MAX038 može biti dobr izbor za dosta toga, međutim pitanje je što to znači "full kvalitetan".
Za gledanje signala na osciloskopu u audio području će biti odličan, pogotovo u amaterskim uvjetima, ali za zahtjevnije stvari će se možda morati tražiti bolje rješenje.
Ne zato što bi MAX bio loš, dapače, ali osnovna namjena mu je nešto sasvim drugo.
Npr., u jednom trenutku ćemo imati potrebu mjerenja izobličenja. Tu će takav oscilator jednostavno biti nemoćan.
Temeljitijim isčitavanjem datasheeta, vidjeti ćemo da je tipični THD (za sinus) oko 2%, što ga čini posve nekompetentnim za tu svrhu.
Za pilu je oko 0,5%, a za kvadrat se niti ne navodi.
Jasno da se to može popraviti s dodatnim perifernim sklopovima, ali onda opet ulazimo u začarani krug.
Možda bi ovdje bio XR2206 (ne znam da li se još proizvodi, ali se može nabaviti ili ima nasljednika), kojemu je THD za sve vrste signala max 0.5%.
To isto nije savršeno, ali može poslužiti.
To što mu je doseg "samo" 1 MHz je od akademskog značaja.
Pišem ovo zato što sam i sam prošao sva ta iskustva.
Bilo je raznih samogradnji (XR je bio najbolji), pa sam onda pop... i u međuvremenu nabavio više raznih signal i NF generatora, sve do PROTEK profi generatora funkcija s voblerom do 10 MHz. Mislio sam da to kraj. Naivno.
Na kraju je najkorisniji ispao Vellemanov PC signal generator funkcija koji je na kompetentnim mjerenjima pokazao THD manji od 0.05%, a u kombinaciji s PC500 (ili tako nešto - 2 x 50 MHz skopom) pokazao sve svoje prednosti i dobre strane (bode ploter, analizator spektra itd...).
Zgodna stvar mu je što se s njim isporučuje i DLL interface pomoću kojeg se može napisati vlastiti program za bilo što koristeći registre s vrijednostima koje dolaze iz hardvera.
Jasno da unatoč niskoj cijeni takvog uređaja zbog par mjerenja nije oportuno kupovati ga, ali kad-tad se dođe do toga.
Do tada će MAX ili XR biti više nego biti dobar, a za konačna mjerenja će se uvijek netko naći.
Ja sam uvijek na raspolaganju

Zbog toga ne treba puno razmišljati "o tome što je najbolje rješenje", već napraviti nešto i probati. Ako nismo zadovoljni, idemo dalje