Schultz je napisao/la:Kod PF-a u elektro instalacijama krajevi se moraju uvijek terminirati tzv. tuljcima....
Dodatni problem ali ja bi uvijek izabrao PF sa tuljcima nego P ali sto ljudi sto ćudi, dvjesto sisa itd, itd...
Najveći problem jesu kvalitetna kliješta za tuljke... Cijenovno prelaze cijenu materijala za jednu kućnu instalaciju. Ima i jeftnijih ali nije to to.
Haupa je dobra marka jeftinijih kliješta a dovoljno dobrih za povremenu upotrebu.
Ima još toga....
Točno, ....ovo sa sisama.
Imam na raspolaganju sve vrste tuljaka i stopica i kliješta kad bi htio to koristiti tako da mi to nije slučaj.
Evo ja ću reći zašto je po meni kruta bolja i ima prednost nad flexi:
Svi spojni elementi, prekidači, utičnice, osigurači, sabirnce, su prilagođene za krute vodiče. Tuljci na flexi žici nisu u potpunosti zahvalni svojom geometrijom za takve spojeve. Posebno ne prekidači koji imaju natične spojeve bez vijaka. Tuljak ili čak stopica (koje bi čak bile prikladnije u pojedinim spojevima) su treći element u spoju. Bez dobrih kliješta to uistinu može biti loša rabota.
Dobar električar će kraj krutog vodiča oblikovati u omčicu da ostvari bolje naljeganje ispod glave vijka di je takav spoj (tipično na utičnicama)
Tuljci na strani zidnih elemenata zazuzimaju više mjesta og gole žice pa stvaraju dodatni problem kod motaže elementa u ionako tijesnu kutiju. Golu krutu žicu saviješ kako hoćeš i tako i ostane i minimalno smeta. Zato sam rekao da je poslušnija.