obradili na forumu koji je proslavio godišnjicu (znam, mlad je, ali već prilično referentan) i bez koje ne ide, a to su upravo
mjerenja u elektrokaustici koja će postaviti objektivne standarde i referentne pozicije po kojima se mogu odrađivati neke usporedbe.
Zašto kažem kod više ljudi u isto vrijeme - osim što je ovo potaknuo Tubeman u nekoliko postova (pamćenje me služi), danas mi je
i gdin Jelaković u jednom opširnijem mailu spomenuo upravo ovo, pa uz njegovu suglasnost iznosim njegov mail u potpunosti, neko se
može i ne složiti sa svim, ali na kraju krajeva, forum tome i služi. Razmjeni ideja i razmišljanja.
Kako ovdje ima puno pozvanijih i iskusnijih od mene da se u nekim segmentima uključe u ovu temu, pozivam ih da obradimo ovo na nivou,
počev od standardnih veličina koje koristimo, karakteristika i pojavnosti koje mjerimo pa sve do opreme koju koristimo pritom.
Dosta toga smo već dotaknuli u raznim temama pa da to sustavno obradimo.....

Dražene
Molim vas da nađete vremena da razmislite o ovom prijedlogu.
Naime, pažljivo čitajući mnoge tekstove na DIY forumu (samo vaših ne skoro 2000), a i dojmovi sa odličnog TF-a, navode me da vam iznesem jednu ideju vjerujući da ste baš vi pogodna osoba za to. Vaši napisi o osnovama cijevne tehnike na Forumu daju mi sigurnost da sam u pravu.
Sve dobro i krasno, samo nedostaje nešto bitno, nešto bez čega nema niti jedne grane elektrotehnike, a to su mjerenja. Diskusije o tome kakav zvuk daje (ili kvari) neka komponenta audio-sistema, nisu ništa drugo, nego priča o ukusima.
Svaki slušni dojam je pod NESVJESNIM utjecajem našeg trenutnog psihološkog stanja, raspoloženja, ukusa, očekivanja, sustava vrijednosti, znanja i tko zna čega još......
Može se reći da se i tu, kao kod testiranja lijekova, radi o znatnom utjecaju „placebo efekta“ – lat. Placebo = sviđa mi se.
Svi mi, ljubitelji elektronki, svjesni smo da elektronke imaju znatno veća sva izobličenja zvuka u procesu pojačanja napona i snaga, nego što je to kod poluvodičke tehnologije. Ipak, volimo ih, baš zbog zvuka koji nam je ugodan, takav, sa prisutnom parnom harmoničkom distorzijom.
Zato vam predlažem da na Forumu počnete pisati tekstove o važnosti mjerenja u elektroakustici, jer je svaka diskusija o kvaliteti i ljepoti zvuka besmislena, ako se ISTOVREMENO ne raspravlja o izmjerenim rezultatima i njihovim utjecaju na baš takav zvuk koji nam daje najbolji slušni dojam.
Znam, mnogi kažu, što će mi mjerenje, važan je zvučni dojam. To je točno, ali o dojmovima se ne može relevantno diskutirati, jer se radi o ukusu, a ne o činjenici. Razgovor o slušnom dojmu bez uvažavanja izmjerenih rezultata, nema smisla, jer to liči na uspoređivanja maksimalne brzine dva automobila, zanemarujući snage motora.
Istina je da ne postoji standardi za uspoređivanje svih finesa zvuka koje naš slušni organ (uho + mozak) može zamijetiti. No, i tih nekoliko tipova standardnih mjerenja dovoljno je, da se, makar u grubo pozicioniraju komponente koje imaju veći utjecaj na naš slušni dojam. Važno je imati na umu da je cijeli slušni organ vrlo neprecizan i daleko ispod mogućnosti mjernih instrumenata. Cijela grana akustike, psihoakustika, bavi se tim fenomenom. Uho je važno, najvažnije, ali nije isključivo i dovoljno za uspoređivanje raznih audio-sistema.
Mjerenja su posebno važna za uspoređivanje utjecaja raznih tipova kabela u sistemu, jer to je nabolji način razbijanja mitova koji su se namnožili preko svake mjere. Ti mitovi s trgovačkim interesom nailaze na plodno tlo kod mnogih audio-entuzijasta, bez dovoljne tehničke naobrazbe i s prilično nestabilnim kriterijima.
Svi znamo da pojačalo (a i drugi dijelovi sistema) s lošijom frekvencijskom karakteristikom može zvučati bolje od nekog s perfektnom frekvencijskom karakteristikom. Da frekvencijska karakteristika nije izmjerena, to ne bismo niti mogli znati. Isto vrijedi i za ostale dijelove audio-lanca. Smisao diskusije o reproduciranom zvuku jest baš u tome, da se otkrije koji tehnički parametri utječu na ljepotu (ne kvalitetu) zvuka, jer važan je slušni dojam, a ne samo vjernost originalu. Jedino na taj način, moguće je postati stručnjak u procjeni vrijednosti tonskog sustava, jer se uzima u obzir kako koja izmjerena veličina utječe na dojam koji kod nas stvara kompleksna zvučna slika koju nije moguće definirati tehničkim mjerenjima.
Dražene, vjerujem da možete svojim zasluženim utjecajem na Forumu, edukacijom članova u vezi mjerenja, dignuti razinu audio-tehničke kulture i tako, doslovno, odškolovati mnoge entuzijaste u ispravnom smjeru. Jedino tako će oni postati imuni na razne trgovačke podvale koje se kriju u mitovima o važnosti nabave skupih, ali pretjerano naglašenih elemenata u audio-lancu.
Ako želite, možete ovo pismo objaviti na Forumu, uz moje cijelo ime i prezime, da vidimo reakcije članova. Nekima se vjerovatno neće svidjeti, jer vole uživati u mitovima koji su stvoreni oko utjecaja raznih komponenti, bez izmjerenog dokaznog materijala.
Srdačan pozdrav
Milivoj Jelaković
Dakle za početak, priču možemo započeti o mjernim veličinama, decibel, odnosi Veff i Vpp, donja i gornja granična itd....