ESR metar

Stalci, kabeli, podloge...

ESR metar

PostPostao/la Khadgar2007 » 13 ruj 2011, 22:22

Evo opet otvaram jednu temicu koja ja mislim bi mogla biti korisna nama samograditeljima. Inače početna ideja ovoga je ta da pri popravku hrpe uređaja po meni esr metar je jedna nezaobilazna stvarčica. Dosta sam sa njime radio u servisu pri popravku raznih playera i takvih uređaja u kojima je ugrađenom napajanju suđeno da nakon par mjeseci do godine dana vrisne hrpa kondova.

Znam da se valjanost elektrolita može viditi i na komponent testeru na skopu ali oni koji ga nemaju idu drugim putem. Također vidim da na ebayu ima i dosta jeftinih za kojih 50-70$ ali ipak pitam se da li se ta stvarčica isplati napraviti i da li netko ima kakvu shemu za to koja je provjerena. Našao sam na internetu dosta shema ali kako nisam u tim vodama ne bih htio eksperimentirati.

p.s.
Ako ste pomislili da me neki kvar ponukao da napravim ovo istina je, vrisuno mi jedan od dva dvb-t prijemnika i neće da se boota da si bog, a napajanje cvrči li ga cvrči...možda jesu kondovi možda nisu jer napon je u granicama normale ALI to sada nije bitno. :roll:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

Re: ESR metar

PostPostao/la s@ki » 13 ruj 2011, 23:11

ja sam sklopio ESR/C metar iz Elektora. Sutra dobim fotić nazad pa roknem fotku.
Zgodna i korisna stvarčica
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 13 ruj 2011, 23:22

S@ki, jel to neki digitalni ili analogni? Recimo za digitalni imam dijelova koliko hoćeš. Za analogni je malo teže naći instrument koji bi pasao.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 14 ruj 2011, 08:59

Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 ruj 2011, 09:14

Opa to neka teška artiljerija izgleda. Ima i mikrokontroler,i to dva komada koliko sam vidio. Našao sam i u kojem je broju 09/2005. Kakva su ti zapažanja ča se tiče tog instrumenta, radi bez problema, dobro mjeri?
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 14 ruj 2011, 09:46

još je nedovršen,
naime, prvi problem je bio u LCD displeju iz chipoteke, koji je odbijao suradnju.. uzeo sam 2x16 sa bijelom pozadinom kako bi trošio što manje struje, no taj jednostavno ne dela.. ispisuje bar kod umjesto brojki :D

onda sam isti zamjenio 2x16 plavim kojeg sam imao u pretpojačalu i s njim radi, no kako sam uzeo punjivu bateriju koja ne radi na 9V nego manje, instrument ima autonomiju par minuta :D
Na kraju je odluka pala da mu bubnem na kućište konektor za strujni adapter pa da se na taj način i puni baterija ili da radi preko njega. Taj dio priče ću odraditi najkasnije do vikenda, obaveze se nagomilale..

Ostaje problem baždarenja instrumenta, jer ne uspjevam užicat kod nikog 1% kondić , tako da će do tad biti baždaren prema raspoloživim kapacitetima.

Inaće djeluje vrlo ozbiljno a prema informacijama s neta radi super. Ima pinove na koje možeš direktno piknut komponentu, a žičane koji bi trebali biti do 50cm, s time da ide po par do svake "sonde" kako bi se oklonio utjecaj kabela na mjerenje (slićno onom ispravljaću sa "sense" ulazima o kojem smo već pričali na forumu)

Mogu ti poslati cijeli članak ako želiš, s time da sam ja naručio pločicu i mikrokontrolere od njih, jer ih nemam gdje programirati
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 ruj 2011, 10:40

Aha. Ja sam našao jednu shemu sa 7segmentnim displayem i ICL7107 toga imam kod kuće dosta na lageru pa mi se činio zgodan za napraviti.
http://www.mario001.de/

Evo čekam da se pojave još neki prijedlozi pa ću razmisliti. :)
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 14 ruj 2011, 10:54

ne kužim slova njemačkog, no čini mi se da ovaj mjeri samo ESR , zar ne?
Elektorov mjeri i kapacitet. cvili ako je kond loš i tako to.. možda može i veš prat :D

imaš i dosta projekata sa analognim ispisom, prerada starog univerzalca u esr metar i tome sl. ako ti treba za odokativnu provjeru trbealo bi bit ok.

evo kolega s "mog" foruma je odradio jedan, nadam se da nećete zamjeriti na stavljanju linka na drugi forum

http://www.cice.com.hr/novo/index.php?topic=39078.0
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la pinco » 14 ruj 2011, 12:33

Khadgar2007 je napisao/la:Aha. Ja sam našao jednu shemu sa 7segmentnim displayem i ICL7107 toga imam kod kuće dosta na lageru pa mi se činio zgodan za napraviti.
http://www.mario001.de/

Evo čekam da se pojave još neki prijedlozi pa ću razmisliti. :)

Ja ću radit taj, skupljan dijelove, fali mi LM385 1,2V gleda san u chipoteki imaju samo 2,5..., jel ima neko sastrane jedan viška? izgleda da mi je jutros poštar donija i pločicu, fala fixxer!!!!!
pinco

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 ruj 2011, 12:37

Ima neka caka za dobiti tih 1,2V negdje sam vidio na nekom forumu.
Khadgar2007

Sljedeća

Natrag na Pomagala

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.