Što radim kada ništa ne radim

Re: Što radim kada ništa ne radim

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 pro 2012, 00:27

Lampaško je i radi u nekoj visoko biasiranoj A klasi. stupanj korisnosti,jel oko 5%? Čisto razbacivanje sa energijom,onako kako samo DIYeri umiju. :mrgreen:

Stvarno super ideja, ja sam baš danas montirao neku plafonjeru koja je na istu foru kao i ovo tvoje. Veoma efektno. :hail:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 19 pro 2012, 00:41

glavni ciljevi projekta:

1. Sve kupovne lampe toliko smanje svjetlo da je rezultat često polumrak. Zadatak je dobiti što više svjetla i bez ograničenja jačine žarulje.
(Na ovim slikama je blenda kamere smanjena za -2 da manje bliješti i da foto bude atraktivniji. Ove lampe imaju minimalni gubitak svjetla)

2. Lampa ne smije skupljati mrtve leptire
Nekome će se činiti smješnim, ali u kraju di ja živim okupljanje leptira oko lampe je izuzetno veliko. Posljedica je krcato mrtvih trupala. U komercijalnim lampama trupla ostaju unutar sjenila i često su vidljiva. Čišćenje je otežano. U ovim lampama leptiri nemaju šanse. Sve propadne dole.

Još će trebati nekih sitnih dorada radi estetike. Inače "Sila nečista" je prezadovoljna. :D
Mate

PostPostao/la audio kutak » 19 pro 2012, 00:57

bravo mate, super izgleda na velikoj fotki... kao da imaš stakleni zid....
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la pamook » 19 pro 2012, 11:56

nicely done :thumbup: :thumbup:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la zika » 19 pro 2012, 11:59

Veoma lepo...
Štedljive žarulje...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 pro 2012, 12:02

Ja baš sada prvi puta kupio štedne žarulje za radionicu u podrumu. Bile neke na akciji za 15kn pa da vidim na ča liče. Za sada su ok, samo im treba neko vrijeme da postignu pun sjaj...
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 19 pro 2012, 12:37

Ja štedne koristim odavno, još od kad su bile po 120+KN pa kako su padale cijene sve više i i više ih koristim u kući.

Razlog je opet taj radi specifičnosti položaja. Naime relativno blizu sam trafostanice koja je ljeti opterećena dok je u ostalim periodima slabo opterećena pa poraste napon i do 240+. Dodatno je elektrojug podigao napon na trafu par postotaka jer mreža od njega se širi u dugačkim pravcima. Kako oni tvrde, da bi dobili koliko toliko valjan napon na krajevima vodova, dodatno ga podignu na trafu.
Rezultat svega toga je da mi žarulje sa žarnom niti pregaraju ko blesave. Tipično ujutro kad se ustajemo na posao. Isto tako i grijač bojlera 1x godišnje.
Dakle razlog zašto koristim štedne je druge naravi nego što je štednja. Hoću jednostavno da mi se vidi kad mi treba. :D

Vanjske lampe što osvjetljavaju stepenice i prilaz su ostale žarne jer se pale na UZV automat pa mislim da štedne tu nisu prikladne radi čestog paljenja/gašenja. I dakako te i dalje pregaraju. Unatoč tome što biram one na kojima piše napon 240 ili 250.

Za taj slučaj bi već bile prikladne LED tipe. Samo se bojim da ću morat opet nešto sam smišljati jer te ledice su isto komercijalno-ekološki napuhane više nego što zapravo vrijede.
Meni priča s LEDicama liči na onu o tovaru. "Kad sam naučio magarca da ne jede, a on krepao"

Naime, ako ne uložiš para, a bogami i struje, od ledica nema vajde.

Problem s njima je što daju jako malo svjetla. Da se postigne suvuisla količina svjetla potrebnan ih je pozamašan broj. A onda ni cijena a ni njihova potrošnja više nije tako prikladna.
Troši puno a nit se grije nit je A klasa. Di su onda gušti? :P
Mate

PostPostao/la davorin » 19 pro 2012, 12:51

zika je napisao/la:Veoma lepo...
Štedljive žarulje...

Stvari treba promatrati iz sasvim drugog kuta:
Radi se o visoko-efikasnim grijačim elementima prostora, koji dodatno daju i svijetlo! :D
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 19 pro 2012, 14:23

Kažeš da štedne manje pregaraju pri oscilacijama napona? To nisam znao. A ako se ne varam štedne žarulje ne mogu ići na normalni dimmer,jel tako?
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » 19 pro 2012, 14:31

Khadgar2007 je napisao/la:Kažeš da štedne manje pregaraju pri oscilacijama napona? To nisam znao. A ako se ne varam štedne žarulje ne mogu ići na normalni dimmer,jel tako?

meni do sada nijedna štedna žarulja nije pregorila zbog osciliacija napona, niti zbog nedostatka/dolaska napona... a imam
ih po cijeloj kući već jako dugo....

da, na običan dimer ne mogu ići
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.