Pao Pepeo je napisao/la:a lijepo je barem kad se vidi kako se LP vrti zar ne???sve gore navedeno stoji sad da ne ponavljam i gotovo sa svime se slazem.Volio bih i ja imat kolekciju od kojih stotinu-dvije ploca i uzivo bi sigurno ih slusat makar se ne bolje culo.Svatko ima neki svoji gust u reproduciranju glazbe,koji se vremenom zna i pronjenit.Ja opet neke pute pokusavam vise uzivat u muzici u djelu nego u kakvoci reprodukcije... iako sad je to tesko moguce jer sam se zarazio hi-fi om
za kojeg jos ljeka nisu nasli
ali pokusavam balansirat~
elvis je napisao/la: Priznajem jedino nove produkcije kada je HiRes u pitanju, mada iskreno nisam siguran da to imam na čemu reproducirati, dobace se moji ESL-i do 23 kHz, ali sumnjam da to ide i dalje, a moje uši štrajkaju nakon 13 kHz… i molim vas samo mi ne govorite o važnim harmonicima stotog reda… gluh sam iznad 13 kHz i točka
e sad nesto cime se bas ne slazem a vjerujem da ni elvis nije mislio bas ozbiljno.Znamo da gornju frekvenciju svi malo drugacije cujemo,godinama se ona malo (pa i dosta) smanjuje tako da djeca ispod 10g starosti svi redom cuju i 18kHz pa i vise, vremenom se to smanjuje.Ja osobno do nekih 16-17 cujem.. tako da bi volio da se i to podrucije dobro odradi kad slusam muziku.
E sad citao sam o tome kako i visoke frekvencije koje ljudsko uho ne cuje utjecu na ostatak koji cujemo,tako da gledajuci kako se stvari razvijaju danas imamo zvucnike (tweetere) koje deklariraju raspone i do 30-35kHz .Vidim da sve malo ozbiljnije marke sad među svojim profi proizvodima gledaju podici taj spektar sto vise,mozda malo i zbog marketinga sigurno ali vjerujem da nesto ima i u tome.
To vjerovanje je vise neka logika koja mi govori da tokom nekog koncertna recimo okruzuju nas i frekve koje ne cujemo,ali da te iste frekve fale kod reproduciranje te iste glazbe kod kuce mislim da bi se osjetilo.
Tu me svakako ispravite ako grijesim i dajte svoje misljenje jer me zanima koji opseg bi se trebalo gledat da zvucnik korektno reproducira.
I ovo je vrlo relativno......
Dobro je da zvučnik ima beskonačan frekvencijski odziv, ali prvenstveno zbog toga što je to nekakva garancija da će i u onom malom dijelu spektra kojeg dobro čujemo biti poprilično linearan ili blizak stvarnom zvuku.
Međutim, veliki broj "audiofila" se pali na zvučnike koji jedva mogu odsvirati i 10-12 kHz, odnosno 100Hz (razni Lowtheri, horne, dipoli, bez kutije, svašta i koješta). Dakle, za nečiji doživljaj ugode slušanja frekvencijski raspon nije najvažniji. Ljudsko uho je više od toga osjetljivo na razne impulse, tranzijente i sl., valjda nam je to evolucijski ostalo iz vremena dok je neki pračovjek šetao s kopljem u ruci i lovio životinje u prirodi.
Dakle opet dolazimo do situacije sviđa mi se - ne sviđa mi se.
Posebna priča je ta što u velikoj većini slučajeva mi ni ne znamo kako zapravo zvuči ono što slušamo. Npr. koji je "prirodni" zvuk neke električne gitare???. U skladu s time mogu kazati da samo slušaoci neamplificirane glazbe i to oni koji barem jednom tjedno idu na koncerte ili sami nešto sviraju mogu kompetentno govoriti o vjernoj reprodukciji zvuka.....
Mogli bi ove neke dijelove prebaciti u novu temu pa nastaviti s trkeljanjem na temu do besvijesti. Možda me onda i uhvati volja za poduže elaborate....