micro je napisao/la:@Khadgar2007 , radio sam dosta godina u jednoj EU tvornici koja je proizvodila sva vrsta peciva cak izvozila za Dansku,Njemacku itd. , kupovali su brasno iz Belgije i Francuske.
Ovo sto radis je pogresno, da bi dobio najbolji kvalitet peciva fermentacija tjesta mora da se odvija sto duze a ne sto krace vrijeme, jeftine vrste peciva se fermentiraju 2 sata +- i to sa nekom od vise vrsta pekarskih kvasaca i to na 19C +- C ,za jos jeftinije pecivo brasno je prvo obradjeno enzimima i koristi se jedan soj pekarskog kvasca koji ide ispod 1sat ali to je u biti smeceza siroke narodne mase, taj kruh nismo proizvodili.
Vrlo skupa peciva(kruh koji kupuju guzice koji imaju novca imaju ukusa i misle na svoje zdravlje) se fermentira 12-14 sati na temperaturi od 12-14C i to bez kvasca, uzgaja se u specijalnim tankovima kultura divljeg kvasca, mjesa se stara kultura sa novom kolicinom vode i brasna i nista vise ,fermentira na 24C oko 14sati i onda naglo hladi mislim oko 10C i mora da se potrosi unutar 24sata , a 1/4 se opet mjesa sa vodom i brasnom za dobijanje novog kvasca.
Taj uzgojeni divlji kvasac je jako osjetljiv pa se mora raditi i u tvornici 2 velika tanka i rezerva u laboratoriji 2 manja tanka(razlicite sarze brasna), ako neki kvasac iz nekog misterioznog razloga ugine(psenica na njivi previse tretirana sa fungicidima i ostalom kemijom , moja pretpostavka ) i to se desavalo ,ostaju rezervni tankovi.
Inace se "sjeme" tog kvasca dobija od fungicidima ne tretiranog zdravog grozdja koje se mjesa sa brasnom od citavog zrna psenice i uz odredjenu dosta komplikovanu tehniku i malo srece dobijate kulturu divljeg kvasca.
Takodje da kazem da tijesto treba takozvani "starter" ,to je brasno i voda jako mala kolicina kvasca i to treba da fermentise 8 sati na 19C , onda se tog tjesta dodaje onom novom koji jos treba da fermentise 2 sata, tako bi trebalo da se radi ali to ovdje u HR mislim da nitko ne radi.
Kod mjesanja u mikserima koristi se odredjena kolicina leda a voda je 4C, citavo vrijeme rade strojevi za proizvodnju leda i hladnjace koje hlade vodu. Takodje se stalno monitorise temperatura brasna koje mora da je odstojalo i takodje skladisteno na 19C , skladista se kontrolirano griju ili hlade.
Inace se jos dodaju cudotvorni praskovi u jako malim kolicinama i tjesto kad nakisne mozes da igras nogomet s njim nece da padne. Inace ono pecivo sa divljom kultorom kvasca ide samo sa solju i brasnom(koristili smo neko francusko, pretpostavljam od skupljih) i voda nista kemije i mogu reci da je najukusniji kruh koji sam jeo. Mislim da je u skladistu i silosima bilo oko 20 a mozda i vise vrsta sto mjesavina samo psenicnog brasna, toliko o tome da smo mi jos u kamenom dobu sto se te tehnologije tice.
Edison je napisao/la:Dobro jutro, pekari. Jeste li zamjesili?
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.