Ja štedne koristim odavno, još od kad su bile po 120+KN pa kako su padale cijene sve više i i više ih koristim u kući.
Razlog je opet taj radi specifičnosti položaja. Naime relativno blizu sam trafostanice koja je ljeti opterećena dok je u ostalim periodima slabo opterećena pa poraste napon i do 240+. Dodatno je elektrojug podigao napon na trafu par postotaka jer mreža od njega se širi u dugačkim pravcima. Kako oni tvrde, da bi dobili koliko toliko valjan napon na krajevima vodova, dodatno ga podignu na trafu.
Rezultat svega toga je da mi žarulje sa žarnom niti pregaraju ko blesave. Tipično ujutro kad se ustajemo na posao. Isto tako i grijač bojlera 1x godišnje.
Dakle razlog zašto koristim štedne je druge naravi nego što je štednja. Hoću jednostavno da mi se vidi kad mi treba.
Vanjske lampe što osvjetljavaju stepenice i prilaz su ostale žarne jer se pale na UZV automat pa mislim da štedne tu nisu prikladne radi čestog paljenja/gašenja. I dakako te i dalje pregaraju. Unatoč tome što biram one na kojima piše napon 240 ili 250.
Za taj slučaj bi već bile prikladne LED tipe. Samo se bojim da ću morat opet nešto sam smišljati jer te ledice su isto komercijalno-ekološki napuhane više nego što zapravo vrijede.
Meni priča s LEDicama liči na onu o tovaru. "Kad sam naučio magarca da ne jede, a on krepao"
Naime, ako ne uložiš para, a bogami i struje, od ledica nema vajde.
Problem s njima je što daju jako malo svjetla. Da se postigne suvuisla količina svjetla potrebnan ih je pozamašan broj. A onda ni cijena a ni njihova potrošnja više nije tako prikladna.
Troši puno a nit se grije nit je A klasa. Di su onda gušti?