Evo - nije me bilo dugo, ali da sad ne bajam o DIY stvarima od kojih se malo moram i odmoriti, napisat ću nešto o iskustvu sa starim uređajem koji po proizvodnji potječe još iz godine kad sam ja rođen (1969.).
Napominjem da ovo pišem iz čista srca, s vlastitim opservacijama, bez namjere da nekome nešto tvrdim ili omalovažavam ili vrijeđam. Ovo je spontana reakcija na uređaj koji nisam znao da postoji i koji mi je najduže od svih audio komponenata držao osmijeh na licu i koji me oduševljava sa svakim novim materijalom.
Dakle radi se o Pioneer LX-800T, solid state receiveru skromnih mogućnosti, jednog AUX ulaza i to je to. Nema filtera mrežnog napona, nema soft-starta, nema simetrično napajanje, ima vezni kond prema zvučniku, nema zaštite zvučnika....bla, bla, čista sirotinja.
Ono što je najfrapantnije jest uključenje na obične šitex ovale.
PROKLETSTVO PA TO SVIRA KAKO TREBA!!!

Nakon što je uključeno na radnom stolu - nije se micalo skoro 10 dana jer nisam mogao to isključiti jer bih onda morao to sve prespajati. Sve je bilo spojeno sa umotanim žicama jer nisam mogao drugačije. BTW - kabel je zeleni od auto zvučnika, da sad ne ulazim u žice i vodiče...

Materijali su se mijenjali: Grace Jones, Anna Oxa...najimpresivniji je bio Chris rea s Max Middletonom na Fender Rhodes Electric Piano s kojeg se doslovce nisam mogao skinuti danima. Vokal fenomenalan, otvoreno, bistro, jasno, nesputano...
Zatim sam prebacio s ovala na Tannoy Jupiter S. Normalno dok sam se priviknuo na novi zvuk, ali opet je sjeo. I visokih i srednjih i basa. Svega taman koliko treba, bez napora i žestine.
U svih ovih godina što sam radio pojačala, imao razno raznih tvorničkih pojačala, slušao kod drugih i po sajmovima - ništa nije toliko bilo uzbudljivo kao ovaj mali skromni uređaj napravljen u doba crno-bijele televizije (barem za mene).
Vjerujem da su u to vrijeme radili uređaje s onim materijalom kojeg su imali na raspolaganju, ali činjenica da on i sada obavlja funkciju kako treba. Sad ne ulazim u električka mjerenja i parametre koje bi trebao zadovoljiti po nekim mjerilima, oslanjam se isključivo na vlastitu emociju i ono što meni pruža i mom uhu jer meni je jedino to bitno. Ako sada svira sa starim elementima, kako li je tek svirao s potpuno novim.
No da ne duljim puno, prilažem par slikica svoje zadovoljštine da vidite zapravo o čemu se radi.
Živili svi i živio vintage...moja referenca...
Gilhooley