Ovrha, pravo, ekonomija...

Ovrha, pravo, ekonomija...

PostPostao/la micro » 08 stu 2012, 11:02

Nije vic, moj stari izgubio racun ili zaboravio da plati odvoz smeca za jedam mjesec 27 kuna , juce dobio obavjestenje pred ovrhu, 1000kn odvjetnickih troskova + 27kn za smece i plus kamate za sve. Pise da imaju pravo petorostruku vrijednost kod ovrhe da odnesu. Stari ima sve racune ali ovaj ne moze da nadje pa vjerojatno zaboravio da plati. Nije samo starac dobio, ima ih dosta u selu.
Znaci nista opemena ili tako nesto, novi zakon koji je uvela nova vlada, kao ona baba sto je bila u zatvoru, mislim da je ista odvetnicka kuca i moguce i ista firma za odvoz smeca.
micro

Re: Vicoteka

PostPostao/la Roko » 08 stu 2012, 12:47

micro je napisao/la:Nije vic, moj stari izgubio racun ili zaboravio da plati odvoz smeca za jedam mjesec 27 kuna , juce dobio obavjestenje pred ovrhu, 1000kn odvjetnickih troskova + 27kn za smece i plus kamate za sve. Pise da imaju pravo petorostruku vrijednost kod ovrhe da odnesu. Stari ima sve racune ali ovaj ne moze da nadje pa vjerojatno zaboravio da plati. Nije samo starac dobio, ima ih dosta u selu.
Znaci nista opemena ili tako nesto, novi zakon koji je uvela nova vlada, kao ona baba sto je bila u zatvoru, mislim da je ista odvetnicka kuca i moguce i ista firma za odvoz smeca.

Ovo boldano je katastrofa. Malo papira i poštarine = 1000kn :shock:

Meni bi isto bilo zanimljivo vidjeti bilo kakvo razumno (stručno) objašnjenje logike toga zakona, a imamo tu na forumu pravnike (napr. Zuzi) i ekonomiste (napr. Danko, tubeman), pa bi valjalo čuti mišljenje sa njihove, stručne strane. Meni ovako napisana ta brojka od 1000kn +27 kn djeluje nestvarna i neobjašnjiva.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la audio kutak » 08 stu 2012, 15:44

Roko je napisao/la:
micro je napisao/la:Nije vic, moj stari izgubio racun ili zaboravio da plati odvoz smeca za jedam mjesec 27 kuna , juce dobio obavjestenje pred ovrhu, 1000kn odvjetnickih troskova + 27kn za smece i plus kamate za sve. Pise da imaju pravo petorostruku vrijednost kod ovrhe da odnesu. Stari ima sve racune ali ovaj ne moze da nadje pa vjerojatno zaboravio da plati. Nije samo starac dobio, ima ih dosta u selu.

Ovo boldano je katastrofa. Malo papira i poštarine = 1000kn :shock:

Meni bi isto bilo zanimljivo vidjeti bilo kakvo razumno (stručno) objašnjenje logike toga zakona, a imamo tu na forumu pravnike (napr. Zuzi) i ekonomiste (napr. Danko, tubeman), pa bi valjalo čuti mišljenje sa njihove, stručne strane. Meni ovako napisana ta brojka od 1000kn +27 kn djeluje nestvarna i neobjašnjiva.

kak nestvarno? pa tu su 2 sata po 500 kn i eto troškova.... znaš li ti koliko odvjetnici i bilježnici rade? kao magarci!! treba to i platiti....

sramota, što da kažem..... i ja se još libim otvoriti ovu novu "j.d.o.o." jer moram odmah dati 500 kn bilježniku i 200 kn narodnim novinama.... eto, jedan potpis vrijedi 500 kn.... trebalo bi to urediti kak imaju Nijemci, pošteno....

neka si stari pogleda zakone jel treba biti ikakva opomena pred ovrhu .... jer me to sve podsjeća na ove kamatare i dobre ljude koji su davali kredite, pod zalog uzimali nekretnine koje su odmah prodavali a ljudi nahebali..... država ništa..... kao što i ove otkupne stanice za zlato jeftino pljačkaju.... a država ništa.... vidio sam kod jedne da je imala oko 60.000 kn dnevnog prometa!! ne želim množiti sa 24 dana.... užas!!
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la micro » 08 stu 2012, 16:47

Spamamo ovaj forum , danas sam doznao da je u tri sela(opstina) doslo 170 ovakvih dokumenata, to pomnoziti sa cifrom koju trazi odvetnicka firma i dobije se dobar razlog zasto bi djeca trebala da se upisuju za pravnicka zanimanja :D .
Zadnja izmjena: micro; 08 stu 2012, 16:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
micro

Re: Ovrha, pravo, ekonomija...

PostPostao/la Roko » 08 stu 2012, 16:51

micro je napisao/la:Nije vic.

Fakat nije vic, ali je zanimljivo, pa sam to prebacio u novi topic ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 08 stu 2012, 17:11

Te obavijesti nisu novost nego su uobičajene nakon novih zakona o ovrsi i zakona o obaveznim plaćanjima 30 dana ili tako nešto. Stižu i za neplaćene tel račune struju i slićno jer je to u DUHU novih propisa.
Ovrhe bi se trebale automatski izvršiti kroz primanja dužnika. Tako da ne vidim što tu traže odvjetniški troškovi.
Ali.....
Zadnja izmjena: Mate; 08 stu 2012, 17:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mate

PostPostao/la Mate » 08 stu 2012, 17:12

...ali

Kad država u nekom trenutku prizna da nije naplatila miljarde poreza i doprinosa, govori o efikasnosti i ustroju iste. A radi se tek o iznosima koji su na papiru, nastali legalnim i evidentiranim transakcijama. Gdje su tek one ilegalne transakcije tj prave utaje?
Država koja prizna da ima na stotine tisuća bespravno izgrađenih objekata, krivi vlasnike istih jer državni službenici nisu krivi ako ne obavljaju svoj redovni posao.

Onda se u nekom trenutku neki lokalni heroji iz kozna kojih poriva idu naplatiti od nekog jadnika koji nema za platiti, i nije ni svjestan da je stvoren dug. Malo televizije i malo prašine. Vidite da država funkcionira. A pravi dužnik? Njemu nitko ništa.

Primjer iz ujedinjenog kraljevstva:
Igrom slučaja, naš rvat, naselio se u Londonu, i pored redovnog posla, onako preko uri bavi se malo fušem, farba stanove, stavlja pločice i slično. I tako dopunjuje kućni budget godinama.
Kad jednog lijepog dana, točno deset godina otkako je doselio u UK, dva fina gospona u kravatama pokucaju na vrata.
Haudujudu! Haudujudu!, , Gos'n 'rvat, mi smo kraljičini fiškali, i voljeli bi porazgovarati s vama o vašim poreznim obvezama. Hoćete da to učinimo tu kod vas ili kod nas u uredu?
Vi ste se doselili prije deset godina u UK i radili ste tamo i tamo, pa tamo i tamo, ima li ste primanja takva i takva i ukupno ste zaradili toliko i toliko. Medjutim vrijednost vašeg drugog stana, dva auta, ženina bunda od nerca, školarine za djecu i td..... pokazuju da su vaša primanja bila za toliko veća. Što znači da ste kraljici dužni toliko i toliko poreza.
Kazna vam iznosi toliko što zajedno čini toliko.
Sad se trebamo dogovoriti kako će te to platiti. Mi smo naime izračunali da vi s vašim redovnim primanjima ne možete to platiti odmah već u ratama kroz slijedećih 8 godina. Da li se slažete?
'rvat: "Da, da, naravno da se slažem"

Nitko ne spomenu zatvor ili ovrhu ili porijeklo tog viška novca. Za info: U UK porezni dug nakon 10 godina zastarjeva. Kod nas je bilo dvanaest.
Dakle vrlo jednostavno i elegantno. Vuk sit i koza cijela.
Mate

PostPostao/la audio kutak » 08 stu 2012, 17:59

gdje češ natjerati naše dršavne činovnike na rad? svaka čast izuzecima....

treba iz korijena mijenjati sustav a to ne želi nitko jer bi mnogi nahebali... treba se promijeniti i svijest ljudi....
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la Mate » 08 stu 2012, 18:37

audio kutak je napisao/la:...... treba se promijeniti i svijest ljudi....

Što misliš, je li naš 'rvat iz priče promijenio svijest glede fuša?
Mate

PostPostao/la harkonen » 08 stu 2012, 19:40

Pa normalno je da nije, udario čovjek po fušu još jače. Pa tko će plaćati rate poreza 8 godina...
Stisnem i platim u dvije! :-)
No, neka, mora se dotjerati k redu, pa nema smisla ni ovo sad. Kafić sa dva zaposlena u tuđem prostoru prijavljuje
<500kn prometa. Ministar karikira to sa 100-200 mada ima i toga, ali malo matematike otkriva da je za gore navedeni
slučaj (naravno ako ne želimo propasti, nego makar biti na nuli) potrebno oko 1000kn dnevnog prometa.
Što po prosječnim ugostiteljskim maržama čini mjesečnu obvezu PDV-a od 3000kn (odbijeni oporezivi ulazi) te oko 600kn poreza na potrošnju.
E pa gospodo, tko to ne može platiti, neka se okane ćorava posla. Tu će fiskalizacija pripomoći da se uredi stanje.
No i ovo sa ovrhom bez opomene je bezobrazno. I vjerujem da nijednom poslovnom subjektu nije do loše reklame
ako postupi na ovaj način od prve i to za mali dug, tako da treba provjeriti o kojem se periodu duga radi. Ne treba
zaboraviti da komunalije i energenti, recimo to - režije zastarijevaju za godinu dana i svako je obavezan sve
poduzeti da to naplati prije zastare...... No ne i na ovaj način, uz ogradu da ne znamo valutu duga.
I'm too old for this s...
harkonen

Sljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.