harkonen je napisao/la:Sviđa li ti se i danas taj koncept u lineu?
Ukupno gledano, kao kompromis izmedju performansi i jednostavnosti, da. Znam da sklop ne izgleda jednostavno jer su ucrtane bas sce 'opcije' premda mozda i nisu potrebne, recimo grid stopper, izlazni otpor 100 ohma koji sluzi protiv eventualne zvonjave s dugim kablovima, dijelilo za bias posebno za oba kanala.
Ideja je bila napraviti nesto jednostavno, ali opet ne da je vec napravljeno X puta, sa relativno neobicnom i u bescjenje jeftinom lampom. S drugacijim izborom cijevi, mogu se dobiti cak i zavidne performanse, recimo nesto tipa 6N6 bi, uz drugaciji proracun radnog pravca, jako dobro radilo. Shema se skoro nepromijenjena moze rabiti za 6SN7, npr. Jos jedna zgodna mogucnost je neki od ruskih subminijatura. Danas bi mozda neke stvari napravio malo drugacije, ali koncept bi kao takav ostao gotovo jednak. Jedna mogucnost koju bi svakako vrijedilo isprobati je isti koncept ali s pazljivo odabranom linearnom (tzv. 'video') pentodom, uz dosta visoko pojacanje i struje, doduse i prilicno visok stupanj NPV da bi se pojacanje spustilo na zeljenu mjeru. Imam osjecaj da bi to moglo dobro raditi, ali je izbor pentode i njene radne tocke kljuc uspjeha.
Ima li boljih metoda? Svakako da. Recimo, jedna bi bila nesto sto je pocelo kao prerada Blue Velvet-a kojeg je izradio jedan clan foruma. Tamo je koristena 6SN7 s sekcijama spojenim preko katode (slicno diferencijalnom pojacalu), usprkos cudnom rijesenju radi limititacija oko napajanja, pokazalo se odlicnim. Sve moje sto je sviralo na prvom TF-u je islo preko tog preampa i nitko nije i znao da potoji, sto je meni za line stage jako dobra preporuka.