Zamolio sam admina da otvori ovo a nikako stići napisati koju riječ.
Za početak ću opisati izradu pločica takozvanim "transfer postupkom" te ga zbog njegove jednostavnosti preporučiti svima koji tek startaju sa izradom pločica.
Postupak se bazira na preslikavanju tonera sa predloška na tiskanu pločicu kako bi se zaštitili vodovi prije jetkanja.
Biti će vam potrebno slijedeće:
tiskana pločica
spužvica
vim
par jednokratnih rukavica
pegla ili plastifikator
preložak isprintan laserskim pisačem na foto papir, "masni" papir iz nekih novina, foliju ili najbolje papir namjenjen upravo za ovu svrhu
Za početak je potrebno dobro očistiti pločicu od masnoće.
Osobno preferiram vim zbog lagane abrazivnosti koja se pokazala super za daljni postupak.
DSC00083.JPG by
saki_zg, on Flickr
Ono što naizgled ne izgleda pretjerano masno i zamazano zapravo izgleda ovako
DSC00085.JPG by
saki_zg, on Flickr
Zadovoljavajuć rezultat postižete i sa kapljicom deterdženta za suđe, a nije loše ni posegnuti za vodobrusnim papirom. Ukoliko koristite vodobrusni papir uzmite granulaciju iznad 400 i samo lagano pređite kako nebi skinuli previše bakra a opet da lagano ogrebete površinu.
Ovako bi trebala izgledati pločica nakon čišćenja
DSC00087.JPG by
saki_zg, on Flickr
Dobro ju obrišite i spremna je za nanošenje predloška.
Predložak napravite zrcalno, prislonite ga na pločicu pazeći da prstima previše ne dirate predložak ni pločicu (jednokratne rukavice riješavaju vas svih muka).
DSC00086.JPG by
saki_zg, on Flickr
Dalje je vrlo jednostavno, uzmite peglu, stavite ju na najvišu razinu i kada se ugrije čvrsto pritisnite na pločicu. Kružnim pokretom prelazite preko folije i pločice kao da peglate i predložak će se zaljepiti uz pločicu. Špicom pegle trljajte cijelu pločicu i to je to.
Praktičnija varijanta je uporaba plastifikatora no pogodni plastifikatori su skupi.
Ja sam svoj nabavo na hreliću, raskopao i maknuo graničnik tako da ulazi u njega deblji papir i služi me savršeno.
Toner će se u 99.9% slučajeva otopiti na teperaturi od 130-140 stupnjeva Celzijusa i preslikati na pločicu.
Kada ste gotovi pločicu potopite u vodu i pustite da se papir odmoči.
Ukoliko koristite fotopapir čeka vas par minuta trljanja prstima po papiru kako bi ga cijelog sastrugali sa pločice.
Ako ste pak koristili papir namjenjen ovom postupku razdvajanje papira od pločice i tonera trajat će par sekundi.
Možete si pomoći i mekanom četkicom za zube a finalni produkt bi trebao izgledati odprilike ovako:
DSC00096.JPG by
saki_zg, on Flickr
U ovom ste trenutku spremni za jetkanje pločice no evo malog dodatka na cijelu priču...
Obzirom da je toner porozan moguće je da kiselina prođe proz njega u sitnim kapljicama te u tom slučaju vodovi izgledaju "hrđavo".
Kako bi se to izbjeglo moguće je koristiti foliju koja "zapečati" toner na pločici. Princip je isti a evo kako folija izgleda:
DSC00098.JPG by
saki_zg, on Flickr
DSC00100.JPG by
saki_zg, on Flickr
Nakon jetkanja pločica se očisti razrijeđivačem i eto finalnog proizvoda.