trafo pomoc

trafo pomoc

PostPostao/la dplav » 23 lis 2011, 22:46

zna li itko kako da utisam trafo ? imam u pojacalu trafo 1500 VA koji zuji , jeli to normalno za trafo te snage i moze li se kako utisati . moze neki prijedlog . puno hvala
dplav

Re: trafo pomoc

PostPostao/la Edison » 23 lis 2011, 22:49

dplav je napisao/la:zna li itko kako da utisam trafo ? imam u pojacalu trafo 1500 VA koji zuji , jeli to normalno za trafo te snage i moze li se kako utisati . moze neki prijedlog . puno hvala

Koji je tip transformatora? Toroid?
Treba otkriti uzrok zujanja pa ga pokusati otkloniti. Zuji li stalno ili tek povremeno?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la dplav » 23 lis 2011, 22:53

ma zuji konstantno (istina nekad malo glasnije nekad malo jace) , radi se o toroidu iz nedelisca , neznama u cemu je problem , trafo je stavljen na gumu , stegnut je da nemoze mrdnuti ,a ako stvarno nitko ne iskemija nesto pametno bit ce mi opet rastaviti cijelo pojacalo ,jer se trafo i zavojnice nalaze u kutiji ispod elektronike .
dplav

PostPostao/la dplav » 23 lis 2011, 23:01

evo slike , nadam se da se dobro vidi
trafo-i-zavojnice-1.jpg
trafo-i-zavojnice-1.jpg (28.15 KiB) Pogledano 4814 put/a.
dplav

PostPostao/la Edison » 23 lis 2011, 23:57

dplav je napisao/la:ma zuji konstantno (istina nekad malo glasnije nekad malo jace) , radi se o toroidu iz nedelisca

Imam par transformatora "Toroida" iz Nedelisca i zadovoljan sam s njima, ne zuje... Cini mi se da oni rade dobre transformatore.

Mozda imas malo istosmjernog napona u mrezi, to bi moglo uzrokovati zujanje. Neki dan se spominjao DC-blocker. Kad se kod mene pojavi malo istosmjernog napona u mrezi, transformatori koji su inace necujni, prozuje. S takvim sklopom to se moglo anulirati. No pojava je kod mene rijetka, povremena. U zadnje vrijeme sam na lampama, a tu ne koristim toroide nego EI transformatore. Oni imaju zracni procjep pa ne moze doci do zasicenja jezgre i zujanja usljed DC-a u mrezi...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » 24 lis 2011, 00:00

Istina je ča Edison kaže. Ja imam jedan trafić od 500VA u mosfet pojačalu A klase i po danu se osjeti zujanje a čim padne mrak trafo mrtav ladan, grobna tišina. Inače zujanje mi se pojavi također kada upalim dimmer jer je sve to najobičnije smeće od elektronike.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la zika » 24 lis 2011, 09:03

Možda se može probati sa razdvojnim trafoom (1:1)...
Meni je to, do(i)sta, pomoglo...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la s@ki » 24 lis 2011, 09:19

samo je problem što 1500 VA košta barem toliko kuna :)

priču o DC blockeru sam potegao neki dan ja, kada sam napravio jedan "po narudžbi" i zaključili smo da je najbolje koristiti varijantu jedna dioda, jedan visokonaponski kond. ili kao jeftinije riješenje, dvije diode jedan niskonaponski kond. U jeftinijoj varijanti izrada košta odprilike 50kn (pločica je tamo u threadu o toroidnom trafu, a mogu i poslat kome treba, imam par viška).

U svakom slučaju bi bilo uputno provjeriti da li trafo zuji i u praznom hodu ili samo kad je spojen ostatak na njega.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la zika » 24 lis 2011, 09:35

s@ki je napisao/la:samo je problem što 1500 VA košta barem toliko kuna :)

priču o DC blockeru sam potegao neki dan ja, kada sam napravio jedan "po narudžbi" i zaključili smo da je najbolje koristiti varijantu jedna dioda, jedan visokonaponski kond. ili kao jeftinije riješenje, dvije diode jedan niskonaponski kond. U jeftinijoj varijanti izrada košta odprilike 50kn (pločica je tamo u threadu o toroidnom trafu, a mogu i poslat kome treba, imam par viška).

U svakom slučaju bi bilo uputno provjeriti da li trafo zuji i u praznom hodu ili samo kad je spojen ostatak na njega.
Znam...
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la dplav » 24 lis 2011, 17:23

s@ki je napisao/la:samo je problem što 1500 VA košta barem toliko kuna :)

i kako ti sklop odraduje , jeli se zujanje ista smanjilo ??
dplav

Sljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.