Preporuka u vezi izrade pojačala

Preporuka u vezi izrade pojačala

PostPostao/la dani3 » 06 svi 2012, 20:21

Pozdrav svima.

U potrazi sam za odgovarajućim DIY pojačalom s obzirom na ostatak opreme koju imam.

S obzirom da sam početnik (kada je izrada pojačala u pitanju) htio bih napraviti provjereno pojačalo, nešto tipa Legend, Techno ili DOGC od dr. Jagodica. Također bi radio i jedno od njegovih predpojačala.

Naime cilj mi je preurediti pojačalo Technics SU-V670, odnosno iskoristiti njegova napajački dio, hladnjak i kučište (ulazi,izlazi,potenciometri..)

Transformator iz Technicsa je snage 690 W, dok su elektroliti PXS 2 x 10000uF, na kojima se nakon ispravljanja dobiva +/- 54 V.

Zvučnici koji bi radili na ovom pojačalu su Infinity Reference 51 MKII :

Infinity Reference 51 mk II:
----------------------------
Recommended amplifier power: 10-150 Watts
Nominal impedance: 6 Ohma
Sensitivity measured at 2.83Vm: 90 dB
Frequency range: 35Hz-20kHz
Crossover frequencies: 600Hz-3.9kHz
Low frequency driver: 8"
Midrange driver: 4"
High frequency driver: 10mm
Dimensions/mm (H/W/D): 870x254x307
Weight: 16.5 kg

E sad, ono što bih ja volio ovdje čuti jesu vaši prijedlozi koje bi vi pojačalo/predpojačalo na mom mjestu radili s obzirom na ono što sam gore naveo.
Preferiram provjerene projekte, ali u principu što god radio najbitnije mi je da bez previše muke proradi, a što se tiče kvalitete zvuka vjerujem da će svako biti bolje od Technicsa.
Što se tiče novca koji sam spreman uložiti u dijelove, zasada je ta granica oko 300-400 eura.

Unaprijed hvala !
dani3

Re: Preporuka u vezi izrade pojačala

PostPostao/la sonny » 06 svi 2012, 21:41

Za te novce ne bih razmišljao niti malo nego krenuo u nabavku DAH-a 1...
Dogovoriti se s Deanom oko male modifikacije kutije i stražnje ploče, ako postoji mogućnost, pa da se doda još par ulaza i nekakav preklopnik...
Pa dobiješ integrirano pojačalo...
A technicsa ostavi kakav je i prodaj...
Nemoj sad očekivati ogromne novce za isti...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la dani3 » 07 svi 2012, 20:27

Technicsu je riknuo integrirac i ne želim ga mjenjati, već napraviti nešto novo i bolje.
Cijevno pojačalo ne bih radio s obzirom da sam početnik, premalo toga znam o takvoj izvedbi ukoliko se nekad pojave problemi u radu. Dakako svjestan sam kvalitete takvog pojacala, ali s obzirom da ce mi ovo biti prvi DIY amp htio bih raditi nesto sa izlaznim tranzistorima. Izvor zvuka mi je pc tako da lampaško pojačalo vjerujem ne bi došlo do pravog izražaja.
Volio bih da se javi netko tko je radio/čuo neko od pojačala dr.Jagodica (Legend,Techno,Studio,DOGC...) pa čujem dojmove i ostalo što bi mi moglo pomoći u odabiru i izradi.
dani3

PostPostao/la Khadgar2007 » 07 svi 2012, 20:58

ja mislim da je bilo par ljudi ovdje koji su radili njegova pojačala. Ča se tiče cijevi nije to neki baš bauk. recimo spomenuti DAH-1 kit je povoljan a bi bez neke veće frke se složi ako bude problema oni se brzo riješe. Od tranzistoraca ne mogu reći da sam osobno nešto puno radio, napravio sam jednog od 20W u A klasi i ostalo sam se igrao sa nekim TDA integrircima. Znam da su moji kolege u srednjoj školi daaaavno radili za maturalnu radnju neko pojačalo iz Majstora od 60W u A/B ili B klasi(stvarno ne znam) ali vjerujem da je to pojačalo lošije nego Technics.

Ako misliš ići na A klasu onda preporučujem nekog malog Alepha ima ih od 20-60W, i svi veći od 30W trebaju povelike hladnjake a i možda bi ti taj trafo bio premale snage za njega ali za jedno 30W bi bio po meni sasvim ok,iako naravno treba vidjeti koliko su debele žice od sekundara.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » 07 svi 2012, 21:04

Imas na e-bayu kitove koje prodaju razni Kinezi. Radi se o kopijama Naim, Quad i slicnih pojacala. Originali uopce nisu bili losi, a vjerojatno nisu ni ovi kitovi. Dobijes plocicu i sve dijelove, samo gledaj da napajanje bude slicno po voltazi i snazi ovom koje imas iz Tehnicsa. Mislim da se za 50$ + postarina moze dobiti par Quad 405 pojacala u kitu. To bi treblo biti bolje od bivseg Techincsa, a nije tako skupo. Malo pretrazi takve ponude, i pogledaj mozes li sto spariti s postojecim napajanjem.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la dani3 » 07 svi 2012, 22:01

slika

To je izvađeno iz Technicsa.
Vagao sam transformator, ima 4,7 kg ali na njemu ne pišu podaci o snazi (jedino je iza na kučištu 690 W).
dani3

PostPostao/la ziki » 08 svi 2012, 16:23

Nećeš pogriješiti s Borinim dizajnima. JA ipak ne bi s weba kupovao kit, ovako barem znaš da radiš nešto provjereno što je veliki broj ljudi radio. S ovim transformatorom bi ti išao DoGC H iako bih ti preporučio da radiš Modus /Tehno koji je izvrstan omjer uloženo-dobiveno. Ja sam ga napravio sebi i nekolicini prijatelja i svi su zadovoljni. Imaš ovdje na forumu prikazano nekoliko komada i stvarno vanserijski uradak zbotića koji je stvarno odrađen vrhunski. Promisli malo pa javi šta si odlučio...
ziki

Natrag na Za početnike

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.