Dakle, KiCad ja, kao i Eagle, program za crtanje tiskanih pločica. I ja sam neko vrijeme koristio Eagle, ali KiCad je mnogo bolji od Eaglea. Program je open source i stalno se razvija. Ukoliko dosta korisnika ima neki zahtjev programeri će ga rado uključiti u neku sljedeću verziju programa. Pošto je program besplatan i slobodan nema nikakvog ograničenja na veličinu sheme i tiskane pločice. Uz program dolazi vrlo velika baza elemenata i vrlo detaljna korisnička dokumentacija (oko 100 MB ukupno). Inače ne koristim te biblioteke što dolaze s programom nego crtam svoje elemente (i električne simbole i otiske elemenata na tiskanoj pločici). Velika prednost u odnosu na Eagle je ta što je na tiskanoj pločici moguće pojedinačno promjeniti veličinu svakog lemnog mjesta (pada, na engleskom). Dakle u Eagleu je potrebno urediti element u samoj biblioteci, dok u KiCad to uopće nije potrebno. Isto tako je na tiskanoj pločici moguće razmaknuti lemna mjesta svakog elementa bez da se element mijenja u biblioteci. Vidim da je u KiCad u zadnjim verzijama ugrađen autorouter, ali pošto ga nikad nisam koristio ne znam kako radi, ali je sigurno da se sa svakom novom verzijom programa podrška za autorouter poboljša.
Slijedi nekoliko slika iz programa.
Nakon pokretnja programa se otvara sljedeći prozor i automatski se otvara zadnji projekt.

Na sljedećim slikama se nalazi projekt PA100 pojačalo s 2xLM3886.
Električna shema:

Pridruživanje modula na tiskanoj pločici elementima na električnoj shemi:

Uređivanje tiskane pločice:

Pomoćni programi:

Najzanimljivija mogućnost KiCada, a koju nema Eagle - uređivanje lemnih mjesta na samoj tiskanoj pločici bez potrebe uređivanja modula u biblioteci.