aleph 2

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: aleph 2

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 02:18

tom_hifi je napisao/la:Ne vidim nikakvih komentara o zvuku iz ove "grdosije".

Svaka čast na trudu i volji.

Svaka čast na trudu i volji.[/quote]
sa zvukom sam izrazito zadovoljan , cak i pri maksimalnoj izlaznoj snazi zvuk je krisatlno cist i bez ikakvih zamjerki , tako barem uz mene kazu i svi drugi koji su slusali . a trenutno je problem sto jos nisam zavrsio pred pojacalo tako da je pojacalo spojeno na komp ili neki slican izvor zvuka tako da vjerujem da ce se zvucni dojam jos popraviti . a na izlaz su spojeni zvucnici koje sam bas neki dan zavrsi , a radi se o Visatonovom kitu NoBox koji cu opisati u nekoj drugoj temi da se i to poblize vidi . U svakom slucaju moja preporuka za ove zvucnike , a evo i slike zajedno sa pojacalom .
2011-09-09-20.54.10.jpg
dplav

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 02:22

s@ki je napisao/la:lijepi kalorifer :D
mene je sve strah dovršit svoje dok je još ljeto :D

dojmovi ? na što je spojeno?

dojmovi sjajni ako imas sve zavrsi , a izmedu ostalog ljeto ti je pravi pokazatelj hoces li ista morati mijenjati :P
dplav

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 02:29

joe dalton je napisao/la:Svaka čast, lijep rad. Vidi se da si sve pažljivo promišljao. :clap:
Imam samo par primjedbi na opis, više kao ispravak netočnog navoda.
dplav je napisao/la: Što Vam treba za izradu ovoga pojačala ? Za početak puno volje ( lemljenje elemenata zahtijeva najmanje truda i posla ) i poprilično vremena pri izradi kutije te ugradnje svih elemenata sa svim popratnim sadržajima . Za početak nešto o napajanju i dijelovima korištenim za napajanje . korišteni transformator je iz Nedelišća iz vjerojatno svima poznate a kako nisam siguran za pravila na ovom forumu ne želim navoditi imena da ne dođe do problema , snaga transformatora je 1500 VA (toroidni) i napon sekundara iznosi 2x33 V (ne kao što mnogi koriste napone 35 ili 37 Volti ) . Za ispravljanje korištene su 4 diode RURG 80100 (80 A 1000V) , a filtracija se izvodi sa 4 kondenzatora od po 100 000 uF 50V i blok kondenzatora 4,7 uF 250 V,kondenzatori od 50 V mogu proći ali treba uzeti u obzir da ima samo 5 V tolerancije između njihovog probojnog napona i napona na ispravljaču , bilo kakve veće promjene napona u mreži mogu dovesti do proboja kondenzatora te bi bilo sretnije rješenje uzeti kondenzatore za napon od najmanje 63 Volti , te dva induktiviteta 2,2 mH (moji induktiviteti su dimenzionirani za struju od 20 A ali vjerujem da bi i 10 A bilo dovoljno).

Ako na kondenzatorima piše 50 V to je njihov nazivni napon. Na tom naponu i deklariranoj temperaturi mogu raditi deklarirani broj radnih sati prema datasheetu. Dozvoljeno je čak kratkotrano prekoračenje tog napona bez posljedica (prekoračenje naravno u razumnim granicama). Probojni napon je nešto sasvim drugo. Ilimzn je pisao nedavno odličan post na tu temu, vrijedi potražiti.
Znači kondići 50 V nazivno na 45 V napajanja su malo na knap, ali ok. Ako im nije prevruće poživjet će prema datasheetu. Da su 63 V dulje bi trajali.
Ja imam kondiće 63 V na napajanju 56 V (znači isto samo 10ak % rezerve) i rade godinama bez problema.

dplav je napisao/la: Ispravljač je koncipiran kao jednostavni CLC filtar te nema velikih padova napona od izlaza do ulaza tako da sa trafom od 2x33V bi trebali dobiti napon od +-45V (barem meni je tako ispalo ). Kako se ovdje radi o uređajima koji proizvode dosta induktiviteta odlučio sam se da ih stavim u kutiju u kutiji kako bih što više smanjio djelovanje magnetskoga polja na ostatak elektronike u kutiji .

Vjerojatno si mislio na rasipno magnetsko polje? Induktivitet je kao i omski otpor i kapacitet svojstvo elementa koje ovisi isključivo o geometriji i materijalu.

Moje primjedbe su ovdje isključivo edukacijskog karaktera i molim te nemoj ih shvatiti zlonamjerno.
Još jednom pohvale, zaista impresivno pojačalo.
Čudi me da iz praktičnih razloga nisi išao na monoblokove?

da to je istina ,ali sto ako ti napon naraste na neki 250 Volti sto je moguce ovisno o stanju mreze , znaci onda bi pri ovom prijenosnom omjeru transformatora napon na sekundaru bio nesto veci od 36 Volta sto nas dovodi da bi kondenzatori bili na cca 50.9 V , (zbog tolerancije kondica to oni mogu izdrzati ali to je stvarno krajnja granica , a i malo preko nje ali moglo bi proci). tako da je moja preporuka za ovaj napon sekundara (moj 2x33V) ipak preporuka 63 Volta . Ja sam ove kondice uzeo zbog toga sto sam mislio raditi Alepha 5 ali kako sam vidio da imam rezerve u hladnjacima odlucio sam se ipak za dvojku .
dplav

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 02:38

e da , slazem se sa Vama gospodine Joe radi se o rasipanju magnetskoga polja , moja greska , isprike svima . a istina je da bi bilo bolje zbog smanjenja težine ici na dva monobloka ali ima dva razloga za izradu jednog monobloka ,a to su : 1. zamislislio sam si zasto ne napraviti sve u jednom bloku (ipak nije mi cilj bio kopirati Passa), i drugo
2. jednako toliko vazan razlog je i cijena hladnjaka ( svaki taj hladnjak kosta oko 3000 KN)
dplav

PostPostao/la joe dalton » 11 ruj 2011, 12:05

dplav je napisao/la:da to je istina ,ali sto ako ti napon naraste na neki 250 Volti sto je moguce ovisno o stanju mreze , znaci onda bi pri ovom prijenosnom omjeru transformatora napon na sekundaru bio nesto veci od 36 Volta sto nas dovodi da bi kondenzatori bili na cca 50.9 V , (zbog tolerancije kondica to oni mogu izdrzati ali to je stvarno krajnja granica , a i malo preko nje ali moglo bi proci). tako da je moja preporuka za ovaj napon sekundara (moj 2x33V) ipak preporuka 63 Volta . Ja sam ove kondice uzeo zbog toga sto sam mislio raditi Alepha 5 ali kako sam vidio da imam rezerve u hladnjacima odlucio sam se ipak za dvojku .

Pa čuj, ako ti je napon mreže duže vrijeme 250 V onda općenito imaš problem. A ko što kažeš kondenzatori će preživjet 51 V.
Slažem se da je ipak preporučljivo uzeti kondiće za 63 V.

I stvarno nema potrebe da me oslovljavaš sa "vi", a još manje gospodine. :mrgreen:
Ovo je forum, svi smo na "ti" ;)

Edit: Interesantni zvučnici. Jesi li zadovoljan zvukom?
Zadnja izmjena: joe dalton; 11 ruj 2011, 12:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
joe dalton

PostPostao/la 44250 » 11 ruj 2011, 12:07

dplav je napisao/la:
tom_hifi je napisao/la:Ne vidim nikakvih komentara o zvuku iz ove "grdosije".

Svaka čast na trudu i volji.

sa zvukom sam izrazito zadovoljan , cak i pri maksimalnoj izlaznoj snazi zvuk je krisatlno cist i bez ikakvih zamjerki , tako barem uz mene kazu i svi drugi koji su slusali . a trenutno je problem sto jos nisam zavrsio pred pojacalo tako da je pojacalo spojeno na komp ili neki slican izvor zvuka tako da vjerujem da ce se zvucni dojam jos popraviti . a na izlaz su spojeni zvucnici koje sam bas neki dan zavrsi , a radi se o Visatonovom kitu NoBox koji cu opisati u nekoj drugoj temi da se i to poblize vidi . U svakom slucaju moja preporuka za ove zvucnike , a evo i slike zajedno sa pojacalom .
2011-09-09-20.54.10.jpg

Meni su trenutno najveća boljka u kompletnom sistemu upravo zvučnici,koristim neke "nišlije" pa me baš interesuje izgradnja ili kupovina jednog para zvučnih kutija pristojnog zvuka i jedva čekam da otvoriš temu o svojim zvučnicima. Gledao sam na YouTube-u video koji si postavio i veoma mi se dopada to što sam čuop iako je posrednik bila video-kamera i njen mikrofon. Mislim da toj kutiji ne nedostaje basa,ali ni srednjih tonova jer se violine baš lijepo čuju. Za visoke tonove mogu samo sa sigurnošću reći da ih mikrofon video-kamere teško/nikako pokupi ali ne vjerujem ni da na tom polju kutija razočarava-naprotiv.

Možeš li,prije nego otvoriš temu o njima, barem navesti koji su modeli visaton-a ugrađeni u kutije?

Pozdrav!
44250

PostPostao/la joe dalton » 11 ruj 2011, 12:26

44250 je napisao/la:
Možeš li,prije nego otvoriš temu o njima, barem navesti koji su modeli visaton-a ugrađeni u kutije?

Pozdrav!

Vidi: http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/noboxbb/index.html
Pretpostavljam da je dplav radio prema projektu sa Vistaton weba.
joe dalton

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 12:30

zvucnici su i vise nego dobri , iskreno kada sam uzimao kit prvo sto mi je palo na pamet je bio bass iz otvorene kutije (kako da ne ) ,ali mogu reci da sam se ugodno iznenadio , toliko precizan , dubok i sve ostale karakteristike koje opisuju bass su vjerujte mi odlicne , izvedbe zenskih vokala u gornjem dijelu frekvencijskog podrucja , ma kompletna slika me totalno odusevila , naravno moje je misljenje u svakom slucaju subjektivno ali kazem vam stvarno sve pohvale za ove zvucnike sa moje strane . sve karakteristike ovih zvucnika a i ostalih iz Visatonove ponude mozete viditi na http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg ... index.html .
a sto se tice kolege 44250 zvucnici ugradeni u kutije su Visaton BGS 40 kao bass driver (promjer 40 cm) i sirokopojasni zvucnik B200 (promjera 22 cm)
dplav

PostPostao/la Khadgar2007 » 11 ruj 2011, 12:41

Lijepo je čuti jedno pozitivno iskustvo sa visaton kit kompletom. Ja sam već tko zna koliko godina imao zatvorene ili bas-refleks kutije i zvučalo mi je ok...dok nisam čuo open baffle sve je nekako prozračnije,bas ne čuješ više kao da nešto nabija i tutnji u kutiji već puno ljepše zvuči. Ja trenutačno još uvijek imam Visaton alto line projekt koji bi trebao zamijeniti ali fali love. I onda bi išao na neki open baffle ili omnidirekt.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la dplav » 11 ruj 2011, 12:51

tocno tako na ovim zvucnicima tocno se osjeti kako si ti opisao " prozracnost" basa u kombinaciji sa sjajnom preciznošcu . sve u svemu jako sam zadovoljan .
dplav

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.