :D
grunf

PostPostao/la grunf » 15 lis 2011, 17:24

kako mi sad HV stabilizator radi OK ,malo sam mijenjao zadnjih dana 6n23 i 6n1 i došao do istog zaključka kao i kod TDA1541 da 6n23 svira dosta lošije od 6n1

slika

ovo je shema s ucrtanim vrijednostima,pojačanje je oko 16dB,izlazni otpor oko 2,3K,struja kroz 6n1 oko 5mA,u slučaju 6n23 struja bi bila oko 7mA,izlazni otpor oko 520ohma,bar tako kaže digitron,a i voltmetar

slika

ovo sam jutros lemio,spustio 180omha na 100ohma,struje su se digle,posebno za 6n23 na 11mA i tek sad mogu reći da je 6n23 prosvirala kako treba i došla blizu 6n1

zasad slušam 6n1 jer mi se i kod nje čini da ima pomaka na bolje,poslije ćemo malo 6n23,ipak mi je 6n1 favorit

mislio sam još možda ubaciti cathode follower s 6n1 iza srpp-a da popravim izlaznu impendanciju jer DAC ide direktno na izlaz preko 100k pot., to sutra možda složim :wink:
grunf

PostPostao/la ilimzn » 15 lis 2011, 20:13

6N23 = ECC88 radi do VHF podrucja, ti si se mislio izvuc bez grid stoppera???
Osim toga, moze li mi netko objasniti te vezne kondenzatore od 1uF na izlazu... stednja?
Mislim, ne da kritiziram, ali ako cemo vec ici usporedjivati zvucne kvalitete lampi, bilo bi dobro i da rade u ispravnom okruzenju...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la grunf » 15 lis 2011, 22:33

ilimzn je napisao/la:6N23 = ECC88 radi do VHF podrucja, ti si se mislio izvuc bez grid stoppera???
Osim toga, moze li mi netko objasniti te vezne kondenzatore od 1uF na izlazu... stednja?
Mislim, ne da kritiziram, ali ako cemo vec ici usporedjivati zvucne kvalitete lampi, bilo bi dobro i da rade u ispravnom okruzenju...

ok je kritika,na grid stoppere nisam zaboravio,ubaciti ću i njih,nešto oko 100ohma

a šta se tiče veznog kondezatora tu sam malo eksperimentira, i trenutno mi najbolje leži ovaj od 1uF,proba sam i veće vrijednosti ali mi ne ležu zvučno,možda je razlog što nisu istog tipa,ovaj je AMPOHM WOUND PRODUCTS,a probao sam s većim do 4,7uF WIMA i ERO MKP1839 oba polypropileni ali nisam imao istu zvučnu sliku,a da sam dobio nešto više u nižem djelu spektra nisam,sad ću u farnella opet uzeti AMPOHM WOUND PRODUCTS ali veću vrijednost dok ih još ima jer je tvornica prodana

usput jeli netko probao PANASONIC polypropilene,cijena im je OK,a sad zvučno ne znam

slika

■Features
• Small size
• Excellent frequency characteristics
• Low loss
• Low Hum Sound Noise
• RoHS directive compliant
■Recommended Applications
• 250VDC:High frequency and high current circuits
• 450VDC:Active filter circuits
grunf

PostPostao/la grunf » 16 lis 2011, 22:27

popodne polemio tube buffer na jednom malom retaju pločice,sutra ćemo u spajanje i testiranje ako bude vrimena,bit će spojen iza srpp-a u dacu

slika

slika
grunf

PostPostao/la grunf » 17 lis 2011, 18:29

jučer se lemilo,a danas su pripreme za prvo spajanje

korištene lampe u slijedilu bi trebale biti 6N1P ili ECC88, ovo vijedi za ECC88 ;napon napajanja oko 180V,Rk 200ohma,Rl 8K,Rg 220K

slika

e sad ako gledam grafove 6N1P i ECC88 su skroz različite lampe te bi recimo u istim uvjetima imale različite biase 10mA ECC88 i samo 2mA 6N1P ,što znači da Vg za 6N1P mora biti 0V da bi bias bio 8mA,šta oće reći da Rg mora biti spojen na masu,molio bih vas da me ispravite ako griješim
grunf

PostPostao/la sstrsat » 17 lis 2011, 19:02

grunf je napisao/la:e sad ako gledam grafove 6N1P i ECC88 su skroz različite lampe te bi recimo u istim uvjetima imale različite biase 10mA ECC88 i samo 2mA 6N1P ,što znači da Vg za 6N1P mora biti 0V da bi bias bio 8mA,šta oće reći da Rg mora biti spojen na masu,molio bih vas da me ispravite ako griješim

Grunfe, ne mozes bas svaku lampu minjat sa svakom. Vrime je da prihvatis da je ta prica koja se godinama vuce netom ( i nikako da bude istrijebljena) kako je 6H1P "ekvivalent" od ECC88 potpuno pogresna i besmislena.

Radne uvjete cijevi (staticku radnu tocku) diktiraju parametri cijevi i raspolozivi napon napajanja. Tako da ne mozes ocekivat da ce ce 6H1P sa svega 180V napajanja (od cega polovica triba otpast na radni otpor) imat struju koju bi ti zelil.
Nemoj ni razmisljat o nultom biasu jer bis tu imal struju resetke i ka rezultat vrlo nelinearno opterecenje stupnja ispred. Ili odustani od 6H1P ili joj daj napon napajanja koliki triba. Glavom kroz zid ne gre
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la grunf » 17 lis 2011, 19:12

sstrsat je napisao/la:
grunf je napisao/la:e sad ako gledam grafove 6N1P i ECC88 su skroz različite lampe te bi recimo u istim uvjetima imale različite biase 10mA ECC88 i samo 2mA 6N1P ,što znači da Vg za 6N1P mora biti 0V da bi bias bio 8mA,šta oće reći da Rg mora biti spojen na masu,molio bih vas da me ispravite ako griješim

Grunfe, ne mozes bas svaku lampu minjat sa svakom. Vrime je da prihvatis da je ta prica koja se godinama vuce netom ( i nikako da bude istrijebljena) kako je 6H1P "ekvivalent" od ECC88 potpuno pogresna i besmislena.

Radne uvjete cijevi (staticku radnu tocku) diktiraju parametri cijevi i raspolozivi napon napajanja. Tako da ne mozes ocekivat da ce ce 6H1P sa svega 180V napajanja (od cega polovica triba otpast na radni otpor) imat struju koju bi ti zelil.
Nemoj ni razmisljat o nultom biasu jer bis tu imal struju resetke i ka rezultat vrlo nelinearno opterecenje stupnja ispred. Ili odustani od 6H1P ili joj daj napon napajanja koliki triba. Glavom kroz zid ne gre

to me zanimalo,jer OV biasa mi se nije činilo baš pametno,u ovom slučaju 6N1P zasad otpada ,možda jednom kad budem imao veći napon na raspolaganju
grunf

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.