Moja aktiva u izradi

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Moja aktiva u izradi

PostPostao/la zbotic » 11 pro 2011, 18:36

Jesu, a prema mojim iskustvima za gain manji od cca 10 nema šanse da itko čuje šum. Problem je ovdje definitivno u nečem drugom. Petlje grounda, visokofrekventne oscilacije itd., ponekad je jako teško ustanoviti u čemu je stvar. Bolje pokušati s pločicom iz početka. Polako, po zanatu.......

Ovdje bih ja na prvom opampu dodao 10kohma prije invertirajućeg ulaza (ovo obavezno), zatim bi iza 1kohma na neinverirajućem ulazu dodao 100pFprema groundu pa još 10uF u seriju prije 100kohma prema groundu. Bez obzira što je J-FET na ulazu opampa.
zbotic

PostPostao/la aparatusonitus » 11 pro 2011, 23:38

Mate je napisao/la:. Kanali su napravljeni na odvojenim pločicama. Napajanje je zajedničko.SGND i PWGND na pločici nisu baš razdvojene.

Od star grounda zajedničkog napajanja upleti +/0/-/ vodove puta 2, svaka pletenica na svoj kanal/pločicu. Tamo gdje spojiš 0 na svakoj pločici definiraj kao lokalni power gnd (PG) za kanal u pitanju (tamo se nalaze i lokalni kondići za rasprezanje). Signalnu masu (SG) svakog kanala spoji preko otpora od 10R na lokalni PG, izlaz is svakog kanala ponaosob upleti s žicom mase koja kreće iz točke lokalnog PG.

Mate je napisao/la:Prvi OP i na jednoj i na drugoj pločici (U0) iskorišten je samo pola tj samo jedan OP. Ulazi i izlaz slobodnog OP-a nisu spojeni nigdje.

Zatvori npv petlju oko neiskorištenog dijela opampa na svakom kanalu, dakle poveži izlaz s invertirajućim ulazom.
aparatusonitus

PostPostao/la aparatusonitus » 11 pro 2011, 23:58

Zaboravio sam napomenuti da na ulaznim RCA (koji su što bliže jedan drugome), spojiš SGND oba kanala žicom odmah na RCA, s sredine te SGND žice, upleteš za svaki kanal vrući kraj s žicom SGND i tako je dovedeš do otpora od 10R koji je spojen SG na pločici kanala u pitanju.

Ako je kutija neuzemljena, onda od SG prema šasiji kutije stavi 10-22R, eventualno možeš staviti i 100-220n u paralelu s otporom.

Ako je kutija uzemljena stavi od SG prema šasiji kutije10-22R i u paralelu s njim stavi dvije 1N540x koju su u antiparaleli.
aparatusonitus

PostPostao/la Mate » 12 pro 2011, 10:20

aparatusonitus je napisao/la:
Mate je napisao/la:. ...
Od star grounda zajedničkog napajanja upleti +/0/-/ vodove puta 2, svaka pletenica na svoj kanal/pločicu. Tamo gdje spojiš 0 na svakoj pločici definiraj kao lokalni power gnd (PG) za kanal u pitanju (tamo se nalaze i lokalni kondići za rasprezanje). Signalnu masu (SG) svakog kanala spoji preko otpora od 10R na lokalni PG, izlaz is svakog kanala ponaosob upleti s žicom mase koja kreće iz točke lokalnog PG.

Ovo s pletenicama je bilo napravljeno. Kvaka je u to me što na pločicama PG nije ni bio potreban jer nije bilo rasprezanja. Tu sam napravio grešku jer sam onda sve SG-ove spojio direktno na PG.
Da stvar bude zanimljivija, prve testove s ovim sam radio na onoj pločici za experimentiranje i ništa nije brujalo. Drugi test je bio na univerzalnoj pločici na kojoj sam svaku masu vodio posebnom žicom na jedno centralno mjesto. Čak su i napajanja +/- išli posebnim žicama do svakog čipa. Ono - doslovno zvijezda i ništa nije brujalo.
I konačno kad sam sve stavio na ove tobož konačne pločice, sve pošlo k vragu. Evo još jednog dokaza koliko je važno projektiranje štampe i veza i kod relativno jednostavnih sklopova kao ovdje.

Ovako, dvije pločice su ispale zato što je prema prvoj zamisli sve trebalo biti ugrađeno u zvučničke kutije. Budući sam odustao od te verzije i budući ću ponovo kreirati pločicu, sve ću staviti na jednu. Nastojat ću i napajanje tj regulatore ubaciti na pločicu. U tom slučaju onaj prvi OP neće ostati polovično iskorišten. Ukupno jedan OP manje a pokriti će oba kanala.
Za sada hvala svima na dobrim savjetima.
Mate

PostPostao/la Mate » 12 pro 2011, 10:28

aparatusonitus je napisao/la:Zaboravio sam napomenuti da na ulaznim RCA (koji su što bliže jedan drugome), spojiš SGND oba kanala žicom odmah na RCA, s sredine te SGND žice, upleteš za svaki kanal vrući kraj s žicom SGND i tako je dovedeš do otpora od 10R koji je spojen SG na pločici kanala u pitanju.

Ako je kutija neuzemljena, onda od SG prema šasiji kutije stavi 10-22R, eventualno možeš staviti i 100-220n u paralelu s otporom.

Ako je kutija uzemljena stavi od SG prema šasiji kutije10-22R i u paralelu s njim stavi dvije 1N540x koju su u antiparaleli.

Za sada nema kutije, jer je još u fazi ispitivanja. Iskoristio sam RCA komplet iz starog DVD-a onaj sa tri para u jednom tijelu. Mana je što je cijeli RCA (6konektora) na zajedničkoj masi, pa sam tu odpojio oklope na spojnim kabelima na jednom kraju, a cijeli RCA s jednom žicom (dvije) spojio na SG na pločicama. To je isto proizvelo poboljšanje. S tim da su mi i ulaz i izlazi na tom multi RCA, kad već ima "rupa". Kad izrada dođe do kutije već su spremni posebni RCA sa izolatorskim podloškama.
Mate

PostPostao/la aparatusonitus » 12 pro 2011, 12:59

aparatusonitus je napisao/la:Ako je kutija neuzemljena, onda od SG prema šasiji kutije stavi 10-22R, eventualno možeš staviti i 100-220n u paralelu s otporom.

Ovdje sam pod SG mislio star gnd a ne signal gnd da ne bi bilo zabune!
aparatusonitus

PostPostao/la beboni » 07 vel 2012, 22:29

.....buduci da je u firmi sve smrznulo,svi smo mudro uzeli kolektivni godisnji pa sam iz ladice izvadio veroboard na koju sam slagao 2-sist. 24 db aktivnu skretnicu i nastavio raditi na njoj(da zahvalim aparatusonitosu na dobrom savjetu za vodjenje mase).
slika

aktiva je namjenjena u svrhu pogona OB zvulja koje se povlace po kuci cekajuci tako malo vise od godinu dana....

slika

isprike matanu ako sam mu zaprljao temu...
beboni

PostPostao/la Mate » 08 vel 2012, 13:21

beboni je napisao/la:.....buduci da je u firmi sve smrznulo,
...
isprike matanu ako sam mu zaprljao temu...

Ma sve je u redu beboni, dapače.
Reci mi kako ti radi.?
Ja s mojom još nisam izišao na kraj. I dalje me muče šumovi ali i oscilacije. Kod prvog paljenja u pravilu prooscilira i to stanje ostaje iako razina oscilacije nije velika ni naročito čujna. Ako ugasim i ponovno upalim ta oscilacija nestane, ali su i dalje prisutni šumovi i krckanja o kojima sam govorio i unatoč izmjenjenom vođenju masa. Doduše dio problema sam našao i otklonio. Jedan izvor smetnji je bio npr interkonekt. Drugi dio smetnji potiče iz PC-a i to preko vanjske zvučne. Zanimljivo je da kad zvučnu priključim direktno na pojačalo nemam tih smetnji. Je li neki nesklad ul/izl impendancija vrag će ga znati.
Mate

PostPostao/la aparatusonitus » 08 vel 2012, 19:59

beboni je napisao/la:.....(da zahvalim aparatusonitosu na dobrom savjetu za vodjenje mase).

Trebaš zahvalu uputiti ilimzn-u koji je imao strpljenja x-puta govoriti i crtati kako voditi mase u ampovima...ja sam samo načulio uši i upijao gradivo. :mrgreen:

Još jedan savjet: primakni sve komponente čim bliže +/- ulazima opampa, pogotovo - ulazu...npr. ako treba vod otpora će s njegove lijeve strane biti 2mm, a s njegove desne strane 20mm.
aparatusonitus

PostPostao/la Mate » 25 vel 2012, 17:13

Napokon mogu prikazati rezultat. Sistem je u visokom stadiju gotovosti. Pa evo slike:

Skretnica sprijeda i straga.
Osnovni teh podaci: 2 stazna, rez na cca 1500Hz, 12db/okt. Opovi su TI OPA 072. Šuma nema. (Barem ga ja ne čujem :mrgreen: )
slika
slika
Nažalost postojeći trafo ne stane u kutiju radi visine. Stoga sam ga ugradio u plastično kućište nekog AC/DC adaptera i dodao DIN utičnicu. IEC 220V utičnica je ostala na kutiji da pokrije rupu. Nije mi se dalo još limarije delat za poklopac. Možda napravim poklopčić u budućnosti.
Barem sklopovlju ne smeta blizina trafa. :P

Pojačalo za visoke:
Bazirano na LM1875. Nema posbnosti osim da je složeno od materijala na zalihi što znači da još ima prostora za poboljšanja.
Kutija je također stari switch 24 porta, pa je kutija rezana na širinu ostalih komponenti.
slika
slika

Pojačalo za donji dio spektra je prikazano u prvom postu u temi.

Evo sad "ceo sistem":
(Bočne strane pojačala nisu bile opiturane na ovoj slici, medjutim upravo dok ovo pišem boja se suši)
slika
slika
slika

Manja kućišta su od starih ethernet switcheva. Dodane su prednje ploče od aluminija iste širine. Samo mala LEDica na svakoj i na prednjoj ploči skretnice je pot za glasnoću. Ranije probleme sa šumovima cičanjem i pištanjem sam uglavnom riješio. Jedan od problema je bio isti kao kod ovih CERNU. Neispravni konektori :lol:

Ima nesavršenosti posebno na kućištima.
Prvi dojmovi su korektni. Na zvučnicima predstoji još rada pa o tome drugom prilikom.
Za sada toliko. Kasnije mogu o dojmovima i eventualnim pitanjima.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.