Ovrha, pravo, ekonomija...

Re: Ovrha, pravo, ekonomija...

PostPostao/la micro » 23 pro 2012, 22:48

Treba jos vremena da kinezi pocnu stancati jeftinije elektronske/mehanicke flow metre da bi se mogao napraviti jeftin metar sa mikrokontrolerom koji bi mjerio stvarnu potrosnju toplinske energije za svaki stan kao sada sto se mjeri potrosnja elektricne energije :mrgreen:

Kako imam centralno u kuci, lozim drva i treba mi oko 30metara cerovine godisnje. Ove godine sam imao samo jednu intervenciju, zaglavila se ona vratasca koja zatvaraju dovod zraka i temperatura vode je skocila na 112C u radijatoru koji je mozda i 8 metara od tog radijatora , zanimljivo, nista se nije desilo, vecinom pec kod te temperature pocne da skace po podrumu koliko joj cijevi to dozvoljavaju :mrgreen:
micro

PostPostao/la sonny » 23 pro 2012, 23:22

Onda ti nevalja pec :)
Zar ne bi trebala imati sustav hladjenja u slucaju takvih stvari ?
Barem kod nas ima. U slucaju pregrijavanja voda iz vodovoda hladi kotao...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Roko » 23 pro 2012, 23:45

Cijenu energenata ne određuju direktni "proizvođači" (kod nas monopolisti poput HEP-a), već politika (odnosno izvršna vlast, kod nas konkretno Vlada RH), to je najlakši i najsigurniji prihod za punjenje državne kase. Direktno u te svrhe ide povećanje PDV-a , poskupljenja struje, plina, "grijanja" itd...što je veća "potrošnja" državna blagajna se bolje puni, čak i letimičan pogled na stavke i specifikaciju računa to zorno predočava. Tako da ta "potrošnja" bude uvijek "rasla" na ovaj ili onaj način...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 pro 2012, 23:54

Mate potpuno se slažem sa time. Treba uvesti očitanje po radijatoru i riješeno je i to pravo a ne ono ča se samo okači za rebro i mjeri ama baš ništa. Ča se tiče potrošnje goriva to je 0(čitaj NULA!!!) jer je to "nusproizvod" od naše termoelektrane, naravno da ona treba gorivo ali za struju pa tako ona voda za hlađenje(ili koji đavo služi) koristi se za grijanje,znači dobivaju lovu na dvije strane,ok dio ide na održavanje infrastrukture grijanja ali budimo realni...

Ja nemam pvc stolariju, zgrada je stara oko 40tak godina,i još uvijek sa svim grijanjem na min ja sam u kratkim rukavima.Kao ča i ti kažeš znam malo "proluftati" svoju sobu dnevno po 5-6h dok vanjska temp nije pošteno ispod nule(jer dosta vremena provedem tamo i postane zagušljivo) i više ali pozatvaram sva vrata koja vode u druge prostrorije tako da se toplina skoro ne gubi,znam doći iz dnevne sobe u svoju i reći "hebate koja je ovdje ledana" dok u hodniku i dnevnoj pa nije nimalo opala temp. Ne trebam spomenuti da se svako jutro budim sa dekom razbacanom skoro po podu jer nije upoće hladno.

Da se vratim na ono mjerenje po stanu, nešto se govorka da bi to uveli ali također bi kao i HEP valjda trebao dobiti neku lovu iz fondova EU(valjda?) pa čekamo da vidimo ča će sa tim biti.danas sam također saznao da je jedna zgrada uvela to očitanje po radijatoru pa ću baš pitati prijatelja koji tamo živi kakvi su im računi. Jedan drugi prijatelj živi u drugom kvartu ali grije se isto na HEP toplinarstvo i on ima ono njesra od brojila koje se okači na radijator i njemu su računi otišli samo prema gore a niti regulira temp sa prozorima niti hajca grijanje...
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 23 pro 2012, 23:57

Ko da to meni nije jasno Roko,svatko tko nekome drugome drži pipu može reći da ja trebam više vode/zraka/topline i naplatiti mi to debelo a ja se kuham ko u sauni... Dobro je netko rekao na audiofil.netu da će nam još oporezovati i kada ćemo farbati stan,mijenjati pločice i sl. u vlastitoj radinosti...
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 24 pro 2012, 00:51

Ona stvar što se okači o radijator mi je nasmješnija u cijeloj priči. Svaki put se popišam u gaće od muke kad tu napravu pokazuju na TV i kako se jadni ljudi žale kako im je s time račun veći.

Ja ne znam šta ona stvar može uopće mjerit.
Treba mjerit protok, vrijeme i ulaznu i izlaznu i temperaturu i to sve nekako plus minus, korijen kroz = mikrokontroler kojeg spominje micro.

I to ne treba na svaki radijator nego na ulaz u stan. Baš kao i el.energiju.

I još nešto , svaka vaga koja nešto mjeri , a što se po toj mjeri prodaje tj naplaćuje, mora biti baždarena, atestirana, redovito ponovo umjerena itd... baš kao i brojila el.energije.
Dakle možete misliti na kojem smo stupnju razvoja i poštenja što se tiče toplana i distribucije topline.
Najžalosnije od svega je to što to godinama prolazi samo tako usprkos zakonima fizike pa ako hoćete i zakonima ove države.

Jer , moram još nešto dodati. Kako je to grjanje prije bilo relativno jeftino, svi su se razbacivali s tom energijom, i korisnici i HEP. A svejedno je HEPu neko trebao pokriti te troškove, pa smo to vaše grijanje plaćali i mi koji luk ni jeli ni mirisali. Dakako i vi, samo kroz račun za struju npr.
Mate

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 pro 2012, 01:04

Znam ja to Mate... :cry:

A to ča kažeš da se stavi na ulaz u stan tamo može jedino neka centralna jedinica koja dobiva podatke od više mjerača budući da sigurno ima više vertikala. Zgrade u kvartu imaju 5(PET) vertikala sa toplom vodom/grijanjem,tako da se mora okačiti nekako na svaku čitač.
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » 24 pro 2012, 01:09

Mate je napisao/la:I to ne treba na svaki radijator nego na ulaz u stan. Baš kao i el.energiju.

Ma bilo bi jednostavno kada bi bio samo jedan ulaz. Štos je u tome da kroz stan često ide više vertikala radijatora tako da ima više ulaza i onda ti dođe da svaki radijator treba svoje mjerilo. Ali da bi takvo mjerenje bilo najpoštenije to svakako stoji. A i da je to zapravo otpadna toplina termoelektrane i to stoji. ;)
joe dalton

PostPostao/la Mate » 24 pro 2012, 01:23

joe dalton je napisao/la:
Mate je napisao/la:I to ne treba na svaki radijator nego na ulaz u stan. Baš kao i el.energiju.

Ma bilo bi jednostavno kada bi bio samo jedan ulaz. Štos je u tome da kroz stan često ide više vertikala radijatora tako da ima više ulaza i onda ti dođe da svaki radijator treba svoje mjerilo. Ali da bi takvo mjerenje bilo najpoštenije to svakako stoji. A i da je to zapravo otpadna toplina termoelektrane i to stoji. ;)

Definitivno je to problem, i nije ni lako ni jeftino rješiv.

kako su to riješili u Njemčiji npr? Ako su.
Mate

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 pro 2012, 01:26

Mate, evo ja se upravo temperiram sa otvorenim prozorom u svojoj sobi. :twisted:
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.