Germanium SE Amplifier MKI i MKII

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Germanium SE Amplifier MKI i MKII

PostPostao/la bata bane » 14 svi 2011, 23:33

evo kako su izgledali monoblokovi samo sa Ge tranzistorima
Privitak/ci
DSCF3034.JPG
bata bane

PostPostao/la bata bane » 14 svi 2011, 23:43

Khadgar2007 je napisao/la:Sasvim pristojna montaža,ma kakvi pristojna izvrsna. Isto kao kada montiraš to-3 kućišta i to je stvarno izvrstan način.

Evoo nasao sam i prvobitnu varijantu sa direknom montazom na hladjag . Frezom sam urezao kanele kako bi kontakti tranzistor ulegli u hladnjak, a zatim pre monaze izlovao kontakte.

Problem je bio sto koristenje izolacije nije davao bas dobre termalne rezultate. Tranzistroi su se mnogo vise grejali nego bez.

Na kraju bakarna ploca i direkna montaza ubedljivo vodi ;)
Privitak/ci
DSCF4046r.jpg
kanali na hladnjaku
bata bane

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 svi 2011, 23:48

Ajme meni koliki hladnjaci. Koliko je to snage? Ako je oko 20W onda mora da su hladnjaci skroz mlaki. Ja na svome mosfetu od 20W imam hladnjake koji su 30x15cm i rebra su 4cm duboka. Četiri mosfeta su pričvršćena na aluminijski L profil i onda na hladnjak i hladnjaci se bome dobro griju jer to generira negdje 180W topline.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la bata bane » 14 svi 2011, 23:49

a evo i poslednja varijata sa posebnim cevnim gain stage-om...

moj prijatelje se poigrao sa oslikavanjem gotske katedrale...ne znam sta mu bi...samo sam ga zamolio da ga lepo ofarba :lol:
Privitak/ci
P1010021a.jpg
bata bane

PostPostao/la bata bane » 14 svi 2011, 23:51

Khadgar2007 je napisao/la:Ajme meni koliki hladnjaci. Koliko je to snage? Ako je oko 20W onda mora da su hladnjaci skroz mlaki. Ja na svome mosfetu od 20W imam hladnjake koji su 30x15cm i rebra su 4cm duboka. Četiri mosfeta su pričvršćena na aluminijski L profil i onda na hladnjak i hladnjaci se bome dobro griju jer to generira negdje 180W topline.

Jeste, ali Ge tranzistori pri najvecoj vrucini ne bi trebali biti topliji od 50C, mada smo ih terali do usijanja i nista.

Ipak su bili za vojnu upotrebu, ali ko ce ga znati. ;)
bata bane

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 svi 2011, 23:56

Aha, to nisam znao da ne smiju biti vrući. Jer ovo pojačalce koje sam radio je prema shemi iz Erwo-a. I tamo kaže da se fetovi mogu grijati i do 90C iako je to meni suludo. Jednom mi je čak ostalo raditi tjedan dana. Pipnem ja pojačalo a ono hladnjaci vrući, i sjetim se da ga nisam dirao već tjedan dana. Nakon gašenja je riknuo osigurač i kućište se dobrano zagrijalo i zapeklo pa sam morao sve to mijenjati ali pojačalu ništa.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 15 svi 2011, 00:02

bata bane je napisao/la:Jeste, ali Ge tranzistori pri najvecoj vrucini ne bi trebali biti topliji od 50C, mada smo ih terali do usijanja i nista.
Ipak su bili za vojnu upotrebu, ali ko ce ga znati. ;)

Geramnijski poluvodici na 70 stupnjeva s dusom se rastaju... A germanij je ko ljudsko celjade, ne voli hladnocu, ne voli vrucinu, najvise mu pasu normalne temperature. Posto ima tu ljudsku osobinu, vjerojatno zbog toga ljudski i svira pa se to nama svidja.

Bata bane, jako lijepo pojacalo, cak i onako oslikano... :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 15 svi 2011, 07:37

bata bane je napisao/la:a evo i poslednja varijata sa posebnim cevnim gain stage-om...

moj prijatelje se poigrao sa oslikavanjem gotske katedrale...ne znam sta mu bi...samo sam ga zamolio da ga lepo ofarba :lol:

Gotica Germanica ?
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la sstrsat » 15 svi 2011, 07:50

bata bane je napisao/la:Frekventna kriva ampa je bila bez potisnuca do 125kHz, dalje nisam mogao da testiram jel signal generator nije isao preko. Mislim da je to jedini Ge amp na svetu koji ima takva frek. odziv :D

Gre taj amp i daleko vise. Po obliku oscilogramima pravokutnika to debelo prelazi i 300kHz

bata bane je napisao/la:Trebao sam ove godine doci na TF, ali nazalost nisam bio u mogucnosti. Nadam se da cemo se sledece godine videti.

To ti je obaveza :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la bata bane » 15 svi 2011, 09:11

sstrsat je napisao/la:To ti je obaveza :lol:

Sluzimo narodu :D

A Gotica Germanica je naslikana zbog specificnih sara i otvora na hladnjacima koje su neodoljivo podsecale na gotske svodove katedrala....tako mi je bar objasnjeno ;)
bata bane

Prethodna

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.