Nabava žice P [H07V-U]

Re: Nabava žice P [H07V-U]

PostPostao/la Mate » 24 stu 2012, 11:37

zbotic je napisao/la:Zar Čulić nema to što tražiš ???

http://culic.net/

Ima, baš sam zvao. Prodaju samo bunt od 100m
Morat ću izgleda poć na tu varijantu.
Hvala zbotić
Mate

PostPostao/la Mate » 24 stu 2012, 11:46

Schultz je napisao/la:Kod PF-a u elektro instalacijama krajevi se moraju uvijek terminirati tzv. tuljcima....

Dodatni problem ali ja bi uvijek izabrao PF sa tuljcima nego P ali sto ljudi sto ćudi, dvjesto sisa itd, itd...

Najveći problem jesu kvalitetna kliješta za tuljke... Cijenovno prelaze cijenu materijala za jednu kućnu instalaciju. Ima i jeftnijih ali nije to to.
Haupa je dobra marka jeftinijih kliješta a dovoljno dobrih za povremenu upotrebu.

Ima još toga....

Točno, ....ovo sa sisama.
Imam na raspolaganju sve vrste tuljaka i stopica i kliješta kad bi htio to koristiti tako da mi to nije slučaj.

Evo ja ću reći zašto je po meni kruta bolja i ima prednost nad flexi:
Svi spojni elementi, prekidači, utičnice, osigurači, sabirnce, su prilagođene za krute vodiče. Tuljci na flexi žici nisu u potpunosti zahvalni svojom geometrijom za takve spojeve. Posebno ne prekidači koji imaju natične spojeve bez vijaka. Tuljak ili čak stopica (koje bi čak bile prikladnije u pojedinim spojevima) su treći element u spoju. Bez dobrih kliješta to uistinu može biti loša rabota.
Dobar električar će kraj krutog vodiča oblikovati u omčicu da ostvari bolje naljeganje ispod glave vijka di je takav spoj (tipično na utičnicama)
Tuljci na strani zidnih elemenata zazuzimaju više mjesta og gole žice pa stvaraju dodatni problem kod motaže elementa u ionako tijesnu kutiju. Golu krutu žicu saviješ kako hoćeš i tako i ostane i minimalno smeta. Zato sam rekao da je poslušnija.
Mate

PostPostao/la sonny » 24 stu 2012, 14:21

Je samo velika vecina danasnje opreme ( prekidaci, uticnice ) imaju onaj po meni prilicno debilan sistem "ucvrscenja" zice... Samo gurnes zicu u za to predvidjeni utor... Meni takav spoj ne ulijeva nimalo povjerenja... Ne kazem da nema za kupiti ni klasicne "stare" opreme, ali mi se cini da se svi danas furaju na ovaj nacin brze montaze...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Schultz » 24 stu 2012, 14:44

Sve je to istina ali trenutno u svijetu je trend brzih spojeva jer nasluplji je ljudski rad (osim kod nas, u Vijetnamu i Kini)...

Sve više proizvođača prelaze na brze spojeve i nema tu priče.
Zamisli malo kada bi svaki električar koji radi na zgradi od 20 - 30 katova i slaže utičnice, radi ušice za vide sa okruglim kliještima.... Ma nema šanse. Pusti za doma, što netko to radi sam sebi. To je nešto drugo.

Ja upravo radim na kućnim instalacijama sa naglaskom na inteligenciju, KNX, LON i te filozofije i jako dobro znam o čemu pričam (naravno, nisu ni ostali ovdje pilići.... Neka se nitko ne naljuti) i to je trend.

A da je jednostavnije i lakše raditi sa punom žicom, to je istina.

Ali opet ponavljam ono o sisama... Ja sebi radim sa PFom. Izolirani tuljak gdje se može, gdje je frka, neizolirani. I naravno dobra kliješta. Tako da su stisnute stranice sve iste, da nema oštrih rubova i idealno bi bilo da ima poprečne utore. Takva kliješta u maloprodaji koštaju daleko preko 2000 kuna.

Nekad sam radio i NN razvode za brodove i tamo je bio trend stezaljki sa oprugama. Kad čovjek malo razmisli ima logike. Na brodu za elektroinstalacije najpogubnija je trešnja i kod opruga to ne dolazi toliko do izražaja kao kod vide... (Barem nebi trebalo...)

Ali, ponavljam opet. Sto ljudi, itd, itd....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » 24 stu 2012, 14:48

I da... wago stezaljka za u kutiju, bez izolira i neznam još sve čega ne....

Ali mora biti Wago ili neka druga provjerena marka jer onda mogu početi problemi u vidu bijelog i ostalog dima... I vatre.... Itd, itd....

Khm, sise....

Khm...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Mate » 24 stu 2012, 14:57

Schultz, apsolutno se slažem.
Tendovi su tu i brzina.

Na brodovima je načelno vijčani spoj loš jer uslijed stalnih vibracija vijak može popustiti. Mi smo neke rasklope za brod radili isključivo fast-on auto stopicama. Kompletne redne stezaljke su bile takve. Svi periferni elementi hidraulike, ventili, presostati, i sve ostalo je bilo na autostopice.Gotovo sve komponente u ormarima isto tako. I trebalo je imat prava kliješta. Ona jednostavna nisu dobra. Na tisuće spojeva puno je loših.
Ali ebiga, to je bio dizajn Liebhera, a sve ostalo na brodu je bilo klasično pod vijak.

Sebi doma ću staviti što mislim da je najbolje i što je dostupno. Imam vremena pa mi se ne žuri.
Hvala svima na pomoći.

Bytheway
ovu instalaciju koju mijenjam je radio moj otac prije 50+ godina. Ima tu svega, jer nije se valjda moglo ni naći. Ali sve je po propisu. I danas zahvaljujem starome što je postavio te puste bergman cijevi. Zamjena žica je jednostavna.
A sjećam se tih vremena, stari je imao pusta kliješta za savijanje tih cijevi. Za svaki promjer svoja. Pa lulice sa porcelanskim koljenom za izlaz na površinu zida. Ludnica. Malo više spojnih kutija ali kome smeta. :lol:
Mate

Prethodna

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.