TDA1541A DAC

Re: AnalogMetric TDA1541A DAC

PostPostao/la ilimzn » 27 lis 2011, 19:58

Mogu se spojiti fiksno onako kako trebaju biti za TDA DAC, prema datasheet-u, neznam na pamet - potrudi se malo :)
ilimzn
Iron Man

Re: AnalogMetric TDA1541A DAC

PostPostao/la tom_hifi » 27 lis 2011, 21:05

Našao sam na dva mjesta (pedja rogic tda1541a) i analogmetric i po datasheetu, da je CS8412 najbolje staviti u MODE2. Znači, M0 na GND, M1 +5V, M2 na GND, M3 na GND i naravno, pin16 SEL na +5V i CS12/FCK (pin13) na GND jer se taj pin spaja na vanjski clock! Tada je CS8412 u Master modeu i generira (na engleski): "Then the CS8412 is in master mode and will generate word clock and LR clock from the SPDIF."

Prema datasheetu, to je, kak sam već rekao, MODE2, FSYNC i SCK i SDATA su outputi i IIS kompatibilno.

Mode2 izgleda ovako:

slika

Prepravljena shema:

slika

Mišljenja?

Ovo postaje sve zanimljivije :)
tom_hifi

Re: TDA1541A DAC

PostPostao/la ilimzn » 28 lis 2011, 01:57

M1 i SEL se spajaju na +Vd a ne na +Va. Va je analogno napajanje za PLL koje mora biti najcisce moguce.
Kod crtanja, treba razlikovati simbol mase (crta) i uzemljenja (trokut ili 3 crte u trokutnoj formaciji). Ono sto tebi treba je masa, ne uzemljenje. I to, konkretno, digitalna masa CS-a.
Tranzistor za regulaciju napona za LED moze biti nei mali BCxxx, struja je nekih 6mA pa disipacija nije problem.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tom_hifi » 28 lis 2011, 09:50

ilimzn je napisao/la:M1 i SEL se spajaju na +Vd a ne na +Va. Va je analogno napajanje za PLL koje mora biti najcisce moguce.
Kod crtanja, treba razlikovati simbol mase (crta) i uzemljenja (trokut ili 3 crte u trokutnoj formaciji). Ono sto tebi treba je masa, ne uzemljenje. I to, konkretno, digitalna masa CS-a.
Tranzistor za regulaciju napona za LED moze biti nei mali BCxxx, struja je nekih 6mA pa disipacija nije problem.

Ok, hvala! Mislio sam s time na masu, al još neke stvari dvosmisleno pišem :)

Prepravio sam, sad je BC547 stavljen, M1 i SEL na Vd+ spojeni.

slika

Dal se to meni čini ili je DAC dio gotov, pa možemo na napajanje? :roll:
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » 28 lis 2011, 17:02

Umjesto digitalnog audio transformatora na ulazu, stavio sam otpor i 2 kondića.

slika

Vidio sam da se i Sumlink ST-DV709 hvali, al da su Newava ili Lundahl bolji. Ima uopće potrebe za tim?
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 28 lis 2011, 19:50

Mislim da ne trebas pretjerivati s trafoima, ali nije lose imati trafo na ulazu, radi galvanske izolacije. Zasto, o tome u nastavku.
Sam trafo se onekad moze naci tamo gdje bi se najmanje ocekivao :) a to je na starijim mreznim karticama *citaj: jako starim) ili ponekad na plocama iz telefonskih centrala. Najbolji izvor su IBM Token Ring mrezne kartice, iako bilo koja starija kartica s BNC prikljuckom moze biti odlican donor, pogotovo ako ima tzv. AUI port (DB15, danas se to vise ne vidi po karticama). Standardne kartice s UTP prikljuckom na zalost najcesce nisu dobar donor jer imaju i ugradjen filter koji za SPDIF primjene smeta. AUI trafo je obicno 3-kanalni, moze se koristiti jedan kanal ili nekoliko njih spojeno serijski (i na primaru i na sekundaru, svaki ima omjer 1:1). Token Ring ima dva kanala koji najbolje rade spojeni u antiseriju izvana (tako da se rasipna polja u trafou ponistavaju).

Zasto galvansko odvajanje? U principu nije potrebno pod uvjetom da se transport ili CDP koji vrsi tu ulogu SAMO spaja digitalnim kabelom. Problem nastupa kada se uz to spoji i analogni izlaz, recimo radi usporedbe s nekim vanjskim DAC-om. Razlog problemu je sto tzv. consumer SPDIF ne propisuje galvansko odvajanje, pa je tako na masi digitalnog izlaza digitalna masa CDP-a, a na analognim izlazima, naravno analogna. Te su dvije mase negdje unutar playera spojene skupa, najcesce na DAC chipu. Isto se nalazi i u vanjskom DAC-u.
Kada se spoje i analogni i digitalni kablovi, nastaje petlja mase koja spaja u krug digitalnu masu CDP-a preko digitalnog interkonekta na digitalnu masu eksternog DAC-a. Ova je u samom eksternom DAC-u spojena na analognu masu eksternog DAC-a, a od tuda na masu pojacala. Kako su na pojacalu sve mase ulaza spojene skupa, tako je masa analognog izlaza eksternog DAC-a spojena analognim interkonektima i na masu analognog izlaza CDP-a, a ta je u CDP-u opet spojena na digitalnu masu CDP-ovog digitalnog ulaza, cime se petlja zatvara. Kao sto je za ocekivati, tada ni eksterni DAC ni analogni izlaz CDP-a nece raditi kako treba, cime se dolazi do sasvim krive impresije o zvuku, i naravno sasvim krive usporedbe.

Neki CDP-i ipak, unatoc tome sto nije obavezno, imaju izolacijski trafo, i takvi ce naravno raditi bolje u tim uvjetima, jer je petlja prekinuta. Isto tako trafo na SPDIF ulazu eksternog DAC-a prekida petlju, ali moguce je da ce biti dva trafoa jedan za drugim ako i CDP ima trafo na izlazu. Za pocetak, mislim da je najjednostavnije za pocetak ne staviti trafo ali paziti da se ne spoji i digitalni i analogni izlaz CDP-a.
Zadnja izmjena: ilimzn; 28 lis 2011, 19:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la ilimzn » 28 lis 2011, 19:54

tom_hifi je napisao/la:slika
Dal se to meni čini ili je DAC dio gotov, pa možemo na napajanje? :roll:

Naravno na NPN CCS-u nije V+ nego V- :)
Inace, oba NPN CCS-a mogu imati zajednicku LED i otpor na masu. S obzirom da su predvidjene LED za indikaciju napajanja, za to mogu slobodno posluziti one u CCS-ima, pa im se mogu i smanjiti otpori na masu na recimo 1k, sto ce malo smanjiti unutrasnji otpor LED i za koji postotak poboljsati rad CCS-a.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la tom_hifi » 29 lis 2011, 00:45

ilimzn je napisao/la:Za pocetak, mislim da je najjednostavnije za pocetak ne staviti trafo ali paziti da se ne spoji i digitalni i analogni izlaz CDP-a.

Naravno, imat ću to na umu. Dal je po tebi 10nF dovoljan kapacitet na ulazu ili bih išao na 100nF?

ilimzn je napisao/la:Naravno na NPN CCS-u nije V+ nego V- :)
Inace, oba NPN CCS-a mogu imati zajednicku LED i otpor na masu. S obzirom da su predvidjene LED za indikaciju napajanja, za to mogu slobodno posluziti one u CCS-ima, pa im se mogu i smanjiti otpori na masu na recimo 1k, sto ce malo smanjiti unutrasnji otpor LED i za koji postotak poboljsati rad CCS-a.

Da da, to je stavljeno više zbog slike, vidi se i prema shemi da ti NPN idu na -5V i na -15V :) Hoćeš reći, skraćeno, LEDice će malo jače svjetliti. Odlično, onda ću to tako odraditi. Hm, vidjet ćemo kako će s@ki odraditi pločicu, al ostavit ću svakom CCSu vlastitu LEDicu.

LEDicu za POWER ćemo već nekako iskemijat.

Izgleda da smo DAC dio prožvakali dokraja, pa se ujutro bacam na projektiranje napajanja. Koliko vidim, trebat će mi samo +18V i -18V. To je odlična vijesti pošto će odmah biti i lakše trafo naručit i napravit, a i sve ću preko jednog napajanja gurat. Ili da odvojim napajanja za DAC i izlazni dio (IV i LPF)?
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » 29 lis 2011, 01:58

Nema potrebe, shuntovi i CCS-i su tu da odrade taj zadatak.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la s@ki » 29 lis 2011, 11:11

pločicu ću odradit prema shemi, ako na shemi predvidiš svalu ledicu posebno tako ćeš i dobit , ako oćeš sve na jednu, bit će sve na jednoj :D simple as that :D
nego... kao što rekoh, vjerojatno cu bit danas u prolazu pa možeo neku kavu nešti i sve dogovorimo ;) uzmeš jedan A3 papir i sitno pišeš..aahhaha
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PrethodnaSljedeća

Natrag na Digitalni izvori zvuka

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.