Sony Playstation 1 SCPH-1002

Dogradnja tvorničkih uređaja

Re: Sony Playstation 1 SCPH-1002

PostPostao/la joe dalton » 10 sij 2012, 01:27

Pa kad već i mene tjeraš da gledam shemu i razmišljam ( :mrgreen: ) samo mogu zaključiti isto što i ti - da su zamjenili oznake kondenzatora na shemi...
Neću se više miješati obećajem i kidam nalijevo .... :whistle:
joe dalton

PostPostao/la tom_hifi » 10 sij 2012, 16:48

Pogledat ću ja na pločicu, al meni se čini, prema shemi, da je to bypass kondić ovog filterskog elektrolita.
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 10 sij 2012, 17:16

Nece bit, tamo ne treba 1kV, dok u paralelu s onim 330k treba (ta RCD kombinacija se zove snubber i sluzi za skidanje spiceva radi rasipnog induktiviteta primara od switcher trafoa).
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tom_hifi » 10 sij 2012, 17:55

ilimzn je napisao/la:Nece bit, tamo ne treba 1kV, dok u paralelu s onim 330k treba (ta RCD kombinacija se zove snubber i sluzi za skidanje spiceva radi rasipnog induktiviteta primara od switcher trafoa).

Hvala, korisna informacija. :)

Došli su mi keramički kondovi 0.1uF 50V koje ću stavit u paralelu s 10uF osconima za decoupling DACa.
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 10 sij 2012, 19:55

Iskreno, mislim da ce se tu situacija pokvariti. 0.1u je debelo u opsegu vrijednosti koje se ne mogu dobiti keramikama s malim faktorom K (linearnost kapaciteta s naponom), sto je ujedno i razlog zasto se izbjegavaju u audio tehnici. Doduse ako je ESR OSCON-a dovoljno malen da je napon na keramici prakticno konstanta, rezultat ce biti prihvatljiv. Tu bi vjerojatno (bez obzira na vrlo nizak ESR OScona) bolje prosla neka NPO keramika do 1nF...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tom_hifi » 11 sij 2012, 00:04

ilimzn je napisao/la:Iskreno, mislim da ce se tu situacija pokvariti. 0.1u je debelo u opsegu vrijednosti koje se ne mogu dobiti keramikama s malim faktorom K (linearnost kapaciteta s naponom), sto je ujedno i razlog zasto se izbjegavaju u audio tehnici. Doduse ako je ESR OSCON-a dovoljno malen da je napon na keramici prakticno konstanta, rezultat ce biti prihvatljiv. Tu bi vjerojatno (bez obzira na vrlo nizak ESR OScona) bolje prosla neka NPO keramika do 1nF...

Bio sam kod cure, pa sam uspio samo jedan playstation napraviti. Stavio sam i jednu keramiku direktno na nožice između VREFH i VREFL, pošto piše u datasheetu da je to vrlo preporučljivo, a u playstationu toga nema. No, uspio sam čuti par pjesama i to mi se čini kao pomak na bolje, no neću previše o zvuku. Znači, ti bi preporučio 1nF NPO keramike? Taj će kapacitet biti dovoljan i između VREFH i VREFL? :hail:
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 11 sij 2012, 01:25

Ovako, trenutno su ovi unutra:

http://www.ebay.com/itm/250881839650?ss ... 1497.l2649

0.1uF 50V Multilayer Monolithic Ceramic Capacitor X7R

Pošteno sam se namučio dok sam nalemio drito na pin22 i pin23 (VREH i VREFL).

slika

slika

Oba riješena ;)

Sutra radim od 12h, pa ću od jutra preslušavati najdraže snimke.

Što se tiče NPO, predlažeš ove?

http://www.ebay.com/itm/CC4-Multilayer- ... 3cbb5d4e37

CC4 Multilayer ceramic capacitor 1000PF NPO

Edit:

slušao skoro 3 sata od ranog jutra i bolje je. Separacija bolja, više prozračnosti, što odmah čovjek dobije dojam da je i više detalja. U svakom slučaju, ove keramike pišemo također na tweak listu.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 12 vel 2012, 16:26

Pošto se nema novaca za skroz novo napajanje, razmišljao sam da barem isprobam odvojiti analogno od digitalnog napajanja DACa.

Shemu smo već napravili ranije:

slika

Treba nam svega max 20mA, izlazni napon 5V.

Problem je sljedeći. Znam odakle izvući žice za 7.6V, znam da trebam spojiti +5V direktno na pin 18 (AVDD) kojeg prije trebam odlemiti s pločice i malo podići, zalemiti žicu gore i dobro izolirati da nebi došlo do kontakta s 'originalnim' napajanjem. Pitate se sigurno zašto ne prekinem vod prema AVDD. To je sve rađeno vrlo sitno, sve je s druge strane pločice, te vodovi nisu odvojeni za svaki pin posebno, nego je to sve u jednom vodu. Provjereno multimetrom. Tako da, ovo mi je najjednostavnije i najnemukotrpnije.

Da se vratim na temu, tj. 'problem'. E sad, 0V iliti 'minus' spajam direktno na AVSS, jelda? S time da AVSS ostaje zalemljen na pločicu kako i je u originalu, pa samo dodam još tu žicu na taj pin.

Nadalje, sjećam da je ilimzn pričao da ako je napajanje dosta blizu DACa, ako se to može fizički izvesti poradi vrlo malo mjesta unutra, da mi onda ne treba dodatni elko, no ako to nije takav slučaj, onda moram elko od nekih 220uF od AVDD na AVSS.

Valjda sam bio dovoljno jasan i nisam ništa pobrkao. :)
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 13 vel 2012, 18:58

Eto, saznao sam sve što sam trebao.

slika

To će izgledati ovako. AVDD se mora paliti prije ili u najmanju ruku u isto vrijeme kad i DVDD, stoga između DVDD i AVDD ide zaštitna dioda s katodom na strani AVDD. GND shunta spajam direktno na AVSS. AVDD pin ću odlemiti i malo podići od pločice i zalemiti +5V iz shunt regulatora.

Nadalje, ako neću nikako moći shunt regulator smjestiti u neposrednu blizinu DACa, morat ću staviti elko + film kondić između AVDD i AVSS. Razmišljam o kombinaciji 220uF + 0.1uF.

Da još jednom ponovim shemu shunt regulatora, pa da sve bude na jednom mjestu.

slika

To bude jeftini tvik, a baš me zanima kako će se pokazati u praksi i nadamo se bez bijelog dima.

Ako netko vidi grešku ili misli da sam možda negdje pogriješio, slobodno kaže, pa da izbjegnemo oštećenje čipa. ;)
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 13 vel 2012, 19:43

Ako je regulator udaljen od AVdd, onda na AVdd (dakle najblize chipu) mora doci folija ili jos bolje NPO keramika, s NAJKRACIM MOGUCIM nogama inace od nje nema bas puno koristi, a onda idu svi drugi kondovi u paralelu u tocke AVss/AVdd.
ilimzn
Iron Man

PrethodnaSljedeća

Natrag na Tweak

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.