Ovrha, pravo, ekonomija...

Re: Ovrha, pravo, ekonomija...

PostPostao/la micro » 08 stu 2012, 20:34

Da malo pojasnim jer su i meni je danas neko pokusao pojasnitii. Prije nekoliko godina po okolnim selima se nije skupljao otpad do da tako kazem pripreme ulaska u EU. Nekoliko kilometara dalje je jedna od najvecih deponija u ovoj drzavi , bivse smetliste fabrike Borovo, tako da su ljudi odvozili tamo smece. U medjuvremenu su zatvorili smetliste odnosno napravili biznis, ogradili napravili vagu i naplacuju dovoz smeca. Tako da se po selima poceo skupljati otpad na isti nacin kao i u gradu i naplacivati.

Ukratko, jedana firma je odvozila smece mislim do pocetka ove godine i trazili su valjda poskupljenje usluge pa je opstina nasla drugu firmu koja je pristala da ne povecava troskove odvoza , prva firma je naplacivala uslugu preko uplatnica na kraju mjeseca a nova firma na pocetku mjeseca preko inkasatora, tu je nastala citava zbrka i jako puno nije platilo zadnju ratu zbog ove zbrke, a niko nije nikoga obavjestio o cemu se radi , sada 10-11mjeseci kasnije dolaze sudske obavjesti o ovrhi. Kako je ovo sve "zakuhala" opstina sada bi oni trebali i da razrijese nastalu situaciju oko naplate ovrsnih troskova u iznosu od tocno 996,25kn plus kamate, a nastale su zbog naplate duga od 27 kn , postoji i odredjeni broj koji su isplatili tu zadnju ratu od 27kn a dobili ovrhu a neki i nisu platili pa nisu dobili ovrhu, tako da i to malo komplikuje stvar.

Ja kao i vecina zastupam stav da treba namiriti svaki dug, ali za dug od 27kn za koji vecina i nije znala da ima i bez opomene pokusaju naplatiti ovrhu 996,25kn plus kamatu , to mi je malo nelogicno, kolika bi bila ovrha za dug od 270kn mozda 9996,25kn
micro

PostPostao/la Mate » 08 stu 2012, 20:37

harkonen je napisao/la:Pa normalno je da nije, udario čovjek po fušu još jače. Pa tko će plaćati rate poreza 8 godina...
Stisnem i platim u dvije! :-)
...

Fiškali su mu to sve lijepo izračunali. Može on to platit tj već je to platio jer ovo je priča već malo starija
a rvatu nije više palo na pamet da radi u fušu.

Poanta moje pisanije je da ova država još od doba kraljevine SHS zanemaruje osnovne državničke poslove: Kontrolu poreza i kontrolu nekretnina. Temelji temelja svake države.
Pa smo se kroz toliki niz godina svi navikli da se more živit bez toga. Odnosno, državne službe više niti znaju kako se to radi.
Rezultat svega su novi brezvezni zakoni, nedostatak socijalne osjetljivosti pri primjeni istih. A rezultat je da će se i dalje porezi loše naplaćivati, što je u finalu loše za svih nas.

Što misliš, da će nove kase/blagajne s automatskim on-line prijavama prometa koje po zakonu moraju kafići instalirati sad skoro, riješiti rproblem recimo kafića?

Neće , jer iako će se primjeniti neka super moderna tehnologija, opet izostaje realna kontrola stvarnog prometa. A mi kakvi smo, već ćemo smislit način kako ćemo zaobići on-line blagajnu. Potrošit će ljudi pare, na kase, na software, na on- line internet, sve će biti po zakonu. Netko će dobro zaraditi, a rezultat će opet biti isti tj nula po državu.
Ko je varao državu prije, varat će i dalje.
Mate

PostPostao/la harkonen » 08 stu 2012, 21:21

Tko je varao - varat' će, to je točno. Ali sada nešto teže. Ustvari dosta teže. Predpostavljam dvije metode:
jedni neće izdavati račune - pa imati određeni nivo strepnje da je neki od gostiju poreznik. Ili će izdavati stalno isti račun na kojem je kava i mineralna. Pa opet strepiti da neko se SMS-ne isti JIR (broj koji je vratila porezna nakon prijave računa) nekoliko puta. I kad nekog opale kaznom, možda se opamete.....

Ali ima i onih drugih, koji brinu o drugim stvarima,a ne o varanju države. Ostalo mi je nekih 50-tak kafića i restorana
pod vlastitim softwareom (trudim ih se smanjiti jer sam specijalizirao unutar druge niše, ali ne idu sami), srećom, dakle nemam takvih kakvi su ugroženi skorom fiskalizacijom i u kojima redovito popijem kavu (puno je to kava, čir ću dobiti), te sam prilično upućen o njihovim troškovima poslovanja.
Nisu problem porezi. Davanja mimo poreza su problem: - zamp, spomenička, komora...... ali i to bi se izdržalo.
Da nema onih padobranaca koji unajme lokal na par mjeseci, rade tih par mjeseci i nestanu dužni i bogu i vragu.
Ali uzeli su svoj dio kolača. I opet ispočetka. Tu treba riješiti problem.
I onda država dopusti otvaranje tvrtke za 10kn. Taman kad pomisliš da ne mogu napraviti lošiji korak.

No vratimo se ovom sa ovom ovrhom. Očigledno ovo u temi i nije čista priča i ima tu puno više "mesa" od klasičnog
puta: račun - opomena - ovrha. I u takvoj priči neminovno ima i kolateralnih žrtvi. A bilo je i prije,
samo što je danas sve neka Vijest sa velikim V.
Te Obama special report na HTV-u (koji vrag mi moramo pratiti njihove izbore, bez obzira što Banac lupeta), te live streaming deložacije danas jedne obitelji u Zadru, te pazite vijest od malo prije - padat će snijeg. Negdje sjeverno u Rusiji. Pa da, krivo je doba godine za to.......
Mora da starim. Ide mi sve na živce.
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la zbotic » 08 stu 2012, 21:54

S obzirom da sam i ja neke račune naplaćivao ovrhom, troškovi javnog bilježnika iznose oko 600 kuna. Odvjetnička tarifa za taj posao je vjerojatno i veća. Zatezne kamate su od 16% do 14% što otprilike znači da se svake četiri godine dug udvostručava. Ovršitelj je dužan tri puta pokušati obavijestiti dužnika, nakon toga može izvjesiti predmet na oglasnu ploču suda te ako u tom postupku nije bilo prigovora nakon toga može podnijeti zahtjev za isplatu na banci dužnika.
zbotic

PostPostao/la pamook » 08 stu 2012, 22:05

harkonen je napisao/la:Te Obama special report na HTV-u (koji vrag mi moramo pratiti njihove izbore, bez obzira što Banac lupeta), te live streaming deložacije danas jedne obitelji u Zadru, te pazite vijest od malo prije - padat će snijeg. Negdje sjeverno u Rusiji. Pa da, krivo je doba godine za to.......
Mora da starim. Ide mi sve na živce.

be prepared... mene vec neko vrijeme (par godina) drzi i ne pusta, a vidim da cemo svi, ako bude srece, zavrsit kao Edison - lijepo odfakas TV i njesra na njemu, okrenes se necem drugom sto te ispunjava i pici... kicking against the pricks....

:ugeek: , dobro dosao u "srednje" godine :lol: :cheer: ... nisi sam, dapace :D
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la micro » 08 stu 2012, 22:18

Ima malo veze i sa ovrhom a i nema, i nije vic, pocetkom godine neko iz sela ode do Vukovara i tamo u nekoj svadji bude povijan od nekog sa sjekirom i u medjuvremenu pozove pajdosa iz sela koji ode tamo da smiri situaciju , ovaj sa sjekirom zove policiju da mu tip tog prezimena prijeti vatrenim oruzijem (pistolj). Policija isti dan dojuri u selo i uleti kod prvog sa istim prezimenom u kucu i nadju nelegalni pistolj ali dalje u obradi ustanove da su kod krivog covjeka. Malo kasnije kod onog koji je prijavljen nadju papovku.
E sad ti imaj muda kao policajac pa udji tako u dvoriste nekoj budali na kvadrat koji je uredno obavjesten kada ce biti ovrha i jos pod maliganima a koji je isto tako "zaboravio" da preda zaostali od rata sanduk municije i neki ak47 i demonstriraj silu.
micro

PostPostao/la micro » 08 stu 2012, 22:22

@harkonen, posto su ti ona pojacala za grado slusalice, informacije na pm ako moze.
micro

PostPostao/la Mate » 08 stu 2012, 22:27

micro je napisao/la:@harkonen, posto su ti ona pojacala za grado slusalice, informacije na pm ako moze.

s porezom ili bez? :lol: :lol: :lol:
Mate

PostPostao/la Edison » 08 stu 2012, 22:36

pamook je napisao/la:be prepared... mene vec neko vrijeme (par godina) drzi i ne pusta, a vidim da cemo svi, ako bude srece, zavrsit kao Edison - lijepo odfakas TV i njesra na njemu, okrenes se necem drugom sto te ispunjava i pici... kicking against the pricks....

Osnovni zadatak TV programa je zaglupljivanje i otupljivanje gledatelja, tj. sviju nas. Mozes se mozda maknuti od toga, ako odustanes od gledanja TV-a. No i dalje su tu ostali mediji. Oni nam plasiruju politicare i politiku kao nesto najpotrebnije bez cega ne bi mogli zivjeti, mada je u biti potpuno suprotno. Danas u lokalnim novinama prve cetiri stranice pune izbora u Americi. Zamislite, cetiri stranice... i po drzavma, s dijagramima, tablicama, skicama... Ma boli mene kako su glasovali u Abraxasu... :(
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la harkonen » 08 stu 2012, 23:00

Mate je napisao/la:
micro je napisao/la:@harkonen, posto su ti ona pojacala za grado slusalice, informacije na pm ako moze.

s porezom ili bez? :lol: :lol: :lol:

Pa zna se!
I'm too old for this s...
harkonen

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.