Cijeli život (44 godine) imam nekakav problem s vidom, ali nikako da ustanovim o čemu se radilo. I onda kako sam sam po sebi tvrdoglav i uporan nedavno izgnjavio jednog dobrog okulistu dobrih dva sata da mi nešto dijagnosticira. Naime, prije toga dobijao sam nekakve male dioptrije koje uglavnom nisu imale neki veći učinak. Nije da jako loše vidim, ali nije to ono pravo. Dijagnostricirali su mi svašta: kratkovidnost, strabizam, astigmatizam, zamućenje vida, ali svi kažu nije tio strašno, uzmi naočale cca -0.75 i doviđenja.
I onda nakon ovog zadnjeg pregleda od dva sata i probavanja svega i svačega dobijem recept za naočale sa silnim nekim brojevima koje ne razumijem, uglavnom, konstatirali smo da se radi o nekom ne pretjerano čestom obliku astigmatizma. Naočale su takve da se ne radi o klasičnoj leći već o nekoj vrsti cilindra (presječeni stožac) zaokrenutom za neki kut. I stigle naočale, koštale ajme.
Stavim ih ja kad ono vidim muhu u letu na 50 metara, ne može bolje. Ostao šokiran koliko zapravo u ove 44 godine nisam imao pravu sliku svijeta oko sebe. Ajde super, sav veseo sjednem pred kompjuter kad ono novi šok, ali ovog puta u negativnom smislu. Ekran kompjutera nije pravokutni nego nešto poput trapeza, prije bih rekao raznostranični četverokut. Pogledam stol, a on stoji ukrivo.
I sad o čemu se zapravo radi. Moj mozak je cijeli život preračunavao grešku vida i sve je izgledalo normalno. Čak sam se jedno vrijeme bavio streljaštvom, bio sam i u dvije vojske, a da nisam ni znao da zapravo vidim iskrivljene slike koje mozak preračunava u ono što bi trebalo biti.
E sada nakon što neko vrijeme držim naočale mozak ponovo preračunava pa kada ih skinem onda opet vidim iskrivljeno. I što sad???? Zapravo će se najvjerojatnije dogoditi da ću u potpunosti odustati od naočala i živjeti u svijetu u kojem sam bio i prije, u svijetu korigiranih krivih slika.
Da mi je netko na ovo ukazao u djetinjstvu i da se na vrijeme liječilo možda bi se i izliječilo. Vjerojatno je sada potpuna adaptacija nemoguća.
Da ne duljim, sada vi ovo prenesite na slušni aparat pa će vam biti jasnije zašto se audiofili stalno nadmudruju koji je sustav najbolji. Svakome njegov...